Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerlinge Aletta Jacobs College Hoogezand winnares Odd Fellow Jeugdwedstrijd

Door op maandag, 4 maart, 2013 - 16:13

REGIO - Onder grote belangstelling van familie, leerkrachten van de deelnemende scholen en leden van de regionale loges vond op vrijdag 1 maart 2013 in Borg Welgelegen te Sappemeer de finale plaats van de Odd Fellow Jeugdwedstrijd. De prijs, een reis van 14 dagen door Amerika en Canada, werd gewonnen door Meike Wijma, leerlinge VWO-5 aan het Aletta Jacobs College te Hoogezand.

Op vier scholengemeenschappen in de regio hebben ca. 100 leerlingen van het VWO-5 zich actief verdiept in het gedachtengoed van de VN, aan de hand van een tiental onderwerpen voor een te schrijven essay.

Na twee eerder gehouden wedstrijdronden presenteerden vijf genomineerden zich in deze laatste ronde voor een publiek. Meike Wijma van het Aletta Jacobs en Rolf Hoiting, Ubbo Emmius Scholengemeenschap te Stadskanaal brachten hun visie op vrijheid, gelijkheid en broederschap naar voren, Carmen Huttinga vroeg onze aandacht voor het tegengaan van moeder- en kindsterfte. Eline Jansen van de Regionale Scholengemeenschap ter Apel en Monique Zuidema van de Ubbo Emmius braken een lans voor gelijke rechten van man en vrouw overal ter wereld. Wethouder Bert Wierenga van de Gemeente Veendam haakte in op het onderwerp emancipatie met positieve voorbeelden in ons land. Hij gaf aan trots te zijn op de prestaties van deze leerlingen.

Ook de leerkrachten van de scholen werden met een applaus in het zonnetje gezet voor hun inzet. Ook werd aandacht gegeven aan de organisatie van de reis. Vele schakels spelen een rol om 300 winnaars uit diverse landen samen te laten rondreizen.

Dat de ervaring van een dergelijke reis een grote impact heeft, bleek wel toen de twee prijswinnaars van vorig jaar, Aira IJsenbrand en Ruben Neehoff vertelden dat hun studiekeuze mede beïnvloed is door deze ervaring.

De heer Roel Velthuijs, namens het landelijk Bestuur van de Odd Fellows, sprak uit dat alle deelnemers vaardigheden hebben verworven door mee te doen, belangrijk voor hun verdere toekomst. Voorzitter Elle Zandstra, die de avond weer op voortreffelijke wijze had geleid, sloot de avond af met een dankwoord aan de Stuwkracht Rebekkah Loge voor hun gastvrije ontvangst.