Oud Veendam

Westerdiep - Prins Hendrikplein - Langeleegte



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Overzicht van het Westerdiep ter hoogte van de vroeger steenfabriek. Te zien is dat de brug die toegang geeft tot de Langeleegte door oorlogsgeweld is vernield. Daar het Westerdiep toen nog volledig doorliep was het verlies een forse aderlating. De brug werd vervangen door een noodbrug maar deze werd overbodig daar het Westerdiep na de 2de WO tot aan de brug werd gedempt.

Het Westerdiep in de nadagen van zijn bestaan. De brug was gelegen tegenover de steenfabriek, rechts, en gaf toegang tot de Langeleegte dat we op de achtergrond zien. Na de 2de WO was dit deel van het diep doodlopend daar het diep ter hoogte van de Kerkstraat werd gedempt. We zien hier een noodbrug daar de oorspronkelijke brug door oorlogsgeweld werd vernield.

Oude foto toont de situatie op de plek waar het boven Westerdiep rechts overgaat in het Beneden Westerdiep, het latere Prins Hendrikplein. De opname werd gemaakt vanaf het Boven Westerdiep. Rechts de schuren van de voormalige steenfabriek van Everts. Markant zijn de rolpalen in de bocht van het diep. De scheepsjager gebruikte da palen om het schip , dat met een jaaglijn aan het paard verbonden was, door de bocht te krijgen. Achter de bomen ligt de monumentale villa Carpe Diem van ds Sannes verborgen.

De monumentale villa Carpe Diem aan het begi van de Langeleegte. De villa werd in de negentiende eeuw bewoond door de bekende ds. Sannes. De villa werd helaas afgebroken vervangen door de Venneborg. Eén van de twee bomen is nog steeds aanwezig.

Zicht over het toekomstige Prins Hendrikplein dat op dat moment nog maar tot aan de kruising met de Kazemierstraat was gevorderd. Rechts maakt het Westerdiep een bocht om verder te gaan als Boven Westerdiep. Links de voormalige schuren van de steenfabriek van Everts.

Vanaf 1956 begon men met de demping van het Westerdiep richting Wildervank. Door de demping van het eerste deel ontstond er een groot plein dat de naam Prins Hendrikplein kreeg. Op de achtergrond de steenfabriek van Everts die in 1968 gesloten en afgebroken werd. De woonwagens rechts stonden op een braakliggend stuk grond op de hoek van het Boven Westerdiep het nieuwe Prins Hendrikplein. De schoorsteenpijp rechts is van de steennootknopenfabriek van Mulder. Het zou nog jaren duren voordat ook de rest van het Westerdiep definitief werd gedempt

Het Boven Westerdiep gezien vanaf de Langeleegte. Links maakt het diep een bocht via het toekomstige Prins Hendrikplein richting het centrum. Dit deel van het Westerdiep had geen functie meer voor de scheepvaart sinds een deel van het Westerdiep ter hoogte van de Kerkstraat na de 2de WO was gedempt. Alleen agrarische producten werden nog over het water vervoerd. Na 1956 werd het diep in zuidelijke richting per jaar steeds verder dichtgegooid. Rechts keek men over de landerijen uit richting Borgercompagnie

Zoals altijd ben ik op zoek naar beeldmateriaal in de vorm van foto's , dia's enz. Van het Prins Hendrikplein heb ik nog niet alle panden goed op de foto zoals bv. het voormalige café Haarlemmer. Wie heeft of kent iemand die foto's van dit pand zou kunnen hebben Laat het me weten via info@parkstadveendam.nl.