Nieuws

Optreden Stroatklinkers voor Vriendschapskringen Humanitas



VRIENDSCHAPSKRINGEN - Afgelopen zaterdagavond hadden de deelnemers en ook de vrijwilligers van de twee Vriendschapskringen van Humanitas een bijzonder leuke avond. Er waren bijzondere artiesten te gast. De Stroatklinkers waren gevraagd en het enthousiasme kwam ook van hun.

Eén van de muzikanten is van origine een Engelsman en is een collega van een vrijwilliger van de Vriendschapskring. En zo was het gemakkelijk om te vragen. Door de Vriendschapskring was dit met beide handen aangegrepen. Ze hadden topartiesten in huis. Drie jaar geleden waren ze ook al op een avond van de beide Vriendschapskringen geweest. En toen ze opnieuw werden gevraagd was het meteen ja. Het optreden was voor een heel laag bedrag.

Harry Schoonewille, coördinator Vriendschapskring 1 van Humanitas verteld: "Er zijn twee Vriendschapskringen voor mensen met een beperking. De Vriendschapskring 2 was ook uitgenodigd om op deze avond aanwezig te zijn. Ook waren er mensen van de motorclub MTC aanwezig. Ieder jaar wordt er met deze mensen en met de leden van de Vriendschapskringen 1 en 2 de Broem Broem rit gereden. Wat ieder jaar een succes is".

Het was de bedoeling om de zaal vol te krijgen en dat was ook goed gelukt.

De Vriendschapskringen hebben bijna iedere maand een activiteit dat meestal in het gebouw van het Rode Kruis wordt gehouden. Maar ook worden er vaak buitenactiviteiten georganiseerd. De afgelopen zomer was er een rondvaart op het Oldambtmeer bij de Blauwestad. Men is nu voornemens om de kerstmarkt te gaan bezoeken, waarschijnlijk gaat dit de Lamberti Markt in Oldenburg worden. Uitstapjes en activiteiten moeten wel in een weekend plaatsvinden, omdat de meeste deelnemers door de week werken.

De deelnemers aan de Vriendschapskringen kunnen ook zelf aan de hand van keuzelijsten hun onderwerpen kiezen, waar over gestemd kan worden. Zo bepalen ze ook mede zelf waar ze naar toe zouden willen.

De Stroatklinkers bestaat uit vijf aardige kerels, het zijn dolenthousiaste muzikanten die voor een zeer onderhoudende avond kunnen zorgen, waarin veel speelplezier en entertainment. Dit alles met een flinke dosis humor. Het werkte heel aanstekelijk. Het plezier kwam van twee kanten, van henzelf en van het publiek. De Stroatklinkers waren zelf ook heel enthousiast over het publiek. Ze waren heel spontaan en begaven zich volop op de dansvloer.

Eigenlijk is het een bijzondere groep en dat komt door de aparte combinatie van traditionele Bluegrass, een Amerikaanse volksmuziek, met de Groningse teksten. De Stroatklinkers spelen ook originele Bluegrass, Ierse-folk, Rock and Roll, en bekende nummers uit de popmuziek. De band bestaat inmiddels 17 jaar, waarin een gedegen ervaring is opgebouwd. 

Naast het Gronings wordt er dus ook in het Engels gezongen. Dat er in het Gronings wordt gezongen is voor de leden vanzelfsprekend. Want zoals ze het zelf zeggen, wat je te zeggen hebt gaat het beste in je eigen moerstaal.

Eén van de bandleden is van origine een Engelsman. Dat maakt het ook een heel bijzondere combinatie. Adrian Farmer spreekt goed Nederlands en zingt goed in het Gronings.

Farmer woonde in zijn geboorteplaats Wadhurst, een klein plaatsje in East Sussex, zo'n 80 kilometer van Londen. Zijn eerste muziekinstrument was een gitaar op zijn zevende jaar. Een jaar later al had hij al zijn eerste concert. Het was een andere soort muziek als de blues en de country waar hij mee opgegroeid was. De gitaar was van zijn broer en deze verbood Adrian om het aan te raken. Zeg dat tegen een zevenjarige jongen, maar zijn broer wist toen ook nog niet dat Adrian er zo bedreven in zou worden. Adrian heeft zelf ontdekt hoe er op te spelen. Op zijn veertiende kwam er nog een leuk rijtje instrumenten bij, een banjo, een Dobro gitaar, een mandoline en een contrabas.

Op zijn vijftiende speelde hij in een Bluegrass trio, zijn twee medemuzikanten waren in de zestiger en zeventiger jaren bekende muzikanten van de zogenaamde "Orange Blossom Sound".

Adrian bespeeld niet alleen de instrumenten. In 1983 begon hij deze ook zelf te bouwen. En dan ook nog voor gerenommeerde muzikanten. Zoals voor de bassist van Led Zeppelin John Paul Jones, voor Ilse de Lange, Cor Mutsers. En natuurlijk voor de Stroatklinkers.

In januari 1988 was Adrian naar Nederland gekomen, en deel gaan uitmaken van de Nederlandse formatie "Spruce Pine". Daarna kwam hij in de gelederen van Grassgrow met o.a. Bob Heidema en Harry Jansen. En in 1991 begon ook Adrian met de Stroatklinkers.

In 1995 was er de terugkeer naar Engeland en heeft daar met vele Engelse en Amerikaanse artiesten gespeeld. Hij heeft twee tournees door Oost Amerika gemaakt en een cd opgenomen. Sinds januari 2007 is hij weer terug in Nederland bij zijn vrouw en twee kinderen.

Het was niet de muziek die Adrian naar Nederland had gebracht. Dat was de liefde. Adrian speelde in 1987 in de band Deep Quartet op een Bluegrass festival in Engeland. Tussen het publiek bevond zich ook een jongedame uit de stad Groningen. Ze werkte in Engeland als Au Pair. Uit nieuwsgierigheid naar het bouwen van de instrumenten was ze naar hem toegekomen.

Het was liefde op het eerste gezicht en via haar kwam Adrian voor het eerst in Nederland. Hij zou een jaar in Nederland komen wonen om haar goed te leren kennen en ook haar achtergrond. Het zouden er 8 jaar worden. Beiden gingen in Engeland wonen, maar ze kreeg heimwee. Voor Adrian was het geen probleem om weer in Nederland te komen wonen, als hij zich ergens thuis voelt maakt het hem niet uit waar hij woont.

Na terugkeer naar Nederland was Adrian heel blij dat hij weer bij de Stroatklinkers kon spelen. Inmiddels bespeelt hij 9 instrumenten, allen snaarinstrumenten.

Voor Adrian was er nog een verrassing deze avond. Van Bram, een deelnemer uit de Vriendschapskring, heeft hij een banjo mandoline cadeau gekregen uit 1930. Het was een erfstuk uit de familie en het lag al twee jaar te verfstoffen. Zelf deed hij daar niets mee en had gedacht Adrian er heel blij mee te kunnen maken. Dat was ook zeker het geval, Adrian vertelde dat het instrument in een goede staat verkeert. De banjo mandoline wordt waar nodig gerepareerd en hij wil erop gaan spelen. Er was zelfs nog een tweede cadeau, een ouderwets orgeltje in een koffertje.

Dit zal het optreden voor de leden van de Vriendschapskringen ook extra bijzonder hebben gemaakt.

We hebben bijzondere aandacht besteed aan één van de bandleden, maar natuurlijk wilden we daar niemand te kort mee doen. Op de website van de Stroatklinkers kunt u ook informatie vinden over de overige bandleden. En over hun muziek uiteraard.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.