Oud Veendam

Oud VeendamRink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Elke week laat ik u als kijker genieten van oude beelden van weleer. Helaas krijg ik van u als kijker weinig respons dus ik weet niet of het u als kijker bevalt. Om u deze beelden te tonen kan ik putten uit een groot archief dat ik in bezit heb. Met de opbouw van dit archief ben ik reeds meer dan vijftien jaar bezig. Ik bezit duizenden foto's, zowel origineel als vele reproducties.

Ik bezit tevens het grootste archief aan ansichtkaarten van de gemeente Veendam, dat wil zeggen Veendam, Wildervank, Ommelanderwijk, Zuidwending en Borgercompagnie. Naast beeldmateriaal in de vorm van foto's, ansichtkaarten en dia's verzamel ik ook ander historisch materiaal zoals facturen briefhoofden enz. Ik verkrijg dit materiaal door nabestaanden op te sporen en deze te vragen of ze nog in het bezit zijn van oud materiaal, ik bezoek beurzen, en doe veel onderzoek op het internet.

Ondanks dat ik veel materiaal bezit en veel in andere archieven heb gezien word ik nog steeds verrast door ‘nieuw' onbekend materiaal, zo als onlangs een oude foto afgedrukt door een voor mij onbekend fotograaf, meneer Lemoine. Na onderzoek in het bevolkingsarchief blijkt deze fotograaf en steendrukker aan het eind van de 19de eeuw aan het Oosterdiep gewoond te hebben. Dit soort ontdekkingen maakt je weer nieuwsgierig om te weten wie dit is geweest, waar hij precies gewoond heeft en of hij nog meer materiaal heeft geproduceerd.

Ook beeldmateriaal van bepaalde delen van Veendam blijft trekken. Vooral de voormalige volksbuurten en de gedeelten waar nou niet bepaalt de rijkdom gevestigd was is erg interessant daar beeldmateriaal schaars is. Zo makkelijk als we nu fotograferen met hun toestellen en mobieltjes zien, zo zeldzaam was een fototoestel vroeger. Een fototoestel was alleen weggelegd voor de welgestelden.

Nog steeds mis ik beeldmateriaal van bepaalde buurten en naarmate de tijd verstrijkt des te moeilijker wordt het om er alsnog materiaal van te verkrijgen. Ouderen die de tijd van voor de 2de WO nog hebben meegemaakt ontvallen ons dagelijks waarna de nalatenschap wordt verdeeld . Soms nemen de nabestaanden het mee en bewaren het doch het komt ook vaak voor dat alles wordt vernietigd. Wat ik ouderen vaak adviseer, die moeilijk afstand kunnen doen van het beeldmateriaal dat ze bezitten wat ik mij goed kan voorstellen, is om mij de originelen te schenken in ruil voor perfecte reproducties. Hierdoor kan ik ze de zekerheid geven dat het beeldmateriaal ook na hun overlijden bewaard blijft voor het nageslacht.

Naast verzamelen doe ik ook onderzoek naar historisch bewoning van Veendam, laat ik mensen meegenieten van het verzamelde beeldmateriaal via media zoals Parkstadveendam.nl, tentoonstellingen, en maak ik fotoboeken. Door mijn enthousiasme over te dragen en mijn verzameling te tonen wil ik de bevolking enthousiast maken en mee laten genieten. Het probleem dat ik heb met de officiële archieven is dat het materiaal vaak in depots ligt te verstoffen tot iemand een langs komt om het te bekijken terwijl ik het liever actief toon.

Naast dat ik zelf geniet van mijn verzameling, dat doet tenslotte elke verzamelaar, zie ik het ook als een taak en uitdaging om zoveel mogelijk te bewaren voor het nageslacht zodat ook het nageslacht kan zien hoe Veendam er ooit heeft uit gezien. Heb ik u enthousiast gemaakt en wilt u helpen om mijn verzameling te laten groeien zodat ik nog vele beelden kan laten zien dan hoor ik het graag.

Volgende week laat ik op verzoek van Jacob Kuipers een serie foto's zien van de vroegere Middenweg. Heeft u ook een verzoek om van een bepaalt deel iets meer te zien laat het weten dan kan ik kijken of ik er materiaal van bezit.