Sport

Forse nederlaag Veendam 1894 (zon) in derby

VOETBAL - Veendam 1894 heeft afgelopen zondag een pijnlijke 4-1 nederlaag geleden in en tegen Muntendam. Bij rust stond het nog 0-1 voor de Veendammers. Door deze nederlaag is de achterstand op koploper ZNC opgelopen tot 6 punten, waardoor de titelaspiraties van Veendam 1894 voorlopig in de ijskast gezet kunnen worden. De ploeg van trainer/coach Hans Kamphuis begon goed aan het duel en voetbalde gemakkelijker dan Muntendam. Desondanks waren de beste mogelijkheden in de beginfase voor Muntendam, maar met name bij Michael Ploeger ontbrak de echte scherpte. Halverwege de eerste helft werd het overwicht van Veendam 1894 tot uiting gebracht in de score. Johan van der Veen schoot een vrije trap hard in de bovenhoek en maakte hiermee optimaal gebruik van de matig geposteerde Muntendammer muur. De eerste helft werd verder ontsierd door enkele (te) harde overtredingen van de zijde van Muntendam, waarbij er meer oog was voor Veendammer ledematen dan voor de bal. Maar nadat de grootste zondaar van Muntendam al in de eerste helft werd gewisseld keerde de rust terug. De wedstrijd was vervolgens hard maar fair, zoals het hoort bij een echte derby.

In de tweede helft wist Veendam 1894 dat Muntendam furieus op jacht ging naar de gelijkmaker. De geelzwarten werden dan ook vanaf de 1e minuut onder druk gezet en konden daar zelf weinig tegenover stellen. Waarbij de spaarzame Veendammer aanvallen overigens steevast werden afgevlagd door de grensrechter van de thuisploeg.Verder was met het uitvallen van Johan van der Veen (rugklachten) in de rust het aanspeelpunt verdwenen, waardoor Veendam 1894 zich alleen nog maar kon beperken tot verdedigen. Treffers konden dan ook niet uitblijven en nadat Muntendam eerst nog een strafschop miste schoot Dennis Ploeger een houdbaar lijkende vrije trap in de korte hoek binnen. Na de gelijkmaker rook Muntendam bloed en het duurde dan ook niet lang totdat de thuisploeg op voorsprong kwam. Met 2 puntgave treffers besliste de robuuste Muntendammer voorstopper Michael Bijl het duel. Vlak voor tijd bepaalde Kevin Bijl de eindstand op 4-1. Een pijnlijke en op basis van de 1e helft onnodige nederlaag voor Veendam 1894. Maar op grond van de 2e helft, waarin de jochies van de kerels werden onderscheiden, een dik verdiende overwinning voor Muntendam.

Volgende week speelt Veendam 1894 de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar thuis tegen Pekelder Boys.