Nieuws

Bewegen op het Beweegplein met CompaenUpdateBEWEEGPLEIN - Tijdens de open huis van Compaen kan op donderdagmiddag 10 november tussen 16 tot 19 uur, naast het bezichtigen van het nieuwe multifunctioneel gebouw, ook de bewegingsapparaten worden uitgeprobeerd op het "Beweegplein".

Om 14.30 heeft dan de officiële opening van het gebouw plaatsgevonden door Commissaris der Koningin Max van den Berg voor genodigden uit de organisaties die in het gebouw zetelen en de betrokken vrijwilligers. Ook de naam wordt donderdag onthult. 

Het Beweegplein ligt tussen de sporthal en het nieuwe gebouw in. Doel van het Beweegplein is om voor de inwoners van Veendam beweging, en de daarmee samenhangende gezondheid, te stimuleren en te bevorderen.

Niet alleen kunnen bewoners van de gemeente hier op een veilige manier in beweging blijven, ook is het heel leuk om het als buitenactiviteit te kunnen gaan doen. Dit onder het motto; Compaen in beweging met Beweegplein.

Er zal iemand van het bedrijf, die ze geplaatst heeft, aanwezig zijn voor het geven van instructies. Hoewel het ook alleen kan worden gebruikt zijn het allemaal duo-toestellen, zodat er tegelijk met z'n tweeën op kan worden gesport. Zo is het ook een sociale bezigheid.

Het zijn zes verschillende toestellen. Met de een zijn de armen wat meer te bewegen en met de andere gaat het meer om de rompspieren. En er zijn toestellen waarmee de beenspieren kunnen worden getraind.

De volgorde van de foto's is naar de volgorde van de toestellen.

Het eerste toestel heet ‘De Lifter'. Het is een duwtoestel met twee stoeltjes waarmee u zich omhoog kunt "liften". De naam is dus heel toepasselijk. Omdat het eigen gewicht hierbij wordt opgetild moet er wat kracht voor worden gezet met de armen. Het komt hier op de biceps en op de triceps aan.

Op de foto is te zien dat je er ook op kunt staan, zoals spontaan gedaan is. Maar dat zal niet specifiek zo bedoeld zijn? Het zal wel gemakkelijker zijn om jezelf zo naar boven de duwen, of op te "krikken". De bedoeling zal zijn om tijdens de training ruggelings tegenover elkaar te zitten.

Maar de gelegenheid is er tijdens de open dag om het op de goede manier te doen, met uitleg van de instructeur zal het op de juiste manier gaan.

Misschien is het nog een leuk idee om op een bordje de instructies te geven?

Het tweede toestel is de ‘De Strekker' genoemd. Het heeft aan weerszijden twee zitplaatsen en is bedoeld om zowel de been- en de armspieren te trainen. Een mobiel telefoontje aannemen zonder handsfree is toegestaan, maar zal minder bevorderlijk zijn.

Het derde toestel is een sta-toestel en is gemaakt voor het bewegen vanuit de heupen van links naar rechts, het heen en weer pendelen. Vandaar ook de naam ‘De Pendel'. Deze bewegingen zijn ook voor het versterken van de rompspieren.

Op de vierde foto staat een duo-crosstrainer waarop een loopbeweging kan worden nagedaan. Het heeft de naam ‘De Kruiser' gekregen en is gemaakt om de algehele conditie op peil te houden of te verbeteren.

Op het vijfde toestel zijn een soortement stuurwielen aangebracht om met de beide handen rond te kunnen draaien. Het toestel heeft dan ook de naam ‘De Draaier' meegekregen. Gewoon heel eenvoudig, maar toepasselijk.

Het lijkt ook een eenvoudige oefening, maar na vijf minuten worden de armen wel gevoeld. Het is dan ook gemaakt om de armspieren te trainen. Hierbij staat men rustig met de beide benen op de grond.

Staand op het zesde toestel worden de voeten steeds heen en weer bewogen. ‘De Splitser' is een toestel waarmee je met weinig kracht de beenspieren kunt trainen.

Naast de beweegtoestellen is er een jeu deboules-baan aangelegd. De standaardmaten van een jeu deboules-baan zijn 13 meter lang bij 3 meter breed. De jeu deboules sport vraagt om een gezellige omgeving. Het is ook een bezigheid bij uitstek waarbij mensen samen komen. De ingrediënten zijn aanwezig.

Het Bewegingsplein is voor jong en oud bedoeld. Vanaf 14 jaar kan er gebruik van worden gemaakt. Er zullen groepen worden uitgenodigd. Ook is het voor verenigingen bedoeld. Er zijn groepen in het ouderenwerk die op nadrukkelijke uitnodiging gebruik kunnen maken van de beweegtoestellen.

Via aanmelding bij Compaen kan het ook. De voorkeur ligt hierbij in groepsverband. Het moet ook een beetje begeleid worden. Maar als het vertrouwd is, is het toch wel mogelijk om er individueel te trainen op de toestellen. En het eigen personeel kan er gebruik van gaan maken.

Het is mogelijk om het zonder instructeur te gebruiken. Met een instructeur zijn er kosten aan verbonden. Een instructeur kan de aanwijzingen geven om de beweegtoestellen op de juiste manier te gebruiken, dat kan ook zeker van belang zijn.