Oud Veendam

Beneden Oosterdiep, deel 5



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Een foto uit het begin van de vorige eeuw toont ons het café dat uiteindelijk moest wijken voor de doorbraak van de Meezenbroekstraat. Naast dit pand de woning van de bekende veearts Monster. Als derde woning ziet men het voormalige woonhuis van de ‘beroemde' kapitein Hazewinkel die met zijn schip de wereld rond voer. Deze woning is het enige bijna gave exemplaar die is overgebleven van alle kapiteinswoningen die zich eens langs het diep bevonden. Helaas ze zijn er niet meer en ze komen nooit meer terug.

We bevinden ons nu bijna aan het eind van het Ben. Oosterdiep. De witte villa behoorde vroeger toe aan de kwekerij van Kloosterhuis. Deze kweekte oa. rozenzaailingen die gebruikt werden als onderstam voor gecultiveerde rozen. De teelt van rozenonderstammen was en is nog steeds een belangrijke teelt in de Veenkoloniën. Door de unieke grondstructuur die men alleen hier aantreft is het mogelijke om onderstammen te telen van hoge kwaliteit. Op de achtergrond ziet men de Carolinenbrug die zich bevond ter hoogte van Van der Ploeg.

Hier een mooi straatbeeld van het benedenste deel van het Ben. Oosterdiep. Het pand aan de rechterzijde van de witte villa was de lagere school van meester van Zomeren. Hij woonde zelf in het voorhuis. Achter de woningen bevonden zich de uitgestrekte kwekerijen van Kloosterhuis. De school heeft uiteindelijk moeten wijken voor de doorbraak van de Somerlustweg. Ook de woningen rechts zijn reeds vervangen door nieuwbouw.

Op deze foto ziet u als derde woning, het bedrijf van de zeer bekende fam. Van der Ploeg. Vele ouderen hebben zich laten vervoeren met de vervoermiddelen die van der Ploeg ter beschikking had zoals koetsen, autobussen en auto's die van der Ploeg verhuurde.

De Remiselaan. Een straat met arbeiderswoningen die menigeen bekend in de oren klinkt. In het begin was het een nette zijstraat van het Ben. Oosterdiep. Echter de straat verpauperde snel en kreeg al snel een slechte naam. Uiteindelijk is de complete straat gesloopt en omgevormd tot klein parkje