Nieuws

Sinterklaas intocht Wildervank met hindernissenWILDERVANK - Zaterdag deed de sint met zijn pietengevolg ook Wildervank aan. Vanuit het publiek waren er de geluiden het een echte ouderwetse Sinterklaasintocht te vinden met een open koets. Ook vanwege veel aandacht voor de kinderen vanuit kennis ter plaatse. Het plezier van de pieten sloeg ook over op de kinderen. Er waren 25 pieten meegekomen en ze waren ook allen actief. Ook heel belangrijk was dat de weergoden de intocht zeer gunstig gezind waren.

Een filmpiet legde het voor Sinterklaas vast en speciaal voor deze site komen de beelden nog te zien. Tevens zijn er videobeelden (komen ook nog online) en foto's gemaakt door Lenze Tempel. Van Gesinus Hemmes zijn de foto's.

De procedure was deze keer anders. De route was geconcentreerd in de woonwijk en niet vanaf Bareveld zoals in andere jaren. Dit betekende meer tijdwinst. De sint had ook aandacht voor de ouderen van Woonzorgcentrum Westerhave. Hij stapte er speciaal voor uit de koets om een hand te geven.

De Sint was blij dat ook de pieten Wildervank konden bereiken met behulp van de brandweer van Veendam. Want er was een probleem met het vervoer. Er waren gaten in de bodem van de boot geboord waardoor deze was gezonken. Ook alle pakjes waren niet meer te gebruiken.

Met een Studebaker uit 1953 werd voor de extra vervoer gezorgd. Ook was een gerestaureerde VW brandweerbusje uit 1962 ingezet. De Sint was daar zeer verguld mee. En hij vergat niet om de politie en de verkeersregelaars een pluim te geven voor het in goede banen leiden van het verkeer. Ook zij hadden mede gezorgd voor het welslagen.

Een opvallende blikvanger is een mooie Amerikaanse truck die ook meereed. De paardentram Gemma reed mee in de stoet en een muziekkorps voor de muzikale omlijsting ontbrak natuurlijk ook niet. 

De voorzitter van de Ondernemersvereniging heeft toegezegd voor een nieuwe boot te zullen zorgen. Het volgend jaar kan de Sint met deze nieuwe boot naar Wildervank komen. Gelukkig heeft de Sint voldoende depots waar de pakjes liggen opgeslagen, daar hoeven de kinderen zich geen zorgen over te maken.

Bij aankomst was het publiek al massaal aanwezig op de parkeerplaats voor het winkelcentrum. De Streetdance groep van Oxygym had het publiek al vermaakt met hun pasjes. Peter Prummel verwelkomde de Sint en verzorgde de muziek. Tevens werd de Sint door Grieto Hofman, de voorzitter van de ondernemersvereniging, welkom geheten. De Sint vond het een heel mooi ontvangst.

Het leuke was dat de kinderen tot vlak voor het podium konden komen. Wat de Sint ook erg leuk vond. Er was een speciaal vak voor gemaakt. Ook werden er kinderen op het podium geroepen om bij de Sint te komen.

Er was nog een bijzonder tintje aan het bezoek. De Sint draagt speciaal voor Wildervank al veertig jaar het pak dat hij bij de vroegere Smidt Tricotagefabriek had laten maken. De tricotagefabriek had naast een brei-inrichting ook een naaiatelier waar kostuums werden gemaakt. In 1983 viel het doek voor de fabriek.

De Sint kon zich ook nog heel goed herinneren dat op de plek van het winkelcentrum tot in augustus 1970 Hotel De Nederlanden heeft gestaan.

Na afloop vervoerde de paardentram de kinderen naar het Bijleveldcentrum. Ook Sinterklaas reed mee en liep door het gangpad om een praatje te maken met de kinderen.

Op het podium in het Bijleveldcentrum werd het feest voortgezet. Ook hier riep hij kinderen bij zich op het podium. De zaal was te klein om alle kinderen, die ook graag wilden komen, te herbergen. Dat heeft de Sint zeer gespeten. Er waren 120 kinderen in het zaal en het was met de ouders eigenlijk te krap. De opkomst was heel spontaan en groter dan verwacht. Hij vond het ontzettend jammer geen onderdak meer te kunnen vinden bij Boelens, zoals dat in de andere jaren traditie was.

Vanwege de krapte wil de Sint het feest het volgende jaar graag in een grotere ruimte houden. Dan hoeft niemand meer teleurgesteld te worden, niet alleen kinderen maar ook de grootouders niet. Er wordt gedacht om het podium voor de Wildervanckhal te plaatsen. En dan kan na afloop het binnengebeuren plaatsvinden in de sporthal om het feest voort te zetten.


Foto's, Lenze Tempel.
Foto's, Gesinus Hemmes.