Nieuws

Videoverslag Intocht van Sinterklaas in WildervankVIDEOVERSLAG - Tijdens de Sinterklaasintocht in Wildervank had de Sint een filmpiet meegenomen om het feest vast leggen. Voor de Sint en zijn pieten is het een mooie herinnering aan het mooie feest in Wildervank. De beelden zijn nu ook hier te zien. Ook is er een beeldverslag gemaakt door Lenze Tempel.

Omdat het maken meer tijd koste, tussen de andere dingen door, was ons eerder verslag al online.  

In de eerste video is de intocht te zien vanaf de Studebaker brandweerwagen uit 1953. De brandweer uit Veendam was zo aardig om deze prachtige geheel gerestaureerde brandweerwagen ter beschikking te stellen. Dat maken de pieten niet overal mee en ze waren dolenthousiast. Ook een mooie VW brandweerbus, ook helemaal geraustaureerd, reed mee. Deze auto is uit 1962, en in perfecte conditie. De wagens zijn de trots van de brandweer en worden dan ook alleen maar ingezet voor speciale gelegenheden binnen de gemeente Veendam.

De boot kon niet meer varen door toedoen van boeven, en Sinterklaas had zich heel veel zorgen gemaak hoe dat verder moest. Maar de brandweer was paraat voor de Sint. Het deed hem zichtbaar veel plezier. Ook filmpiet was helemaal uitzinnig, hij vertelde het prachtig te vinden om dit mee te maken.

De Sint zelf liet zich vervoeren met een mooie koets en een mooi paard ervoor, geheel in stijl dus.

Met het vervoer van de pieten door de brandweer werd de Sint geweldig geholpen, want de pakjesboot lag in de haven van Rotterdam. Op de bodem liet de Sint weten! In deze video legt de Sint uit wat er gebeurd is. Een speciaal duikteam is bezig geweest met het naar boven halen. Wat nog een hele klus was, eerst moesten alle pakjes worden geborgen. Een zware vracht dat er eerst uit moest voor de boot naar boven kon worden gehesen.

Gelukkig zorgt de voorzitter van de Ondernemersvereniging van Wildervank het volgende jaar voor een nieuwe boot met veel pakjesruimte.

Na het feest voor het winkelcentrum toog de Sint en zijn gevolg naar het Bijleveldcentrum. De Sint koos de Paardentram uit om met de kinderen en ouders mee te rijden. De paardentram is een replica van het origineel dat in 1880 tot oktober 1920 een verbinding onderhield tussen Zuidbroek-Veendam-Wildervank-Stadskanaal en Ter Apel. Dat ging niet echt snel, en dat over een lengte van 41 kilometer.

Jaap de Weijs was de grote initiator. Na een speurtocht werd in Rotterdam een origineel exemplaar gevonden. Er mochten tekeningen, foto's en videobeelden van gemaakt worden. En samen met vrijwilligers werd een replica gebouwd met een zeer fraai resultaat. Tijdens het 350 jarig bestaan van Wildervank pronkte de paardentram in de optocht. Natuurlijk waren Jaap en de vrijwilligers beretrots op een schitterend stukje werk. De paardentram wordt ingezet voor speciale gelegenheden. De Sint liep het gangpad door, voor een gesprekje met de kleintjes.

Het feest werd voortgezet in het Bijleveldcentrum, vroeger de Bijleveldschool. Nu doet het dienst als buurthuis. De Streetdance groep Oxygym liet op het podium zien wat ze konden. De pieten deden op hun eigen manier mee. Voor de Sint was het allemaal wat snel.

Maar hij is met de tijd meegegaan en dat hij ook van alle tijden is bewees hij wel met een paar geschiedenisvragen. Elk jaar op zomerreces in Spanje, maar woonde vroeger in het land dat later Turkije is gaan heten. Sint Nicolaas is geboren in Patara, niet ver van Myra, de hoofdstad van Lycië. Er werd Grieks gesproken, maar sinds 1851 heeft onze Sint zich het Nederlands eigen gemaakt. De naam Nicolaas komt uit het Grieks, Nike Laos. Nike betekend winnen en Laos het volk. Het eerste woord zal velen wel bekend voorkomen als een merk. De bischop stond toen bekend als een weldoener en was gelieft bij velen.

Zwarte piet komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Hij heette Piter en het verhaal gaat dat hij als slaaf door Sint Nicolaas (of Nike Laos) was vrijgekocht. Als dank bleef Piter bij de Sint. De kleding, zoals die nu gedragen wordt door de pieten, is afgeleid van de luxe kostuums uit eerdere tijden.

Na afloop van het feest wisselde Sinterklaas weer van vervoersmiddel. Eigenlijk is de Sint altijd wel al heel modern geweest. De stoomboot was echt een nieuwigheid. Maar de Sint houd ook wel van tradities en met stoom heeft hij altijd iets speciaals gehouden. Ook per stoomtrein, als de manometer maar goed staat.

Al tijdens de intocht in Wildervank had hij wel een begerige blik op de Studebaker laten vallen. Hij was het vast al van plan geweest en bij vertrek greep ook de Sint die kans aan. Door al dat paard op en paard af liet hij toch maar weer zien hoe lenig hij nog is voor zijn leeftijd, met acrobatische toeren klom hij tussen de ladders. De kerstman moet het hem op de Amerikaanse brandweerauto misschien nog nadoen.