Jaaroverzicht 2011

Jaaroverzicht 2011 - DecemberDonderdag 1 december
Het bewonersinitiatief Parkstadglas opent aan het Museumplein een infocentrum waar inwoners zich kunnen laten informeren over het glasvezelnet van Reggefiber.

Vrijdag 2 december
De bibliotheek van Veendam komt met een origineel cadeau voor de feestmaand december. Geef eens een bibliotheekbon! De bon is geldig in alle bibliotheken in de onze provincie.

Zaterdag 3 december
De Stichting Voedselbank Veendam-Menterwolde start met haar jaarlijkse kerstactie. Op 23 december 2011 worden mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank verrast met een kerstpakket. De kerstactie wordt voor de vierde keer gehouden en ook dit jaar hopen de vrijwilligers genoeg voedsel in te zamelen om de kerstpakketten samen te stellen.

Maandag 5 december
Sinterklaas kan het nauwelijks aan vandaag. Honderden kinderen verwachten de ‘oude baas' om samen zijn verjaardag te vieren. Na de bezoekjes aan de scholen en peuterspeelzalen in Veendam moet hij ook nog op huisbezoek. Sinterklaas gebruikt tegenwoordig spectaculaire vervoermiddelen zoals de aankomst van Zwarte Piet in een ruimtecapsule bij ojbs De Ommewending in Ommelanderwijk.

Dinsdag 6 december
Geen Gouden Pepernoot voor de Sintcentrale voor de beste Sinterklaasintocht van het jaar. De award gaat naar de gemeente Bovenkarspel.

Donderdag 8 december
Sinterklaas is vertrokken en de Kerstman heeft zijn intrede gedaan. Overal in Veendam en Wildervank vinden de komende dagen en volgend weekend gezellige en vooral sfeervolle kerstmarkten plaats in o.a. Ommelanderwijk, buurthuis 't Spoordok, bij de NOVO in het Poortgebouw aan de J. Bruggemalaan en in Meander. Koud is het niet, de temperaturen liggen ruim boven het vriespunt en de sneeuw is ver te zoeken.
Naast alle kerstmarkten, ook de nodige kerstconcerten en kerstzang. Zo treden de Veendammer harmonieorkesten van Voorwaarts en de Winkler Prins Harmonie treden gezamenlijk op.

Vrijdag 9 december
De gemeente Veendam presenteert aan haar inwoners de begroting van 2012. Deze werd op 7 november in de gemeenteraad vastgesteld. Het is een begroting inclusief de meerjarenbegroting voor 2013-2015. Speerpunten zijn o.a. het in stand houden van de sportvoorzieningen en deelname aan lessen en cursussen op het gebied van muziek, dans en theater. Sluitende aanpak van onderwijsachterstanden ten aanzien van voortijdig schoolverlaters. Het verder verfraaien van het centrumgebied in samenwerking met de ondernemers en het vormgeven van het wijkhart in Veendam-Noord.

Door de sloop van de technische lokalen van scholengemeenschap Winkler Prins verrijst er aan de Pinksterstraat een nieuwe parkeerplaats in het winkelhart van Veendam.

Koen Meijer BV ontvangt tijdens de oudejaarsbijeenkomst van de VOC de Veendammer Ondernemersprijs.

Zaterdag 10 december
Van, in het oosten van Turkije, werd de afgelopen maanden getroffen door een groot aantal aardbevingen. Veel mensen hebben familieleden en hun bezittingen verloren. De Turkse Veendammers willen ook iets voor hun landgenoten doen en verkopen vandaag in het Turkse verenigingsgebouw aan de Dr. Bosstraat 60 allerlei Turkse lekkernijen zoals broodjes, salades, cakes enz. Alle geld wat hiermee binnenkomt gaat naar de slachtoffers in Van.

Softbalster Dinet Oosting is uitgeroepen tot talent van het jaar tijdens de Stars Award Gala in Haarlem waarop de beste honkballers en softballers van het seizoen 2011 bekend zijn gemaakt.

Zondag 11 december
De wielervereniging de Stormvogels uit Veendam organiseerde vandaag de InterClub Wedstrijden veldrijden en ATB. Net al voorgaande jaren was er een mooi parcours uitgezet in Borgerswold. Op 15 januari doet het moddercircus opnieuw Borgerswold aan. Een tweede ICW staat dan op het programma.

Maandag 12 december
Theatertechnicus Kor Kuiper van theater vanBeresteyn geeft op zijn eigen podium, samen met partner Paula, een lezing over aura en chakra, de niet zichtbare onderdelen van het lichaam. Dat doen ze met behulp van een aura-camerasysteem waarmee de energie in het lichaam zichtbaar wordt en we kunnen zien welke invloed dit heeft op ons dagelijks leven. Het publiek kan meekijken op een scherm.

Woensdag 14 december
Op de hoek Havenstraat / Beneden Oosterdiep is medio jaren ‘90 het kunstwerk Dokstaine geplaatst bedoeld als ontmoetingsplek voor de jeugd. De constructie is zodanig verouderd en verslechterd dat het voor de kerstdagen zal worden gesloopt. Door een brand tijdens de jaarwisseling (zie jaaroverzicht januari) is de houten constructie verslechterd. Deze bestaat uit oude spanten die 15 jaar geleden zijn hergebruikt voor dit kunstwerk. Er zijn na de brand de nodige maatregelen genomen, maar nu blijkt dat de houten constructie is aangetast door houtrot. Herstel van het kunstwerk is niet meer mogelijk en daarom wordt het kunstwerk versneld afgebroken. In overleg met het wijk-en buurtbeheer centrum Veendam wordt begin dit jaar gekeken naar een nieuwe invulling voor deze plek.

Donderdag 15 december
De bezetting van de theaterkassa van vanBeresteyn verhuist naar de balie van de Openbare Bibliotheek. Met de sluiting van de VVV verdween ook de bezetting van de theaterkassa van de centrale balie. Vanaf nu kan men terecht in de Bibliotheek voor theaterkaarten, reserveringen en andere informatie omtrent de theatervoorstellingen in vanBeresteyn. Een uur voor aanvang van een voorstelling blijft de kassa van de centrale balie beneden in de hal geopend.

Vrijdag 16 december
Ilse van Dijk, Anniek Scheeringa en Simone Westerhof van de Winkler Prins havo 5 kunnen hun geluk niet op. De glossy STOERenzo is een groot succes. De drie 17-jarige examenleerlingen maakten als schoolproject een tijdschrift. Een blad speciaal voor de meiden van de Margaretha Hardenbergschool in Veendam die moeite hebben met schrijven en lezen. Vanmiddag was de presentatie van het blad.

Het blad is nog voor de officiële lancering zo goed ontvangen dat het nu ook landelijke verschijnt dankzij sponsors. "Ongelooflijk, we weten niet wat ons overkomt", aldus de meiden die natuurlijk apetrots zijn op het product. In het blad staan reportages die zijn ingebracht vanuit de doelgroep. Met veel foto's en goed leesbaar door de grote letters.

SC Veendam speler Anco Jansen speelt zijn laatste wedstrijd voor de Veenkolonialen. Helaas voor de speler moet hij het veld vroegtijdig verlaten met een enkelblessure. Na de winterstop komt hij uit voor De Graafschap.

Op 86-jarige leeftijd overlijdt Roelof Meertens, ondernemer in Ommelanderwijk. Hij gaf jarenlang leiding aan Meertens Meubelen in Veendam en Gieterveen.

Zaterdag 17 december
Dit jaar geen ijsbaan op het Museumplein maar een sneeuwhelling! Vanaf 5,5 meter hoogte naar beneden glijden over de sneeuw. Naast de sneeuwhelling staan er op het plein kraampjes met chocomelk, koffie, thee, een kopje snert en warme hapjes. De sneeuwhelling staat op het Museumplein tot en met vrijdag 23 december en jong en oud kan er gebruik van maken. Wethouder Schmaal ging als eerste naar beneden.

De Kiwanis Club Veendam en de Ondernemers Vereniging Centrum organiseren vandaag en zondag een kerstmarkt in het Veendammer winkelcentrum. Ook de winkels in het centrum van Veendam zijn op zondag geopend. Het doen van de laatste inkopen voor de kerst kan dus worden gecombineerd met een gezellige beleving van de kerstsfeer bij gezellige kersthuisjes en kraampjes met een veelzijdig aanbod. In de kraampjes worden onder meer heerlijke hapjes en drankjes, 2e hands boeken, sieraden en zelfgemaakte artikelen worden verkocht, al dan niet voor het goede doel.

Zondag 18 december
De brandweer Veendam organiseert vandaag de ATB - toertocht. De afgelopen 2 jaar kon deze niet doorgaan door sneeuwval. Deze tocht - op de drempel van het nieuwe jaar - is een jaarlijks recreatief gebeuren waar iedereen met een mountainbike en helm aan mee kan doen. De tocht is een groot succes, maar liefst 350 ATB-ers schrijven zich in. Het is een absoluut record.

Dinsdag 20 december
Er worden steeds minder bingokaartjes gekocht, reden voor het bestuur van Radio Parkstad om te stoppen met de wekelijkse radiobingo. De ballen rollen zaterdag 24 december voor de laatste keer. Mister Bingo Patrick Haan is er groot geworden. Als kind draaide hij de bingomolen, tegenwoordig presenteert hij het programma. Een reden voor de verminderde inkomsten heeft het station niet, een bingokaartje kostte slecht 80 cent. Gelukkig kunnen de liefhebbers van de radiobingo nu terecht bij het radiostation in Menterwolde op zondagmorgen. In Veendam is het verkooppunt voor de kaartjes Primera Hiemstra in de Winkler Prins Passage.

De Rotary organiseert haar jaarlijkse wintermaaltijd, voor 50 euro kan men aanschuiven. De opbrengt is voor kansarme jongeren uit Veendam tussen 4 en 18 jaar die, meestal om financiële redenen, niet of nauwelijks kunnen deelnemen aan sociaal-maatschappelijke activiteiten.

Donderdag 22 december
Het Steunpunt Mantelzorg organiseert een ontmoetingsmiddag voor mantelzorgers. Om het jaar af te sluiten kunnen de mantelzorgers ook creatief aan de slag voor de kerst.
In de Sorghvliethal is vanmiddag een sportieve kerstinstuif waar iedereen vanaf 50 jaar van harte welkom is en mee kan doen met verschillende spelvormen zoals koersbal, volleybal, sjoelen en darten. De instuif wordt georganiseerd in het kader van de sportstimuleringsregeling, het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB).

Vrijdag 23 december
Oldenburger/Fritom schenkt een diepvrieseiland aan de Voedselbank Veendam Menterwolde. De mensen van de voedselbank zijn maar wat blij met dit cadeau.

Vanavond gaat het Internationaal Indoor Concours Hippique Veendam van start. Het concours wordt voor de 50ste keer gehouden. Weliswaar in Zuidbroek maar het Concours blijft altijd aan Veendam verbonden.

Zaterdag 24 december
De Winterse 50 is tijdens de kerstdagen weer te horen op Radio Parkstad. In deze jaarlijkse hitlijst staan de vijftig grootste kerst- en winterhits allertijden. Het maar liefst 4 uur durende programma wordt vandaag live opgenomen in winkelcentrum Autorama. Luisteraars kunnen hun kerst- en nieuwjaarswensen laten weten aan eenieder aan wie ze ook maar een wens hebben.

Het is kerstavond, mensen gaan ter kerke om een kerstnachtdienst bij te wonen.

Zondag 25 en maandag 26 december
Nederland viert Kerstmis. De dag begint voor velen met een bezoek aan de kerk. Daarna keert men huiswaarts om met familie en vrienden kerst te vieren, het gourmetstel komt op tafel of er op uit voor een kerstdiner met meerdere gangen in een restaurant.

Woensdag 28 december
Vandaag en morgen in Dorpshuis De Wending de 21e editie van de 24 uur van Zuidwending verreden. Een race met miniatuurauto's, schaal 1:32, op een digitale Carrera racebaan van zo'n 30 meter. Elk jaar wordt deze race verreden als afsluiter van het jaar. De traditie begon in 1986. Dit jaar is de race extra bijzonder omdat er een team meedoet om te overwinnen en te overleven. De coureurs Feiken en Agema, laten zich sponsoren om zo geld in te zamelen voor Stichting Semmy. Stichting Semmy spant zich in om de levensverwachtingen en uiteindelijk de overlevingskansen te vergroten van kinderen die zijn getroffen door een hersenstamtumor. Donderdag is de finisch, de race wordt uiteindelijk gewonnen door het team Geert Biemold en Wim Norder.

In 2012 is het precies 100 jaar geleden dat de Nederlandse schrijver en tekenaar Marten Toonder werd geboren. De schrijver kreeg grote bekendheid door de boeken van Ollie B. Bommel & Tom Poes. Ter gelegenheid van de herdenking van zijn geboortejaar vandaag alvast een voorproefje op alle festiviteiten met de familiemusical ‘De nieuwe ijstijd' in theater vanBeresteyn. Een muzikaal stripverhaal over Ollie B. Bommel en Tom Poes, gebaseerd op de tekeningen van Marten Toonder.

Op de valreep van het oude en het nieuwe jaar vandaag een klaverjasmarathon van 12 uur in het regionaal scheidsrechterscentrum de Neutrale Hoek in Wildervank.

Donderdag 29 december
Voor de tweede achtereenvolgende nacht is er brand in de Kleine Vaartlaan. Liep het dinsdagnacht met een sisser af, vannacht was het goed raak. De branden zijn verdacht en de politie is begonnen met een sporenonderzoek.

Zaterdag 31 december
En we sluiten vandaag het jaar 2011 af met oliebollen, vuurwerk en champagne.

ALLE MEDEWERKERS VAN PARKTADVEENDAM WENSEN U EEN VOORSPOEDIG 2012

 


Samengesteld door Bijka Scholtens.
Foto's van Willem van der Werf, Henk Drenth, Gesinus Hemmes, Lenze Tempel en Henk Gibcus.