Nieuws

vanBeresteynlezing over A la C'arte:Eten in de Kunst - de Kunst van het EtenLEZING - Op dinsdag 18 oktober start de eerste van een reeks vanBeresteynlezingen in de theaterzaal van vanBeresteyn. Trudy de Lange, kunsthistorica, behandelt een smaakvol onderwerp.

Een Ommelander markt, plukwandelingen, proeverijen, oogstdag van appels en peren, Groningen is dit jaar Hoofdstad van de smaak. Regionale seizoensproducten en pure smaak vormen het uitgangspunt en de slogan is dan ook Eenvoud is goud.

Deze lezing/presentatie gaat over eten, maar dan bekeken vanuit een andere invalshoek. Eten en drinken is een alledaags gebeuren, maar ook is het een traditie die vanaf de Oudheid tot op de dag van vandaag een grote inspiratiebron voor kunstenaars vormt.

In deze lezing/presentatie leren we de goede tafelmanieren van Erasmus en maken kennis met de symbolische achtergrond van stillevens uit de zeventiende eeuw. Ook wordt de nieuwe kunst behandelt, variërend van schilderkunst tot 3D fotografie.

Trudy de Lange heeft kunst- en architectuurgeschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Tijdens haar studie heeft zij geruime tijd in Florence doorgebracht, zowel voor een stage als voor onderzoek voor haar masterscriptie. Na haar afstuderen is ze werkzaam in het Drents Museum in Assen, onder andere bij de tentoonstellingen Go China! en Goud uit Georgië en de komende tentoonstelling de Gouden eeuw van China. Zij geeft daar presentaties en rondleidingen. Daarnaast werkt zij voor velerlei instellingen en kunstclubs. Zij geeft lezingen die zij zelf ontwikkelt of die zij in opdracht maakt. De onderwerpen zijn zeer gevarieerd, soms geïnspireerd op actuele tentoonstellingen, maar ook algemene thema's kunnen het onderwerp zijn.

De lezing begint om 20.00 uur, toegangsprijs € 5,00.
www.vanberesteyn.nl