Regio

OZG houdt bijeenkomst over Slaap ApneuDELFZIJL - Op maandag 27 mei organiseert de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) op locatie Delfzicht, in samenwerking met de Slaap Apneu Vereniging, een voorlichtingsbijeenkomst voor patiënten met Slaap Apneu. Naast voorlichting door zowel een longarts en longverpleegkundige van de OZG, zijn twee gespecialiseerde bedrijven met een stand aanwezig om uitleg te geven over maskers en apparatuur.
De bijeenkomst vindt plaats in het restaurant van locatie Delfzicht en begint om 19.30 uur (ontvangst 19.00 uur). De entree is gratis.

Wat is Slaap Apneu
Een Slaap Apneu of OSAS (Obstructief Slaapapneu Syndroom) is een verstoring van de slaap die wordt veroorzaakt door vernauwing(en) van de bovenste luchtwegen waardoor ademstilstanden optreden. Deze ademstilstanden of apneu's, kunnen optreden doordat de spieren tijdens de slaap ontspannen, waardoor de tong en zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren.
De typische OSAS-patiënt snurkt luid, waarbij door de partner vaak ademstilstanden worden waargenomen. Veelvuldige apneu's kunnen gedurende de nacht leiden tot onder andere afname van de slaapkwaliteit. Het gevolg is dat de patiënt niet goed uitrust en overdag overmatig slaperig is. Hierdoor kan OSAS leiden tot beperkingen op het gebied van geheugen, concentratievermogen, het vasthouden van aandacht en alertheid. OSAS-patiënten hebben een grotere kans op het krijgen van een verkeers- en bedrijfsongeval.
Naar schatting ondervindt ruim één op de tien snurkers medische klachten door OSAS.

Informatie en opgave
Voor meer informatie over het programma en opgave kunnen belangstellenden mailen naar: longverpleegkundigen.delfzicht@ozg.eu of bellen: 088 - 066 1000 en vragen naar de longverpleegkundigen. Het volledige programma voor 27 mei is te lezen op www.ozg.nl.