Oud Veendam

Midden VerlaatRink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Het Midden Verlaat op de grens van Veendam en Wildervank. Het toont de situatie zo als die was aan het eind van de negentiende eeuw. De klapbrug links lag over het Westerdiep aan zijde van Wildervank. Direct naast de sluis de sluiswachterwoning en daarachter het grote witte herenhuis dat later door Duintjer als kantoor werd gebruikt. Het prachtige huis werd later door brand verwoest. Het was op deze plaats dat de heer Sichterman zijn buiten bouwde. Het geheel moet destijds een waar paleis zijn geweest met grote tuinen die zich tot ver richting Borgercompagnie uitstrekten. De naam van deze borg was Woellust. Het enige wat er rest van dit rijke buiten is een pentekening. De beide klapbruggen in de hoofdweg zijn, door de demping van het Bov. Dwarsdiep en het leggen van een dam in het Westerdiep aan Wildervankszijde, verdwenen.

Een prachtig beeld van het oude Midden Verlaat uit de tijd dat het hier nog een drukte van belang was. Op de foto oa. een beurtschip dat goederen vervoerde tussen Veendam-Wilder-vank en Groningen. Veel van de goederen werden in die tijd nog over het water vervoerd. Veel van de nostalgie op deze foto is heden ten dage niet meer terug te vinden. De gebouwen op de achtergrond zijn, op het voormalige hotel Panman, allen verdwenen. De foto dateert uit 1903

Hier een foto van het voormalige hotel Panman zoals het hier ooit stond. De klapbrug rechts vormt de verbinding over het Bov. Dwarsdiep. Het hotel is in de jaren twintig aan de firma Duintjer verkocht die het achtereenvolgens als kantoor, personeelskantine en tekenkamer gebruikte.

Een van de zeer schaarse foto's die er bekend zijn van de Bov. Dwarsdiep. Een schip komende van het Westerdiep draait hier het Oosterdiep in. De klapbrug die hier eens lag is dan vervangen door een basculebrug. Op de achtergrond de boerderij die later moest wijken voor de nieuwe toegang van de firma Duintjer. Helaas is er van deze boerderij tot op heden geen foto bekent.

Op deze foto ziet u een straatbeeld uit het eind van de negentiende eeuw in de richting van Wildervank. Het bekende hotel Panman is dan nog niet gebouwd. Op de foto ziet u tevens de paardentram, die met zijn 41 km de langste paardentramlijn van europa vormde. De lijn liep van het station van Zuidbroek naar Ter Apel. De woningen hier zijn allen weg.

De ‘vroegere' toegang van Veendam vanuit de richting Wildervank. Het betreft hier een foto uit de jaren vijftig. Het pand aan linkerzijde behoorde toe aan de breierij van de firma Suurmeier. Helaas zijn ook hier geen beelden van.

We zij alweer bij het laatste weekend van het jaar beland. Nog even en ook het jaar 2012 is voor altijd geschiedenis. Weer een jaar om te archiveren. Ook in 2013 zal ik weer proberen om mijn omvangrijke archief kan uitbreiden dus kunt u mij helpen laat het me weten. Van hieruit wil ik u als kijker en lezer een goed uiteinde en een voorspoedig 2013 wensen en voor degene die het Gronings nog machtig is (zoals ikzelf)

Veul haail en zegen in t nijjoar.