Oud Veendam

VeenlusttuinRink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@wanadoo.nl


De volgende drie foto' tonen de Veenlusttuin. Een tuin die bij, vooral, ouderen vele dierbare herinneringen tevoorschijn roepen. Het moet een prachtige tuin zijn geweest waar het heerlijk wandelen was en waar vele feesten zijn gegeven. De tuin, een Engelse landschapstuin, was een tuin met heuvels, vijvers en een muziekkoepel. De tuin is in 1958 verkocht aan de gemeente om er een parkeerplaats van te maken. In 1962 kwam Veendam met de plannen om op de plaats van de oude tuin een nieuw winkelcentrum te laten verrijzen, de latere promenade. Niets herinnert nog aan de prachtige tuin die ooit het groene hart van Veendam vormde.

In 1908 werd op een deel van het voormalige landgoed van Veenlust een prachtig sportterrein ‘ Centrum' aangelegd. Het terrein bezat een overdekte tribune en een consumptietent. Op het terrein werden talloze sportdemonstraties, kinderfeesten tentoonstellingen, harddraverijen en grasbaanraces gehouden. In de winter werd het terrein omgevormd tot ijsbaan.

Twee foto's uit 1909 laten zien dat er zowel recreatief als wedstrijden werden verreden op de ijsbaan. Beide evenementen trokken altijd veel publiek.

Foto's uit de beginperiode van het sportterrein laten zien dat er op het gebied van paardensport veel te beleven was. Er werden harddraverijen, paardenraces en concoursen hippique gehouden.

Een foto uit 1923 tijdens een motorsportevenement laat zien dat er tijdens evenementen altijd veel publiek aanwezig was.

De volgende twee foto's geven een mooi beeld van het sportterrein dat zich ooit bevond op de plaats van de huidige parkeerplaats achter de promenade.

Op het terrein van de huidige promenade bevond zich jaren de tennisbaan van Veendam. Door de bouw van de promenade verdween deze baan naar het Beneden Westerdiep.

De laatste restanten van wat eens de mooiste tuin van Veendam heette te zijn, de Veenlusttuin. Deze strekte zich uit vanaf de voormalige sociëteit aan het Oosterdiep tot aan de Winkler Prinsstraat. Aan de zuidzijde begrensd door de Kerkstraat aan de noordzijde door het sportterrein. Na de teloorgang van de sociëteit werd de grond verkocht en geschrikt gemaakt voor de bouw van een winkelcentrum. Op het eind links de achterzijde van de Hema met bovenliggende woningen uit 1961. Een aantal bomen van de voormalige tuin hebben nog een tiental jaren op de promenade gestaan