Sport

Toekomstig ingenieur Peter Kuiper kent zijnplaats in Wildervank (zat 2)Door Jacob Kuipers.

In de eerste meters ben ik zo traag als ‘stront´!

Er zijn weinig voetballers, die van zichzelf zeggen dat ze voor een tweede elftal geschapen zijn. Deze spelers kennen hun kwaliteiten en weten wat ze wel of niet kunnen. Maar durven ook een pittige opmerking over hun trainer te doen. Zulke voetballers komen maar zelden voor, zelfs bij het RTL-voetbal programma VoetbalInternational smeken ze om zulke gasten. Johan Derksen zou er trots op zijn. Zo'n speler is Peter Kuiper van het tweede zaterdagteam van de voetbalvereniging Wildervank. "Ik moet het alleen van mijn inzicht hebben, maar qua techniek ben ik een heel beperkte voetballer", bekent de 23-jarige ausputzer. Zijn ploeg staat op dit moment op de derde plaats en de doelstelling is om kampioen te worden. Ook het bekeravontuur gaat naar tevredenheid.

In de eerste ronde werd ACV uit Assen met 9-0 opzij geschoven. Wie de tegenstander in de tweede ronde is, is nog onduidelijk. Kuiper:"We zitten in een bepaalde categorie (voor tweede elftallen en lagere teams) voor het bekervoetbal. Als we daar doorkomen kan dat wel eens overver worden." Maar zover is het nog niet want voor Peter is de school heel belangrijk. Momenteel is hij bezig met weg- en waterbouw en een beetje verkeersmanagement.

Peter Kuiper heeft eigenlijk nooit in eerste elftallen gespeeld. Het is bij hem allemaal net niet. De libero van zaterdag 2 heeft veel inzicht maar kon dat niet altijd op elke positie brengen. "Ik ben een stevige jongen en niet al te snel. Ik moet gewoon alles simpel houden en een beetje voetbalinzicht zorgen er voor dat ik op de goede plaats sta". Verder heeft hij een goed schot in de benen. "En qua techniek ben ik een hele beperkte voetballer", zegt Peter, die zijn tekortkomingen bloot legt.

En dat siert de voetballer Kuiper. Het is een jongen die heel goed in de groep ligt en een goede lange pass in huis heeft. Hij is de regisseur in de verdediging. Is aanvoerder en spreekbuis en stuurt zijn medespelers waar mogelijk is. Daarnaast heeft Kuiper een goede lange pass in huis om zijn collega's aan het werk te zetten. "Ik ben een ouderwetse laatste man. Meters achter de rest en ik schuif af en toe in". Verder is hij een ‘meester' en de momenten waar hij aanvallend in actie kan komen om ruimtes dicht te lopen.

"Maar in de eerste meters ben ik zo traag als ‘stront' bijna. Dan moet je dus zorgen dat je op de goede plek staat. Goede momenten kiezen. En als je dan ook gaat moet je er voor 100 procent in gaan. Maar de timing bij het koppen is wel goed. Ik ben meer aan het praten tijdens de wedstrijd, dan ik aan de bal ben. Ik regel het", aldus Kuiper die net iets te kort komt voor de eerste elftallen.

Kuiper: "Ik ben meer een mens qua neerzetten en dat we als collectief goed staan. Dat probeer ik voor mekaar te krijgen. Als ik een goed gevoel heb wil ik de vrije trappen misschien wel eens opeisen. Dat is mogelijk omdat ik de aanvoerdersband om heb. En dan wordt er soms nog wel eens naar je geluisterd", aldus de aanstaande ingenieur. Een mooie titel, he", zegt hij lachend.

Maar de oefenmeester achter het succes van zijn jongens is Arent Blok. Volgens Kuiper is hij een teambouwer. "Hij smeedt een team en is een motivator. Is echt met het teamproces bezig. Een goed performer. Arent is iemand die je moed inspreekt. Als we in een dip raken probeert hij de boel weer op scherp te zetten", steekt Kuiper de loftrompet over zijn trainer. Maar de aanvoerder vindt ook dat, zodra het over voetbaltechnische zaken gaat, zijn trainer er niet zoveel ‘kaas' van heeft gegeten.

Arent Blok traint zoals de ploeg het graag wil. Geen ingewikkelde oefeningen. Veel passen, trappen en afwerken. En veel positiespelletjes. En altijd op een speelse manier. Maar bij de wedstrijden is de coach bloedserieus. De bespreking in de rust wordt meestal door Kuiper gedaan, maar de overige spelers blijven ook niet buiten schot en vertellen ook hun bevindingen. Kuiper: " Ik begin en dan is het een invulling met elkaar. Bijvoorbeeld, hoe denken we dat we de tweede helft beter kunnen doen. En zorgen dat we de drie punten voor ons zelf houden."

Peter Kuiper heeft het reuze naar de zin in het tweede elftal. Dan steeds heen en weer geslingerd worden tussen het eerste- en het tweede team. "Vorig seizoen heb ik een beetje tussen het eerste- en het tweede elftal in gehangen. Dat is me zo slecht bevallen dat je de ene keer wel aan de bak mag en de andere keer niet. Ik heb liever dat ik bij één elftal kan voetballen en dat ik er voor ga om kampioen te worden en daarvoor 100 procent op richten. Dan dat ik een beetje half om half in het eerste team speel".

Peter Kuiper voetbalt van jongs af aan bij vv Wildervank. Peter is begonnen bij de F-junioren en Peter Meewis was toen de trainer. Bij de E-junioren heeft hij trainers gehad die zelf ook gevoetbald hadden. En dat waren Gert Jan van der Laan, Kim Thier, Roelof Boers en Erwin de Vries. "Vooral Erwin en Roelof heb ik heel lang als trainer gehad. Ik denk tot en met de C-junioren. Ik ben vele jaren met hun door gegroeid". En bij B2 waren Goos Boers en Louis van Velzen de leiders van Peter. En daarna de A-junioren met Erwin de Vries en Roelof Boers.

Onderstaand interview had ik 13 jaar geleden met Peter.

Peter Kuiper als 10 jarige.
De kleuren rood en wit lopen als een rode draad door de voetbalcarrière van Peter Kuiper heen. Wildervank en Ajax staan bij Peter hoog in zijn vaandel. Beide verenigingen spelen namelijk in zijn geliefde kleuren. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat doelman Edwin van der Sar van Ajax zijn favoriete speler is. De 10-jarige Peter Kuiper voetbalt in Wildervank D3 en speelt meestal als laatste man. "Ik vind het een mooie plek. Ik heb dan meer zicht op het veld", vertelt Peter, die onderwijs volgt aan de Christelijke basisschool ‘t Haimstee in Veendam. Peter wil graag timmerman worden, maar ziet een prof-avontuur ook wel zitten. In het buitenland is Manchester United zijn favoriete club en doelman Siemen van Arsenal vindt hij de beste doelman. Verder vindt Peter het clubblad van Wildervank leuk: "Er staan dingen in waarvan je wat te weten komt."