Oud Veendam

Boven Oosterdiep, deel 1



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Een prachtige foto van de katholieke kerk met pastorie rond 1905. Geheel links het mooie goudsmeden huisje met het zadeldakje. Aan de rechterzijde de kosterswoning met het daarbij behorende café. De kerk dateert uit 1845 en stond voorheen aan de Willemsstraat. De pastorie is jammer genoeg afgebroken.

Hierbij een prachtige overzichtsfoto van de katholieke kerk en omgeving. Geheel rechts het kostershuis dat stond op de hoek van de Schoolstraat. Wat opvalt is de verplaatsing van het torentje dat zich nu midden op de kerk bevindt.

Het vermaarde en ‘beroemde' Hotel De Unie. Aan de rechterzijde de voormalige paardenstallen waar de paarden van de gasten werden gestald. Het hotel was in het bezit van een prachtige tuin waarin de zomer vele feesten werden gegeven. Alle panden rechts van het hotel zijn in de loop der jaren verdwenen. De bomen geheel rechts behoorden toe aan een van de mooiste villa's die Veendam heeft gehad. Het was de kapitale villa, in de volksmond ‘Klein Soestdijk' genoemd van de familie Scholtens. Het blijft tot op de dag van vandaag een schande dan er ooit een sloopvergunning is afgegeven voor dit unieke pand. Het had bewaard moeten blijven het was één der mooiste villa's in Veendam.

Een unieke foto waarop een prachtig overzicht over het Bov. Oosterdiep. De draaibrug links werd later vervangen door een basculebrug en vormt nu de toegang naar de Van Stolbergweg. De weg aan de linkerzijde van het witte huis gaf toegang tot de Schippersstraat. Let ook eens op de man met de handkar die zich tussen het verkeer manoeuvreert. En dan te bedenken dat dit alles nog maar vijftig jaar geleden is.

Aan de rechterzijde de Julianabrug. Vanaf dit punt gaat het Boven Oosterdiep over in het Bocht Oosterdiep. Aan de wegzijde bevinden zich nog een aantal goed bewaarde herenhuizen en het is jammer dat men niet in staat is geweest om ze allen te bewaren. Het Bocht Oosterdiep had de bijnaam de Keizersgracht van het noorden te zijn.

Hier een foto waarop de prachtige panden van de familie Wilkens te zien zijn. Helaas is het tweede monumentale pand door na verpaupering en een verwoestende brand uit het straatbeeld verdwenen. Ook een aantal naastgelegen panden verdwenen onder de slopershamer. Het is doodzonde dat vele van dit soort monumentale panden omwille van het geld vernield of gesloopt zijn. Te zien is tevens de paardentram die in de richting van de Kerklaan rijdt.

Op deze foto een straatbeeld richting het Boven Oosterdiep. Het vierde ‘huis' is de boerderij van de familie Doornbosch. De boerderij heeft moeten wijken voor de doorbraak van de Julianalaan. Het huis links behoorde toe aan dr. Van Heuveln. Op de foto zijn duidelijk de rails te zien van de voormalige paardentram. Nog is de weg niet verhard en ziet men een geparkeerde handkar in plaats van een auto. Het geheel geeft een prachtig rustiek beeld weer waar rust nog de overhand had.