Nieuws

Eerste ambtenaren halen mbo-diploma'administratief medewerker' bij Noorderpoort



DIPLOMA - Op donderdag 17 november krijgen de eerste 5 BBL-leerlingen van de Gemeente Veendam hun diploma ‘administratief medewerker' op de School voor Beroepsonderwijs Veendam. De 5 geslaagden zijn allemaal leerlingen die een BBL-traject van het Noorderpoort en de gemeente Veendam hebben doorlopen (4 dagen werken en 1 dag school per week). Dit BBL-traject was onderdeel van het project "Ik doe mee in Oost-Groningen", waarin bedrijven en instellingen zoveel mogelijk inwoners in de regio willen laten meedoen op de arbeidsmarkt. De geslaagden waren 2 jaar lang in dienst bij de gemeente Veendam met behoud van uitkering. Ze werkten bij de gemeente zelf, bij de bibliotheek of het Veenkoloniaal Museum. Docente Annette Meinders van het Noorderpoort: "Ik heb echt bewondering voor deze groep. De kandidaten zijn speciaal geselecteerd om aan dit traject te mogen deelnemen. Destijds waren er voor hen namelijk verschillende redenen waardoor ze moeilijk een plek op de arbeidsmarkt konden vinden."

Het uiteindelijke doel van dit traject is doorstromen naar een vaste baan. Dit is al twee kandidaten gelukt. De rest is druk aan het solliciteren. Wethouder Klaas Steenhuis vertelt enthousiast: "Als overheid vragen we bedrijven en instellingen om ons heen BBL-leerplekken beschikbaar te stellen als onderdeel van "Ik doe mee in Oost-Groningen". We moeten dan zelf ook het goede voorbeeld geven. Vandaar dat wij samen met het Noorderpoort dit opleidingstraject hebben gestart. Over een paar jaar zullen we namelijk echt merken dat de arbeidsmarkt onder druk komt te staan door de vergrijzing en ontgroening. Dat betekent dat er minder mensen beschikbaar zijn voor de banen in onze regio. We vinden het daarom belangrijk om nu al te investeren in de opleidingen van mensen in onze regio, zodat we straks zoveel mogelijk mensen in kunnen zetten op de arbeidsmarkt. We kijken nu of het mogelijk is om komend jaar met een nieuwe groep BBL-leerlingen te starten."

Het traject is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de praktijk (gemeente) en de theorie (het Noorderpoort). De opleiding was volledig competentiegericht. Annette Meinders vult aan: "Ze trainen eerst hun vaardigheden en kennis, bijvoorbeeld voor het voeren van een telefoongesprek in het Engels. Daarvoor heb je kennis van de Engelse taal nodig, en daarnaast ga je oefenen om een telefoongesprek zo correct en efficiënt mogelijk te voeren. Daarna volgt een afsluitende toets. Het programma werd goed afgestemd met de gemeente. Op het moment dat er vanuit de praktijk gevraagd werd om meer aandacht te besteden aan een bepaald onderdeel, verwerkten wij dat waar mogelijk gelijk in het onderwijsprogramma!" Ook het examen, de Proeve van Bekwaamheid, was echt gebaseerd op de praktijk. De leerlingen moesten in een kantoorsimulatie een dag als medewerkers bij een evenementenbureau werken. Een pittige dag, waarin de kandidaten echt hebben aangetoond dat ze klaar zijn voor hun (toekomstige) baan!