Overslaan en naar de inhoud gaan

Historica Els Kloek te gast in de kerk van Leegkerk

Door op woensdag, 12 juni, 2013 - 19:53

LEEGKERK -  - Zondag 23 juni is historica Els Kloek te gast in de kerk van Leegkerk. Met haar meest recente publicatie 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is zij doorgebroken bij een breed publiek. Kloek houdt deze middag een presentatie over het onderzoek naar dit boek.

Ooit gehoord van Trijntje Keever? Van Marie du Moulin? Van Judith Leyster, Maria Gartman, Trix Terwindt? In hun tijd stuk voor stuk spraakmakende vrouwen die een opmerkelijke rol hebben gespeeld in het verleden van Nederland. Els Kloek ontrukte hun levensverhalen aan de vergetelheid. Tien jaar werkte ze met meer dan driehonderd deskundigen aan de biografieën van 1001 beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte en invloedrijke vrouwen. Het resultaat is een monumentaal naslagwerk, dat leest als een spannende dwarsdoorsnede van duizend jaar Nederlandse geschiedenis.

De kerk van Leegkerk
Leegeweg 38
9746 TC Groningen
Zondag 23 juni
15.30 uur
Entree: vrijwillige bijdrage

Els Kloek
Els Kloek is een onderneemster in geschiedenis. Ze stond aan de wieg van tijdschriften, tentoonstellingen, boekenreeksen, stichtingen, congressen en websites. Zo is ze initiatiefnemer en hoofdredacteur van de populair-wetenschappelijke reeks Verloren Verleden en van het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. In 2010 richtte zij met Anna de Haas het bureau Kloek & De Haas op: een werkplaats voor historisch onderzoek en advies. Sinds 1 juli 2011 is zij hoofd van de Afdeling Digitale Naslagwerken van het Huygens ING. Haar boek Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Nederlandse huisvrouw was genomineerd voor de Libris-Geschiedenisprijs van 2010.

Zomerzondagen
Tijdens de zomermaanden (juni, juli en augustus) is de kerk van Leegkerk op zondagmiddag geopend voor bezoekers. Van 12.00 uur tot 17.00 uur opent de kerk haar deuren en is iedereen van harte welkom om de kerk te bekijken of om onder het genot van een kop koffie met heerlijke taart te ontspannen na een fietstocht of wandeling. Tijdens enkele zomerzondagen zijn er culturele activiteiten in de kerk.

Culturele zondagen
Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming organiseren het hele jaar culturele zondagmiddagen in de kerk van Leegkerk. Tijdens deze middagen komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod. Zo komt er bijvoorbeeld een antropoloog en de bekendste sopraan van Nederland:
23 juni Els Kloek
14 juli Gerrit Jan Zwier
22 september Johan de Boose
6 oktober Harry Niehof
17 november Auke Hulst
15 december Miranda van Kralingen

Kerk van Leegkerk
De middeleeuwse kerk van Leegkerk ligt aan de rand van Groningen, achter de wijk Gravenburg. De kerk was in de jaren zestig van de vorige eeuw een ruïne. Duiven nestelden op de preekstoel en door de gaten in het dak viel de regen op grafstenen in het schip. De kerk werd in 1969 gered door de pas opgerichte Stichting Oude Groninger Kerken. De kerk is recent verbouwd naar een ontwerp van awg architecten uit Antwerpen. In de kerk is een bijzondere gouden kubus geplaatst.

Bijzondere Locaties Groningen
Oude gebouwen een nieuw leven geven: dat doet Bijzondere Locaties Groningen. Bijzondere Locaties Groningen verhuurt de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, het Raadhuis van Berlage in Usquert en De Amshoff in Kiel-Windeweer. De kerk van Leegkerk is sinds april aan dit rijtje toegevoegd. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan.