Nieuws

Nieuw jongerencentrum Veendam in trekDoor Letty Stegeman

JONGERENCENTRUM - Met de komst van het nieuwe multifunctioneel centrum aan het Jan Salwaplein in Veendam wordt een oude ambitie van de gemeente waargemaakt: een gloednieuw jongerencentrum in het hart van de Parkstad. Welzijnsgroep Compaen beheert het centrum dat al door veel jongelui gevonden wordt; zo'n 20 to 30 jongeren per avond.

Laatste snufjes
Het jongerencentrum is dan ook voorzien van de nieuwste technische snufjes, zoals diverse tv-schermen, een beamer (voor voetbalwedstrijden en films op groot scherm), een Playstation en een WII, kookunits en een computerhoek. Daarnaast is er een heus podium dat gebruikt kan worden voor muziekoptredens, toneel, en andere activiteiten. Ook een echte bar (weliswaar alcoholvrij) met keuken mocht niet ontbreken, evenals natuurlijk diverse spelmogelijkheden, (zoals tafeltennis, poolbiljart, bordspelen, etc) en een sportveldje waar jongeren kunnen voetballen, volleyballen, basketballen en tennissen.

Er wordt door de jongeren dankbaar gebruik gemaakt van al deze mogelijkheden. Minder bekend is echter dat er ook een geluidsdichte oefenruimte in het centrum aanwezig is. Hier kunnen jongelui alleen of met hun band repeteren zonder dat iemand er last van heeft.

Verbinden en ontplooien
Jongerenwerker Ineke van Loo van Compaen is bijzonder enthousiast: "De meerwaarde van de aanwezigheid van het jongerencentrum in het multifunctioneel centrum is dat we gemakkelijk verbindingen kunnen leggen; bijvoorbeeld tussen jongeren van diverse (sub)culturen en leeftijden én met uiteenlopende interesses."

Ook tussen jongeren en ouderen en tussen verschillende activiteiten worden verbindingen gelegd. "Voorheen ontwikkelden we activiteiten in samenwerking met ouderen in de wijk, nu organiseren we dit in hetzelfde gebouw, één deur verder. Sterker nog, we hoeven het niet eens te organiseren, het ontstaat spontaan!", aldus Van Loo.

De vijf O's
In de beleidsnotie 2004 ‘jongeren (in het) centrum', kwam duidelijk naar voren dat een eventueel nieuw jongerencentrum centraal moest liggen; en over meer moest gaan dan alleen ontspannen en ontmoeten. Er werden dan ook nog drie o's toegevoegd; voor ontwikkelen, opvang en ontboezemen.

Door middel van maatschappelijke stages, stageplaatsen en huiswerkbegeleiding biedt het jongerencentrum verschillende mogelijkheden voor jongeren om zichzelf te ontwikkelen.
Met ontboezemen wordt een plek bedoelt waar jongeren hun verhaal kwijt kunnen en even rustig kunnen hangen zonder dat ze van alles moeten. In een centraal centrum zoals dat er nu staat kunnen verschillende groepen jongeren onder deskundige begeleiding groeien en bloeien. Door de ruime openingstijden kan er ook deels invulling worden gegeven aan opvang.

Activiteiten stimuleren, ook in de wijk
De komst van het nieuwe jongerencentrum wil overigens niet zeggen dat er in de wijken niets meer gebeurt. Wanneer jongelui een activiteit in hun wijk willen organiseren worden zij daarin net zo gestimuleerd als bij het ontwikkelen van initiatieven binnen het centrum.

Het gloednieuwe jongerencentrum bevindt zich aan het Jan Salwaplein 3 in Veendam (aparte ingang aan de zijkant van het gebouw). Jongeren kunnen hier 's avonds terecht op maandag, woensdag en donderdag van 19.00 tot 22.00; en op vrijdagavond van 19.00 tot 23.00 uur. Ook op dinsdagmiddag staan de deuren open, van 14.00-17.00 uur.

Het centrum heeft overigens nog geen officiële naam: mensen kunnen tot 10 november nog voorstellen indienen via info@compaenveendam.nl.