Slechte opening seizoen voor handballers Aeolus

HANDBAL -  De opening van het seizoen 2011-2012 verliep voor de handballers van Aeolus slecht. Alleen de C-jeugd wist hun (uit) wedstrijd te winnen. De A jeugd dames kwamen zondag in Emmercompascuum net tekort tegen D.O.S. terwijl de avond er voor de heren een flink pak rammel kregen van de Drenten. De jongsten konden het in Hollandscheveld niet bolwerken tegen H.O.D.O..

Jeugd
De jongste jeugd (D-jeugd) speelde in Hollandscheveld een wedstrijd tegen H.O.D.O.. Het kampioensteam van vorig jaar heeft een flinke aderlating moeten doen. Een aantal spelers/sters moesten op grond van hun leeftijd naar de C-jeugd. en dat betekent dat er weer gebouwd moet worden aan een team.
De eerste helft wist men gelijke tred te houden met de thuisploeg : 2-0 stand bij rust. Na rust pakte H.O.D.O. en hoewel Aeolus speelde als panters werd het een ruime zege voor de Drenten : 8-1
De C-jeugd boekte in Paterswolde een leuke zege op Actief. In een wedstrijd waarin Aeolus aanvallend weinig balverlies had en het verdedigend ook goed in elkaar stak nam men in de eerste helft een 1-4 voorsprong. Die marge kwam na rust niet meer in gevaar, sterker nog Aeolus bouwde het verschil nog uit. Met een fraaie 7-3 overwinning keerde men huiswaarts.

De dames A jeugd, ook vorig jaar kampioen in hun klasse, opende met een zware uitwedstrijd tegen D.O.S. Emmercompascuum. Het zat Aeolus niet mee in de drentse Veenkolonie. Op het aanvangstijdstip van de wedstrijd was er geen (aangewezen) scheidsrechter aanwezig en moest er naarstig een vervanger gezocht worden. Hierdoor begon de wedstrijd ruim een kwartier later dan gepland.
De discussie omtrent het wel of niet mogen spelen met behulp van klevende middelen kreeg in deze wedstrijd nieuwe voeding. Ben je niet gewend om met een zgn. 'harsbal' te spelen dan ben je behoorlijk benadeeld ten opzichte van een tegenpartij die dat wel gewend is. In Wildervank is het gebruik van deze middelen, bedoeld om beter grip te hebben op de speelbal, niet toegestaan, in Emmercompascuum wel.
Een fysiek sterker D.O.S. maakte dankbaar gebruik van deze voorsprong en zette Aeolus voor rust op een achterstand : 9-6. Het herstel bij Aeolus dat voor het wisselen van speelhelft al zichtbaar werd zette in de tweede helft door. Aeolus kwam kort voor het einde op een 14-15 voorsprong. Dat gaf kansen op een zege maar in die slotfase kwam men krachten tekort : 17-16.
Gezien het feit dat ook dit team de nodige personele wijzigingen heeft men achteraf gezien toch een prima prestatie geleverd.

Senioren
Bij de heren senioren was zaterdagavond al de 'hars-discussie' los gebarsten. Met een bal die bestond uit "95% hars, 4 % stof en haren en 1% bal" werd Aeolus duidelijk met de neus op de feiten gedrukt : 29-9.
Aeolus was met een kleine bezetting naar Emmercompascuum afgereisd. Door persoonlijke omstandigheden ontbraken een aantal basisspelers en met slechts 1 wisselspeler op de bank waren de mogelijkheden minimaal. Zeker gezien het feit dat D.O.S. 2 kon beschikken over 4 wisselspelers.
Na een gelijkopgaande eerste 10 minuten, 5-3, begon zich het veelvuldig aanvallend balverlies te wreken. In snel tempo nam de thuisclub een 12-3 voorsprong en met een 18-5 stand halverwege werd er gewisseld van speelhelft. De wedstrijd was inmiddels gespeeld en de tweede helft eigenlijk alleen maar voor de statistiek.
Aeolus speelde met het doel de schade beperkt te houden en D.O.S. wilde tot 30 treffers komen. Dat laatste mislukte met dank aan de zaalverlichting. Deze viel in de slotfase twee keer uit. De laatste keer met nog 30 seconden te spelen. De arbiter van dienst besloot vervolgens de wedstrijd te beeindigen. De stand : 29-9.

Ook de dames senioren hadden de afgelopen week hun eerste wedstrijd moeten spelen. In de midweek competitie stond voor woensdagavond de oostgroninger derby tegen Virol Blue Stars geprogrammeerd. Echter in het begin van de middag liet Blue Stars weten als gevolg van blessures geen team op de been te kunnen brengen. Halverwege de middag volgde de mededeling van de competitieleider dat de Winschoters zich teruggetrokken hebben voor het seizoen 2011-2012.
Geen wedstrijd derhalve. De eerst volgende wedstrijd is op donderdag 3 november in Stiens.

Aanstaande zaterdagavond spelen drie van de vier weekendteams in Wildervanckhal hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Na de D-jeugd (18.00 uur) en C-jeugd (18.50 uur) is het om 19.40 uur de beurt aan de heren-senioren. Zij treffen S.G.V. uit Slochteren.