Nieuws

Willem van Twillert geeft orgelconcertin grote Kerk Wildervank.ORGELCONCERT - Op zaterdag 29 oktober geeft de landelijk bekende organist Willem van Twillert een orgelconcert op het orgel van de Grote Kerk in Wildervank. Hij sluit dit feestelijke seizoen, waarin  het 100-jarig bestaan van het kerkgebouw is gevierd af met een concert waarin Duitse, Franse en eigen orgelwerken ten gehore worden gebracht. Van Twillert zal zelf de gespeelde werken toelichten, als afsluiting speelt hij de beroemde Toccata van Widor waarbij letterlijk alle registers worden opengetrokken.

Het orgel in Wildervank, gebouwd door de fa. Walcker in 1913, is zeer geschikt voor de zogenoemde romantische muziek van rond 1900. Het Walckerorgel is voor Nederland, en zeker voor het noorden van Nederland, een uniek instrument waar u kunt beluisteren hoe de romantische muziek hoort te klinken. Het is dus alleszins de moeite waard om hiervoor naar Wildervank te komen.

U wordt van harte uitgenodigd door de Monument- en Concertcommissie. Onder het genot van een drankje kunt u napraten over het concert in zaal "Concordia" waarbij ook de organist aanwezig zal zijn. De toegangsprijs is 6 euro. Het concert begint om 20.00 uur.

Website: www.walckerwildervank.nl.

Over Willem van Twillert.
Willem van Twillert kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn oom Jacques de Jong en vanaf januari 1965 bij de Regionale Muziekschool te Amersfoort, waar hij orgel en harmonieles ontving van Henk Seldentuis. Vanaf 1970 studeerde hij aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam bij Piet Kee (orgel, improvisatie en compositie), In 1976 behaalde hij het praktijkdiploma Kerkmuziek en in 1978 het diploma Uitvoerend Musicus cum laude (gemiddelde cijfer een 10) met de aantekening voor improvisatie bij de acte muziekonderwijs-B voor orgel.
Een beurs stelde hem van 1978 tot 1981 in de gelegenheid zich te specialiseren in oude muziek bij Gustav Leonhardt (orgel), Anneke Uittenbosch (clavecimbel) en Klaas Bolt (stijlimprovisatie).
In 1976 was hij de eerste (en tot nu toe enige) Nederlandse finalist van het Franse concours Grand Prix de Chartres.

Tussen 1975 en 1980 volgde hij cursussen bij Daniel Roth, Ewald Kooiman (literatuur), Hans Haselböck, Zsigmond Szathmáry en Peter Planyavsky (improvisatie).
Bestudering van het achttiende eeuwse Duitse orgelrepertoire vormde een aanknopingspunt voor zijn eerste koraalbewerkingen, waarvan zowel bladmuziek als CD's in diverse series zijn gepubliceerd. Als organist ontwikkelde hij zich tot een gevraagde gast op orgelconcertpodia, Van Twillert geniet internationaal bekendheid door zijn CD-opnamen, verscheidene onder de titel MUSICQ VOOR HET ORGEL, die ook opvallen door originele repertoirekeuze.

Voor diverse muziekuitgeverijen waaronder Willemsen, Huizen verzorgde en verzorgt hij series de bekendste is de serie ORGANISTEN uit de 18e en 19e EEUW. In 2004 jaar verscheen bij het Duitse uitgevershuis Butz zijn Toccata over, U zij de Glorie. De orgelliefhebbers kennen hem ook als één van de redacteuren (van 1986 tot 2006) voor het maandblad‚ de Orgelvriend'. Behalve orgeldocent aan de Stedelijke Muziekschool te Zwolle (1981 tot 1988) was hij van 1976 tot 2003 directeur/eigenaar van een particuliere muziekschool te Bunschoten. In 2004 verzorgde hij voor de stichting Musicians without Borders te Alkmaar aan het conservatorium van Sarajevo een cursus orgelspel.

Enkele van zijn radio-opnamen selecteerde programmamaker Okke Dijkhuizen voor de CD-box Het Historische Orgel in Nederland, terwijl een in 2003 te Noordwijk aan Zee gemaakte radio-opname verscheen in de vervolgserie: Orgels in Nederland (2005).

In 2003 werd hij als jurylid uitgenodigd door het Reformatorisch Dagblad en de
Orgelvriend bij de compositie-prijsvraag Wie componeert het mooiste voorspel, terwijl hij in 2000 en 2004 optrad als één van de juryleden voor de Stichting Groningen Orgelland ten behoeve van het Orgelconcours voor amateurorganisten.

Zijn Toccata à la Chaconne werd tijdens het Hinsz Compositieconcours - Kampen 2005 bekroond met de publieksprijs en de tweede prijs van de jury.

Tijdens de Poolse internationale componisten-competitie te Mikolów 2007 won Van Twillert met zijn Sequence voor Koor en Orgel de ereprijs.

In 2008 werd zijn orgelwerk Par le Temps tijdens het Festival du Comminges in Frankrijk onderscheiden met de PRIX GASTON LITAIZE.

Sinds 2001 werkt hij ook als DVD- en CD- producer en labeleigenaar. Thans zijn vier DVD-producties op zijn label STPOP verschenen.