Nieuws

Winkler Prinsdag in het Veenkoloniaal MuseumVEENKOLONIAAL MUSEUM - Tijdens de jaarlijkse Winkler Prinsdag op zondag 13 november stonden dit jaar de afrondende werkzaamheden van de Stichting 400 jaar Veenkoloniën centraal. Naast een boeiende lezing over de geschiedenis van de Veenkoloniën was er ook toepasselijke muziek te horen van en door Wim en Geert Jan Dussel.

Gert van den Bremen, voorzitter van de Stichting 400 jaar Veenkoloniën', overhandigde het eerste exemplaar van het slotuitgave van de reeks ‘400 Jaar Veenkoloniën", aan Erik van Oosterhout, burgemeester van de gemeente Aa en Hunze en lid van de Agenda van de Veenkoloniën. Het project ‘400 jaar Veenkoloniën' werd daarmee symbolisch afgesloten.

Paul Brood hield een lezing met de titel ‘Wat hadden Groningen en New York gemeen en wat hadden de Veenkoloniën daar mee te maken?'

Tot slot werd op deze dag de Keuningprijs uitgereikt door Prof. Dr. Maarten Duijvendak aan dr. Jan van den Broek. Hij heeft zich de afgelopen jaren intensief met het westelijke deel van de Veenkoloniën beziggehouden.

Van den Broek heeft in verschillende grote en kleinere publicaties zijn belangstelling voor de Veenkoloniale geschiedschrijving getoond. Voor het eerst maakten veel liefhebbers kennis met de vernieuwende kijk van Jan van den Broek in 375 jaar Hoogezand en Sappemeer, dat in 2003 het licht zag. Dit jaar verscheen van zijn hand, 'Een kronkelend verhaal. Nieuw licht op de oude Hunze'.


Een Interview van Wim Dussel van Radio Parkstad.