Nieuws

Hartverwarmend welkom voor Sinterklaasen zijn gevolg in Veendam.Door Jacob Kuipers.

Sinterklaas:
"Ik ben er weer en jullie zijn er weer. Het feest is compleet"

SINTERKLAAS - Het was weer genieten voor de kleintjes, ouders en grootouders en de overige familieleden tijdens de Sinterklaasintocht in Veendam. Vele rijen dik stonden langs de Van Blankensteynkade waar de intocht van Sinterklaas en zijn trouwe Zwarte Pieten plaatsvond. Er moest een hele grote pietenboot aan te pas komen om de karrevracht aan knechten van Spanje naar Nederland te vervoeren. Maar tijdens de tocht naar de Veenkoloniale hoofdstad deed zich een merkwaardig incident voor waar Sinterklaas en zijn gevolg niet op hadden gerekend. Dat voorval gebeurde na een rondrit door het centrum waar duizenden mensen op de been waren om het kleurrijke gezelschap te verwelkomen.

Inmiddels was ook het Raadhuisplein geplaveid met vele aanhangers/sters van Sinterklaas. Ook de presentatoren Leonie en Erwin stonden de trappelen om de goedheiligman een hand te geven. Wat er zich daarna allemaal afspeelde op het Raadhuisplein kende geen grenzen. De danspieten voerden een wervelende show ten tonele. Inmiddels was burgemeester Meijerman zich aan het voorbereiden op zijn speech. Samen met wethouder Henk Jan Schmaal zag ik de burgevader door het kleine raampje in het gemeentehuis om de laatste details nog te bespreken.

Toen Sinterklaas als eerste zijn voet aan wal zette sprak hij de woorden. "Ik ben er weer en jullie zijn er weer. Het feest is compleet". De ‘oude baas' oogde niet vermoeid want het is toch geen kattepis als een man op leeftijd na in Dordrecht te zijn geweest nu Veendam aan doet. Ook zijn trouwe dienaar Americo zag er goed uit. "Als ik op Americo zit, dan voel ik me één met het paard", zei hij tegen al die kindertjes, die vooraan aan de kade stonden. En vlot daarna kwam de pietenboot aan varen.

Maar er deed zich nog een naar incident voor toen de grote kindervriend met zijn knechten aankwam. Een zwart busje naderde en de boeven hebben alle cadeautjes meegenomen van de kade en ze reden weg als ‘sneeuw voor de zon". Ja en toen was ‘Leiden in last' bij de kinderen. Want zonder cadeautjes was het geen Sinterklaasfeest in Veendam. De tranen biggelden de kinderen over hun gezichtjes. Maar door goed speurwerk van de politie konden de boeven door burgemeester Meijerman worden afgeleverd.

Inmiddels begon Sinterklaas met zijn gevolg aan een rondrit door Parkstad Veendam. Met in het achterhoofd dat de cadeautjes nog niet in zicht waren. Op een gegeven zag ik dat fotograaf Henk Drent achter een paar Zwarte Pieten aan rende, met de camera in de hand. Iedereen dacht dat de fotograaf de boeven achterna zat. Maar die gedachte verdween al snel toen het toegestroomde publiek op het Raadhuisplein te horen kreeg van de presentators Edwin en Leonie, dat de boeven waren gepakt. Maar niet door deze sprintende ploatjesmoaker.

Door goed speurwerk van de politie konden de boeven door burgemeester Meijerman worden afgeleverd. Maar dezelfde onrustzaaiers moesten op het Raadhuisplein wel hun excuses aanbieden aan Sinterklaas. Ja, het moment was daar. Sinterklaas met zijn gevolg kwamen aan rijden naar het Raadhuisplein. En Sinterklaas ‘kom binnen met je knechten' was niet van de lucht. Maar de boeven kregen een straf onder het toeziend oog van de kindertjes. Ze excuseerde zich nog even met: "Sorry Sinterklaas". Maar daar kwamen ze niet mee weg.

Een straf was hun verdiende loon. Ze moesten Sinterklaas Kapoentje zingen. En de tweede straf was dat ze thuis hun schoen moesten zetten en Sinterklaasliedjes zingen. Volgens veel kindertjes was de straf niet hoog genoeg want ze waren erg in spanning gebracht door het voorval. Inmiddels zongen en dansten de muzikale Zwarte Pieten er lustig op los. Met als slot een medley uit de ‘oude doos'. En de kinderen zongen en dansten uit volle borst mee. Inclusief de burgemeester en Sinterklaas.


Voor meer foto's en video's.