Nieuws

Prijswinnaars Odd Fellow Jeugdprijs vol van reis naar AmerikaODD FELLOW - Hannah Bakx, leerlinge VWO 5 van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand en Joep Kiewiet, leerling 5 VWO van de Winkler Prins Scholengemeenschap in Veendam hadden in maart van dit jaar een studiereis van 2 weken gewonnen door mee te doen aan de essaywedstrijd van de Odd Fellow Jeugdprijs district Groningen Zuid-Oost. Zij waren beiden als prijswinnaar uit de bus gekomen: een unieke situatie.

Vrijdagavond 4 november presenteerden zij hun reiservaringen naar de VS en Canada in het logegebouw te Winschoten voor een volle zaal. Dan weer vertelde Joep over de vele bezienswaardigheden en het luxe hotel waar ze in terecht kwamen, dan weer nam Hannah ons mee naar het indrukwekkende New York met zijn gele taxi's. Ze wisten de zaal voor zich in te nemen met hun debaterskwaliteiten. Zij maakten de reis met 200 overige rijswinnaars uit diverse werelddelen. Binnen onafzienbare tijd ontstonden al intensieve onderlinge vriendschappen. Dezelfde banden, die het afscheid twee weken later, zo moeilijk maakten. Wat hun ook opviel tijdens hun reis, was het cultuurverschil tussen Amerika en Canada.

Beiden bezochten ook het VN-gebouw en deden daar mee aan een "speech"wedstrijd. Op deze avond waren er diverse sprekers. In de inleiding van voorzitter Leenders van de gastloge Franklin Delano Roosevelt stond het verhaal en de geschiedenis van "Berend Botje"centraal en de parallel met de huidige reizigers naar Amerika. "Deze ervaring neemt niemand je meer af", zie hij.

Wethouder Steenhuis uit Veendam benadrukte het maatschappelijk belang van dit soort activiteiten en prees Joep en Hannah voor hun fantastische verhaal. Ook het Algemeen Bestuur van de Odd Fellows was vertegenwoordigd en kondigde aan dat zij de commissie wilden steunen voor het eventueel uitzenden van twee kandidaten in het volgend projectjaar. De avond van vice voorzitter van de commissie dhr Zandstra, die de avond vol overgave leidde, kon hierop niet meer stuk. Zeker ook gezien het enthousiasme, dat de deelnemende scholen voor het volgend jaar al hadden getoond.

De prijswinnaars bedankten de loges dat zij deel konden nemen aan deze onvergetelijke reis.