Oud Veendam

Beneden Oosterdiep, deel 1



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Op deze foto ziet u de situatie in het begin van de vorige eeuw, het kruispunt van twee waterwegen nl. het Oosterdiep en het zijkanaal richting Ommelanderwijk. Op de achtergrond het befaamde hotel van de gebroeders Doewes. Het hotel kon uiteindelijk de concurrentie met het tegenoverliggende Veenlust niet aan en werd gesloten.

Hier een foto uit het begin van de vijftiger jaren van de Postweg. Een prachtige blik op de Veenlustbrug die nu te bewonderen in het recreatiepark Borgerswold. Nu klaagt men over de eenrichtingssituatie op het Bocht Oosterdiep maar ook toen bestond deze situatie op de postweg gezien het verkeersbord.

Op de plaats waar vroeger de pastorie was gevestigd van de Ned. hervormde kerk zijn na afbraak de twee linker panden gebouwd. In het pand links was jaren de bekende winkel van de familie Theiken gevestigd. In het derde pand van rechts, dat in de Jugendstil stijl gebouwd is, heeft tot de sluiting een bankgebouw gezeten. Een foto uit 1909

Hier een foto genomen vanaf de andere zijde. Goed te zien is het monumentale pand dat zich op de rechterzijde van de foto bevind. Het pand is jaren in gebruik geweest door Avebe. Het derde pand is helaas gesloopt en het had niet veel gescheeld of de twee panden waren ook gesloopt doch door vasthoudendheid van enkele burgers is dit voorkomen.

Een uniek uitzicht op de Stationsstraat in de richting van het station, dat op het eind waarneembaar is. De brug is in de oorlog vernield. De middenberm die nog zichtbaar is in de straat is verdwenen.

Het eerste flatgebouw van Veendam op de hoek van de huidige van Beresteinstraat. Ooit bevond zich hier de winkel van Doewes maar na de oorlog is het winkeltje gesloopt en vervangen door de nieuwbouw.