Oud Veendam

Kerklaan of Kerkstraat, deel 4



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Vanaf hier kijkt men vanuit de bocht de Verlengde Kerkstraat in. De tweede woning behoorde toe aan dr. Wichers en burgemeester van Beresteyn. De monumentale woning moest destijds wijken om een doorbraak te forceren voor het toenmalige stra-tenplan dat rond 1910 zijn begin vond. De gehele rij woningen waren stuk voor stuk monumenten die het zeker waard waren geweest om bewaard te worden voor het nageslacht. Helaas niet een is er blijven staan. Nu staat er fantasieloze nieuwbouw.

De Kerkstraatschool. Vele Veendammers zullen deze school hebben bezocht. De school had aan de voorkant een groot schoolplein en stond in de bocht van de toenmalige Kerklaan. Aan de linkerzijde stond de meesterwoning. De school en naastgelegen meesterswoning zijn allang geleden afgebroken om plaats te maken voor oa. de SNS bank.

Het was een prachtig klein huisje. Het stond in de nabijheid van de hervormde kerk en werd bewoond door de heer Bos die een functie had als plantsoenopzichter. Hij zorgde er voor dat elke avond de hekken van het plantsoen gesloten werden. Er achter het oudste gebouw van Veendam. De Nederlands Hervormde Kerk dateert uit 1662. Het is destijds A.G. Wildervank geweest die opdracht heeft gegeven voor de bouw. In 1767 is de kerk vergroot. In de kerk bevindt zich een prachtig orgel die de moeite is om te beluisteren.

Een foto uit de eind jaren zestig. De doorbraak richting plan zuid is door afbraak van de fietsenzaak van Stant gerealiseerd. Ze verhuisden naar de voormalige pastorie aan de overzijde. Alle huizen op de foto zijn verdwenen.

Een foto uit 1909 waarop de linkerzijde de fietsenzaak van Stant. Als tweede woning ziet men het meestershuis. De school is hier niet te zien daar deze een stukje achteruit stond.

Het is een schande dat dit ooit is afgebroken. Het gasthuis van Veendam dat vroeger dienst deed als armenhuis. Wanneer men hier terechtkwam was men veroordeeld tot bittere armoede en werd men door de rest van de bevolking volledig genegeerd. In de laatste jaren deed het dienst als gasthuis van de Nederlands Hervormde gemeente. Men had het destijds moeten restaureren dat had men nu een UNIEK monument gehad maar helaas is het zoals zoveel monumenten onder de slopershamer gevallen. De gemeente Veendam heeft niet altijd oog gehad voor zijn monumentale rijkdom.

Hier een foto uit 1922. Het toont het eind van de verlengde Kerkstraat. Aan de rechterzijde het café van Brommet dat later verbouwd is tot Gado garage. Naast het café het voormalige gasthuis.

Fogmaals de Gado garage in de jaren vijftig. Aan de rechter-zijde de winkel van de bekende winkelier Kip die hier een grote zaak opbouwde in huishoudelijke elektronica. Aan het einde links kan men nog net het voormalige hotel ‘Java' herkennen.

Met deze foto zijn we aan het eind van de Kerkstraat ge-komen. Vele ouderen zullen dit moeiteloos herkennen, het is de smederij van Dreesman. Naast smederij runde men er ook nog een klein cafeetje bij. Het was een geliefde plek bij de boderijders die zich hier te goed deden aan een borreltje terwijl de bazen in het naast gelegen hotel de contracten vastlegden.