Nieuws

Minder vogels, maar nog altijd de grootsteVOGELS - Voor de jaarlijkse show van vogelvereniging De Vogelvriend Veendam en omstreken, van woensdag 12 tot en met zaterdag 15 oktober in het Veendammer wijkcentrum Dukdalf, zijn 360 vogels aangemeld, 80 minder dan vorig jaar. "De teruggang is pijnlijk", zegt voorzitter Marinus Lamein, "maar onze show blijft na de provinciale kampioenschappen nog altijd de grootste van Groningen."

Dat komt doordat Veendam sinds jaar en dag een zogeheten internationale tentoonstelling houdt. Behalve leden van De Vogelvriend, kunnen ook liefhebbers van andere vogelverenigingen en buitenlandse inzenders meedoen. Daardoor blijft het mogelijk om een aantrekkelijke vogelshow neer te zetten.

Dat er minder vogels zijn ingeschreven past in het landelijke plaatje. "Alle verenigingen hebben het moeilijk", aldus Lamein, "en de vogelliefhebberij is daarop helaas geen uitzondering. Vogels vragen 365 dagen per jaar zorg en steeds minder mensen willen of kunnen die verplichting aangaan."

De diversiteit op de vogeltentoonstelling in Veendam blijft onverminderd groot en er valt dus volop te genieten: naast kleur- en postuurkanaries, zijn er tropische vogels, grote en kleinere parkieten, Europese cultuurvogels en duifjes te bekijken.

Zes keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV) kwamen dinsdag 11 oktober naar Veendam om de vogels middels het geven van punten te beoordelen en uit tien groepen evenzoveel kampioenen en reservekampioenen aan te wijzen. Woensdagavond wordt de show geopend door de sportwethouder van Veendam, Henk Jan Schmaal. Daarna maakt Lamein de kampioenen bekend en reikt hij de prijzen uit.

De tentoonstelling is daarna tot 22.00 uur geopend. Donderdag 13 en vrijdag 14 oktober is de show van 13.00 tot 22.00 uur geopend. Zaterdag 15 oktober is de show van 10.00 tot 15.00 uur voor het publiek toegankelijk. Toegang is gratis.