Oud Veendam

Kerklaan of Kerkstraat, deel 3Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


Deze foto uit 1948 is genomen ter hoogte van het bekende voormalige hotel De Vries, dat te zien is aan de linkerzijde. Het voormalige hotel is door brand volledig verwoest en vervangen door nieuwbouw.

Een zeer vroege foto van de Kerklaan aan het begin van de vorige eeuw. Aan de rechterzijde de Stoom-Schoenenfabriek van Daggers. Het zou heden ten dage niet meer denkbaar zijn dat er zich een fabriek in een winkelstraat zou bevinden. Het is een prachtig voorbeeld van een industrieel monument doch helaas het bestaat niet meer. Het hoge huis aan de linkerzijde behoorde toe aan de bekende arts dr. Tjabbes. Naast de woning bevond zich een grote tuin die tot ver in de vorige eeuw heeft bestaan.

Op de plaats waar zich eens de schoenenfabriek van Daggers bevond ziet men nu de bioscoop. Vele van de gebouwen die men hier ziet zijn onherkenbaar verbouwd of afgebroken.

Vele uren heeft menig Veendammer hier doorgebracht en vele liefdes zullen hier begonnen zijn in de voormalige bioscoop ‘city'. Het was een bioscoop met een prachtige grote filmzaal en het is nog steeds jammer dat het geheel niet meer ren-deerde en gesloten werd. Na de sluiting heeft het geheel nog een tijd leeg gestaan waarna het is afgebroken en vervangen is door nieuwbouw.

Een fantastisch mooi plaatje van de Kerklaan uit 1912. Duidelijk is de woning te zien van dr. Tjabbes met de naastgelegen tuin. De tweede woning behoorde toe aan de heer Mulder, toenmalig directeur van de knopenfabriek. De voerman met zijn paard en wagen geven het plaatje een prachtig gedateerd uiterlijk.

Hier een foto van de Kerklaan in de richting van het Bocht Oosterdiep. Op de foto zijn nog duidelijk de tramrails te zien van de stadstram. De lijn is destijds nauwelijks meer gebruikt daar de paardentram in die tijd in de nadagen van zijn bestaan was. Zie ook het prachtige winkeltje aan de rechterzijde, helaas u zult het niet meer aantreffen, het is verdwenen.

Een van de oudste foto's van de Kerklaan toont de situatie aan het eind van de 19e eeuw. De foto toont duidelijk de bocht die de Kerkstraat toentertijd maakte. In de toen nog niet verharde laan stonden prachtige mooie grote bomen. Niets op deze foto is heden ten dage nog terug te vinden in de huidige Kerkstraat. Zelfs de bocht is er grotendeels uit gehaald. Vanaf hier heet de straat, Verlengde kerkstraat.