Nieuws

Fototentoonstelling 'Riga tijdens het interbellum'in het Veenkoloniaal Museum Veendam



VEENKOLONIAAL MUSEUM - In het Veenkoloniaal Museum in Veendam is nog tot en met 4 maart 2012 een zeer bijzondere expositie te zien onder de titel Riga tijdens het interbellum. Riga, een stad vol historie, maar ook een stad die als geen ander heeft geleden onder het politieke spel van de wereldgeschiedenis. Een stad die zich korte tijd hoofdstad van een onafhankelijk Letland mocht noemen. Deze stad werd in 1917 het toevluchtsoort voor de Wit Russische ouders van Tatiana Kotschergina die voor de revolutie gevlucht waren. Tatiana ging begin jaren twintig studeren in Arnhem. Daar ontmoette ze de Nederlandse kunstenaar Hendrik Valk en ze traden in het huwelijk. In het Veenkoloniaal Museum te Veendam is parallel aan deze expositie een zeer uitgebreide overzichtstentoonstelling te zien met werk van Arnhemse kunstschilder Hendrik Valk en zijn broer, Willem Valk, de ‘Stadsbeeldhouwer' van de stad Groningen.

Tijdens het interbellum (de periode tussen beide oorlogen) waren Hendrik en Tatiana elke zomer bij de (schoon)ouders in het Letse Riga en het nabijgelegen badplaats Jurmala te vinden.

Aan de hand van foto's en documenten en prentbriefkaarten die ze vanuit Letland verzonden, maak u kennis met de Letse hoofdstad zoals beiden die kenden. De expositie bestaat echter voor het merendeel uit foto's gemaakt door de beroemde Letse fotograaf Pçteris Šmits (1882- 1973). Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist Šmits net als de familie Kotschergin Letland te ontvluchten. Šmits emigreerde naar Amerika.De familie Kotschergin naar Arnhem. Šmits liet duizenden foto's en stereofoto's achter evenals zijn collega Roberts Johansons (1877-1957). Johansons is geboren in Aizkraukle. Omstreeks 1908 begon hij in Riga met een fotostudio aan Alexanderstrasse 104, nu Brîvîbas iela 118. Een groot deel van de originele glasplaten van beide fotografen heeft op miraculeuse wijze de Tweede Wereldoorlog overleefd en zijn nu ondergebracht in het Letse Fotomuseum te Riga.

In samenwerking met het Lets Fotomuseum heeft het Veenkoloniaal Museum te Veendam een monumentale selectie gemaakt uit de fotocollectie van beide fotografen. De foto's, veelal rechtstreeks afgedrukt van glasplaat, geven een goed beeld van de stad Riga en de badplaats Jurmala tussen beide oorlogen. In 1941 kwam door het Molotov Ribbentrop pact een abrupt einde aan de Letse vrijheid. Deze werd pas 50 jaar later, in 1991 herwonnen. De tentoonstelling wordt daarom symbolisch afgesloten met een foto van de brandende Sint Petri Kerk te Riga en drie door Hendrik Valk gemaakte schilderijen van treurende vrouwen en vluchtelingen.

Zowel de expostie Hendrik en Willem Valk, een Arnhemse kunstschilder en een Groninger beeldhouwer als de fotoexpostie Riga tijdens het interbellum zijn nog tot en met 4 maart in het Veenkoloniaal Museum te Veendam te zien. 

Veenkoloniaal Museum
Museumplein 5
9641 AD Veendam
telefoon 0598 364224
www.veenkoloniaalmuseum.nl

Openingstijden van diinsdag tot en met donderdag van 11.00 tot 17.00 uur en vrijdag tot en met maandag van 13.00 - 17. 00 uur.