Nieuws

EHBO afdeling Veendam viert 60-jarig jubileumFoto's Gesinus Hemmes

EHBO - Bestuurslid Wim van Dijk is sinds 1985 actief bij de EHBO afdeling Veendam. Inmiddels zit hij in het bestuur en houdt de ledenadministratie bij. Vrijdag vierde de verenging haar 60-jarig bestaan met een receptie voor genodigden in Hotel Parkzicht. Ook de fractie van de PvdA en wethouder Klaas Steenhuis kwamen de felicitaties persoonlijk langsbrengen. Onder het genot van een hapje en een drankje sprak eerst de voorzitter en daarna een vertegenwoordiger van het districtbestuur. Als cadeau overhandigde hij het bestuur een enorme banner.


Na de receptie was er een bijeenkomst voor de leden van de vereniging. Een feestelijke avond weliswaar maar met een serieuze ondertoon. De leden kregen voorlichting over het werk van de ambulancedienst. Een ambulance moet binnen vijftien minuten ter plaatse zijn en het is niet altijd noodzakelijk dat de patiënt naar het ziekenhuis wordt vervoerd. Soms kan worden volstaan met hulp ter plaatse. Drie medewerkers van de ambulancedienst kwamen het één en ander uitleggen en lieten de nieuwste snufjes zien. Veel apparatuur voor bv. hartbewaking is zo compact en mobiel dat het in een kleine koffer past. Bij een inzet kunnen ze die zo ter hand nemen en de patiënt snel helpen en stabiliseren. Daarna wordt gekeken of de patiënt nog naar het ziekenhuis moet. Buiten stond een ambulance klaar die de leden konden bekijken en kregen uitleg over de inrichting.

De EHBO afdeling Veendam organiseert in de het voorjaar van 2012 weer een EHBO cursus. De cursus bestaat uit 12 lessen en een examen. De kosten bedragen 220,- euro. Wel is men verplicht om ieder jaar op herhaling te gaan. De diploma is een jaar geldig. Naast het leggen van verbanden leert een cursist ook te beademen en te reanimeren. Tegenwoordig is ook de AED een belangrijk onderdeel van de cursus.

De EHBO afdeling Veendam telt ongeveer 100 leden. Zij ontmoeten elkaar tijdens de herhalingscursussen. Daarnaast worden de leden ingezet tijdens evenementen. Zo zijn ze elke thuiswedstrijd van de SC Veendam aanwezig in het stadion aan de Langeleegte en zijn ze jaarlijks bij het Concours Hippique in Zuidbroek.


Maar is de EHBO vereniging ook inzetbaar bij kleinere evenementen zoals een sport en spelmiddag. Vooral bij grote evenementen waar veel mensen samenkomen kan het van levensbelang zijn dat er gekwalificeerde mensen rondlopen. Dit maakt dan ook onderdeel uit van de aanvraag voor een evenementenvergunning in onze gemeente.

Wim Dussel van Radio Parkstad was ook aanwezig bij de receptie, luister hier naar zijn bijdrage. 


Een Interview van Wim Dussel van Radio Parkstad.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.