Oud Veendam

Rink Oosting over de geschiedenis van Veendamvanaf 5 februari op parkstadveendamTekst en foto's: Rink Oosting

Parkstadveendam begint vanaf de eerste zondag van februari 2012 met een nieuwe onderdeel op de site: Oud Veendam. Wekelijks kom ik met een verhaal en foto's over de geschiedenis van Veendam.

Maar allereerst wil ik mij even aan u voorstellen. Voor een deel van de Veendammers ben ik reeds een bekend iemand. Velen hebben mijn naam wel eens gehoord of gelezen en weten wie ik ben en wat ik doe maar er zullen er zeker zijn die mij niet kennen.

Mijn naam is Rink Oosting. Ik ben een geboren en getogen Veendammer. Mijn voorouders zijn reeds meer dan honderd jaar woonachtig binnen de gemeente Veendam. In het dagelijks leven was ik tot het faillissement in 2009 werkzaam als verkoper op het plaatselijke tuincentrum, bij velen bekent als Rob de Tuinman.

Al meer dan vijftien jaar heb ik een, intussen uit de hand gelopen, hobby; streekhistorie. Ik heb mij gespecialiseerd in het verzamelen van allerhande beeldmateriaal. Mijn specialisatie is het verzamelen van beeldmateriaal waarop woningen, straatbeelden, interieurs of oude beroepen te zien zijn. Ik ben daarbij zeer actief in het achterhalen van oud beeldmateriaal van met name de gemeente Veendam. Bij beeldmateriaal moet u denken aan ansichtkaarten, foto's, dia's, boeken, facturen enz. Met dit beeldmateriaal probeer ik een zo goed beeld te krijgen hoe het straatbeeld er vroeger uit zag. Om dit beeldmateriaal te verkrijgen bezoek ik regelmatig beurzen en markten waar ansichtkaarten en fotomateriaal aangeboden wordt. Ook ander historisch materiaal dat met de geschiedenis en ontwikkeling van Veendam te maken heeft wordt door mij gezocht. Daarnaast plaats ik oproepen in de krant en benader ik particulieren om eens te mogen speuren in de familiefotoboeken. Dit speurwerk levert vaak verrassend materiaal op.

Naast het verzamelen wil ik mijn bezit ook graag delen met de bewoners van Veendam. Inmiddels heb ik twee exposities verzorgd, heb ik zes boeken op mijn naam staan en heb bij een zevende boek als mederedacteur opgetreden. Daarnaast geef ik lezingen en lever ik oud fotomateriaal aan een ieder die daar om vraagt. Tevens ben ik werkzaam voor de gemeente alwaar ik het oude beeldarchief scan, daarna bewerk en beschrijf voor de beeldbank van het Groninger Archief.

Ik werd benaderd door één van de redacteuren van parkveendam.nl of ik niet iets wilde schrijven voor de website. Ik pak deze handschoen graag op daar ik graag mijn verzameling wil tonen en mensen iets wil vertellen over het verleden van hun woonplaats. Gevraagd hoe ik gedacht had het één en ander in een vorm te gieten kwam ik op het volgende idee.

Ik wil iedere week een verhaaltje begeleid met een aantal foto's plaatsen die betrekking hebben op een actualiteit van de voorgaande week. Als voorbeeld; stel er is iets gebeurd rondom het station dan zal ik in het daarop volgende weekend een verhaaltje plaatsen over de geschiedenis van het station. Of stel er is iets gebeurd in de Kerkstraat dan zal ik iets vertellen over de geschiedenis van de Kerkstraat met daarbij een aantal oude foto's. Het zou natuurlijk leuk zijn wanneer en een interactie ontstaat met de lezers hierbij zou men ook ‘verzoeknummers' kunnen vragen.

Mijn eerste bijdrage kunt u verwachten in het eerste weekend van februari. Ik hoop dat het een succes wordt en dat het veel lees- en kijkplezier oplevert.

Mocht u trouwens zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's enz. Ik houd mij aanbevolen. U kunt mij bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of rinkoosting@wanadoo.nl

Met verzamelaarsgroet,
Rink Oosting