SC Veendam - FC Zwolle 0-1

Door Jacob Kuipers

Een goedspelend en hardwerkend Veendam bleef met lege handen. Doelman Leonard Nienhuis voortreffelijk op dreef.

VOETBAL - Eigenlijk stond SC Veendam voor een ‘vuurdoop' in de thuiswedstrijd tegen lijstaanvoerder FC Zwolle. Na een nipte nederlaag (1-2) thuis tegen FC Eindhoven volgde er een gelijkspel in de uitbeurt tegen FC Dordrecht (2-2) en ook in Helmond - tegen de plaatselijke trots - ging de ploeg van oefenmeester Gert Heerkes met een nipte nederlaag naar huis. En deze wedstrijd stond Veendam met 2-0 voor, maar na 90 minuten was het 3-2 voor Helmond Sport. Dus de drie punten moesten maar gepakt worden in eigen huis tegen koploper FC Zwolle. Dat gebeurde helaas niet want de Zwollenaren wonnen de partij met 1-0.

Een pluspunt voor Veendam was dat de Zwollenaren sinds enige jaren niet meer hadden gewonnen aan de Langeleegte. Ex-oefenmeester Jan Everse van de Zwollenaren maakte hier een opmerking over en sprak in het programma Voetbal International hier nogal denigrerend over. Het was volgens de oud-Feyenoord- en Ajax speler een heel eind rijden met een paar lantaarnpalen langs de kant van de weg en een stadion waar je niet vrolijk van werd. Maar ondertussen strijkt hij wel 1750 euro op bij het voetbalblad met die onzin.

Tegen FC Zwolle was het weer hetzelfde liedje. SC Veendam speelde een goede wedstrijd en de Zwollenaren moesten alle zeilen bijzetten om niet verrast te worden door de thuisclub. Maar het is net of de ‘duvel' er mee speelt want 9 minuten voor het eindsignaal van scheidsrechter Wiedemeijer viel de 0-1. Door een goal van Zwolle-speler Jody van den Berg.

En in blessuretijd viel de scheidsrechter op door een rode kaart te geven aan club-topscorer Anco Jansen van SC Veendam. Door een onschuldige overtreding op Zwollenaar Frank Olijve. En dat was natuurlijk een grote aderlating voor de Veenkolonialen. Veendam scoort al zo moeilijk en als ook de topscorer voor een paar duels van het ‘toneel' verdwijnt is het scorend vermogen onder de maat.

Hoewel FC Zwolle in de eerste 25 minuten het betere van het spel had en een aantal gevaarlijke hoekschoppen kreeg, was SC Veendam dicht bij een voorsprong. Aan het spel van de geelzwarten was te zien dat de ploeg qua punten meer moet hebben. Maar deze speelwijze brengt ook gevaarlijke momenten voor eigen doel. Maar dan is er nog altijd doelman Leonard Nienhuis, die met een katachtige redding zijn ‘heiligdom' schoon hield. Kort er op moest de excellente Nienhuis weer in actie komen, maar ook bij deze aanval was hij een sta-in-de-weg voor de gasten.

Ondanks de dubbelblanke stand gebeurde er dus vrij veel voor beide doelen en deze partij was zeker niet bloedeloos te noemen. Als koploper liet Zwolle zich natuurlijk ook vaak zien. Een goede voorzet van de Zwollenaren mondde uit in een kopbal dat net over het doel van de Langeleegte bewoners suisde. Veendam was qua kansen de betere ploeg - waaronder een stiftje van Johnatan Opoku - en Zwolle kreeg een paar goede mogelijkheden.

In de tweede helft zette Veendam veel druk op de vesting van FC Zwolle. Jansen was gevaarlijk maar kon de bal niet goed onder de voet krijgen. Maar de gasten roerden zich natuurlijk ook toen doelman Nienhuis al zijn talenten moest etaleren om het gevaar te keren. Daarna was het Cruz Vicente die Jansen aan het werk zette. Maar de assistent-scheidsrechter onderkende het gevaar en hield de vlag strak omhoog. Ook ‘de razende Roeland' Angelo Cijntje bemoeide zich met het spel, hij zette Jansen aan het werk maar de dribbelkoning schoot recht op doelman Boer af.

En zo kan ik nog wel even door gaan. Het ‘regende' kansen voor SC Veendam. Maar het ‘heilig' vuur was er niet. Zwolle zat in de rats en doelman Diederik Boer kreeg zowaar fluitconcerten over zich heen van de eigen aanhang en gooit uit protest de bal over de zijlijn. Veendam bleef sterker maar het ‘lederen monster' wilde niet over de doellijn. Ook een goede kans van Opuku ging teniet omdat doelman Boer op de goede plaats stond. Daarna ging het over en weer qua kansen.

Ondermeer een schot van Arne Slot, die Nienhuis onschadelijk maakte. Het bleef dus 0-0. Maar daarna kwam de onverwachte voorsprong van FC Zwolle. Een voorzet op maat werd door Jody van der Berg afgerond. En dat gebeurde via een counter, uit een goede voorzet: 0-1. Het was zuur voor Veendam en dat verdienden ze niet. In de laatste minuten zette Veendam nog een offensief in maar het mocht niet baten. Een goedspelend en hardwerkend Veendam bleef met lege handen. Eindstand 0-1.