Jaaroverzicht 2011

Jaaroverzicht 2011 - NovemberDinsdag 1 november
De nieuwe locatie van Compaen aan het Jan Salwaplein in Veendam is mooi centraal en vlakbij allerlei sportvoorzieningen. Naast de sporthal achter het nieuwe gebouw kunnen de bewoners zich ook tussen beide gebouwen uitleven op het zogenaamde "Beweegplein". Doel van het plein, een tuin met allerlei beweegtoestellen, is om beweging en de daarmee samenhangende gezondheid voor de inwoners van Veendam te stimuleren en te bevorderen. Niet alleen kunnen bewoners hier op een veilige manier in beweging blijven; het is ook nog eens een aangename stek om te vertoeven!

De gemeente is tegen de locatie voor een windpark langs de N33. De gemeente wil niet dat de windmolens geluidsoverlast bezorgen bij de aanwonende.

Woensdag 2 november
Een stukje historie keert terug aan de Langeleegte. Een groep vrijwilligers hebben het opschrift Sportpark Langeleegte weer binnen de muren van het SC Veendam stadion gebracht. Het opschrift siert de ingang boven de kassahokjes bij de tribune-ingang.

Donderdag 3 november
De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) maakt een vuurwerkbom onschadelijk buiten het politiebureau van Veendam. De bom is door agenten in beslag genomen. 'Hoewel het om een klein object gaat, volgt men een protocol die hiervoor is opgesteld. Het EOD ontmantelt het geheel en hierbij staan de brandweer en een ambulance stand-by', aldus de woordvoerder.

De Sintcentrale Veendam is genomineerd voor de Gouden Pepernoot 2011 voor de Sinterklaasintocht van het jaar 2011. Veendam is in competitie met de Sinterklaasintochten in Dordrecht, Scheveningen/Den Haag, Amsterdam, Elburg en Bovenkarspel. Op 1 december wordt de top drie bekend gemaakt.

Vrijdag 4 november
De eerste steen voor een te bouwen inloophuis voor veteranen op een stuk grond aan de Molenwijk in Veendam, is nog steeds niet gelegd. Reden is dat de gemeente Veendam een schonegrondverklaring wil en daar hebben de oud-strijders geen geld voor. Er zou tijdens de bouwaanvraag nooit over een zo'n verklaring zijn gesproken en de veteranen zijn daarom zeer teleurgesteld.

De EHBO afdeling Veendam viert vandaag haar 60-jarig jubileum met een receptie in Hotel Parkzicht.

Zaterdag 5 november
Zangeres Joyce Bodewes staat op het podium in het ABC complex voor Let the Sunshine in. Jongeren treden samen op met Joyce die op muzikale wijze afscheid nemen van de zomer met muziek uit de flower power tijd, maar ook genieten van soul. Het is echter nog steeds prachtig weer in ons land. Bij een temperatuur van gemiddeld 15 graden kan iedereen nog steeds genieten van een heerlijke nazomer.

Odd Fellows, opgericht op 31 oktober 1936 vieren vandaag het 75-jarig jubileum. Dat gebeurt met een feestelijke ordezitting in de aula van de Winkler Prins Scholengemeenschap. Er komt ook een herdenkingsboek uit.

Zondag 6 november
In het Veenkoloniaal Museum is vandaag een historische boekenmarkt, het evenement wordt voor de 12de keer gehouden.

Maandag 7 november
Er ontstaat brand in een papiercontainer naast Zalencentrum Boelens. Het beginnende brandje wordt snel geblust.

Rond 20.30 uur vindt er een brutale overval plaats op de bewoners van een woning in het Kapiteinspark. Een 73-jarige bewoonster en haar 45-jarige zoon worden opgeschrikt door een luide knal en geschreeuw in de hal van het huis. 3 à 4 onbekende mannen stormen de woonkamer binnen en eisen geld. Uiteindelijk verlaten ze zonder buit de woning in een op de oprit van de buren gereedstaande oud zwarte, hoog model, bestelbus.

Dinsdag 8 november
Op dinsdag 8 en woensdag 9 november 2011 vinden de Promotiedagen voor het Bedrijfsleven Noord-Nederland plaats in Martiniplaza Groningen. Ook dit jaar met het Plein Veendam/Pekela, georganiseerd door Oostboog Bedrijvenlocaties. De gemeenten Veendam en Pekela presenteren zich gezamenlijk in één stand. Op het plein staan dit jaar 25 deelnemers.

De Stichting Kabelnet Veendam gaat het complete kabelnet verglazen tot in de woning. Veendam is hiermee de eerste gemeente in de provincie Gronngen en heeft dan ook een absolute primeur. Er wordt al gesproken van een oorlog, want er is nog een partij die glasvezel wil aanleggen, de initiatiefgroep Parkstadglas.

Woensdag 9 november
Weer is er brand in een papiercontainer naast zalencentrum Boelens. Ook deze brand loopt met een sisser af. Er wordt een verdachte aangehouden. Het pand is al enige tijd eigendom van de gemeente Veendam en wordt leeggehaald. Ook het oude gemeentehuis van Wildervank naast het zalencentrum staat al geruime tijd leeg.

Donderdag 10 november
Het multifuntionele locatie voor de Sorghvliethal heet vanaf vandaag Veencompas. Vanmiddag opende de commissaris van de Koningin Max van den Berg het gebouw. De afgelopen weken was het complex veel in het nieuws. Vooral de ouderen voelen zich in de steek gelaten met de nieuwe huisvesting die totaal niet aan hun eisen en wensen voldoet. En dat is ze wel belooft. Vanmiddag mochten dan eindelijk de inwoners van Veendam kennis maken met het gebouw en de diensten die er in zijn samengebracht. Dat zijn naast welzijnsinstelling Compaen, de afdeling Sport van de gemeente Veendam, Centrum voor Jeugd en gezin, de GGD en het Zorgplatform.

Voor Van den Berg naar het Jan Salwaplein kwam is hij eerst nog te gast op het Ubbo Emmius. Hij gaat in gesprek met leerlingen van de derde klas over zijn werk, en doet dat o.a. samen met zijn chauffeur, een voorlichter en twee leden van het het Trendteam. Dat zijn jongeren van 15 jaar die in een soort provinciale jeugdraad zitting hebben. Niet alleen kunnen de leerlingen vragen aan de commissaris stellen, ook gebeurt dat andersom. Het wordt dan ook een inspirerende middag.

Vrijdag 11 november
Het is vandaag Sint Maarten. Op een draf gaan de kinderen met hun lampionnetjes langs de huizen en winkels en komen met een tas vol snoep weer thuis.

Jenaplanschool In de Manne heeft drie bekers in de wacht gesleept tijdens het uni-bockeytoernooi voor basissscholen in Veendam. Dat de school trots op zijn leerlingen is gaat niet ongemerkt voorbij.

Zaterdag 12 november
Honderden kinderen staan langs de kade van het Oosterdiep om Sinterklaas en de Zwarte Pieten binnen te halen. Een spektakel die zijn weerga niet kent in het Veendammer centrum.
En met een Sintcentrale, die het allemaal regelt voor Sinterklaas, waar we met zijn allen beretrots op kunnen zijn. Het spektakel is dan ook tot op de puntjes geregeld. Met nog 5 gemeenten strijden ze om de Gouden Pepernoot voor de gemeente met de beste Sinterklaasintocht.

De actiegroep Tegenwind N33 voert vandaag actie tegen de realisatie van een windmolenpark langs de N33 bij Ommelanderwijk. Automobilisten wordt gewezen op de gevaren van de windmolens o.a. door ijsvorming aan de wieken met rondvliegende brokken tot gevolg.

De werkgroep Jazz Zuidwending viert vandaag haar 35-jarig jubileum met een muzikale avond in Dorpshuis De Wending.

Dinsdag 15 november
Sinds een paar dagen zit er in de Winkler Prins Passage De Prijzenstunter. De winkel is gespecialiseerd in dames- en herenkleding, voor jong en oud en in alle maten.

Woensdag 16 november
De gemeente Veendam wil graag bijdragen aan fijne woningen in een prettige woonomgeving en is het project woningverbetering gestart. Binnen het project kunnen woningeigenaren gebruik maken van een Stimuleringsregeling Volkshuisvesting. Een aantrekkelijke lening voor het verbeteren van de woning vooral gericht op duurzaamheid en energiebesparing.

In Huize Sint Franciscus wordt een gezellige en sfeervolle Najaarsmarkt gehouden.

Het knaagdierencentrum Aa en Hunze aan het Beneden Dwarsdiep dit mudjevol. Er is een opnamestop ingesteld. Er is behoefte aan meer opvangplekken maar daar is geen geld voor. De opvang is afhankelijk van sponsors want het krijgt geen subsidie.

Donderdag 17 november
De bewoners van het A.G. Wildervanckhuis proeven vandaag allemaal lekkere dingen zoals banketstaven, slagroomtaarten, cakes, muffins en appeltaart. Al dat lekkers wordt gemaakt door het Centrum voor dagbesteding van de NOVO. Op deze manier willen ze meer naamsbekendheid en vooral de heerlijkheden onder de aandacht brengen.

Vrijdag 18 november
Harm Fröme oud-politieman en oprichter van de Ballonclub Veendam overlijdt.

Het radioprogramma Blueprint van Radio Parkstad is maandelijks live bij te wonen vanaf locatie. Vanavond komt het programma uit Café Rembrandt. Het lukt organisator Be Wever en programmamaker Thomas Kaldijk iedere keer weer om de live-sessies met binnen- en buitenlandse artiesten te vullen en de toegang is ook nog eens gratis.

Dit jaar beleeft Indoor Veendam de 50ste editie en dat wordt vanavond gevierd met een feestelijke bijeenkomst in Cultuurcentrum vanBeresteyn. De avond is voor alle medewerkers en betrokkenen van 50 jaar Indoor Veendam. Het wordt een avond van elkaar ontmoeten, een toast en muziek. Burgemeester Meijerman krijgt het eerste exemplaar overhandigt van het jubileumboek. De 50ste editie van Indoor Veendam wordt gehouden van vrijdag 23 december 2011 tot zaterdag 7 januari 2012 in Zuidbroek.

Jody Berghuis uit Veendam wordt door haar coaches Nick & Simon naar huis gestuurd. De coaches vinden haar niet goed genoeg om kans te maken op de titel The Voice of Holland. De Battle had ze al in de pocket maar belandde vanavond in de Sing Off. Dat ging weliswaar goed, maar voor de coaches niet goed genoeg voor een plek in de liveshows.

Zaterdag 19 november
Het kan niet op met de Sinterklaasintochten. Vorige week zette de goedheiligman voet aan wal in het centrum van Veendam. Vandaag komt hij aan in Wildervank en in de wijk Sorghvliet.

De Veendammer Jan van der Laan wordt vandaag 80 jaar. Omdat hij zich al meer dan 25 jaar inzet voor de samenleving krijgt hij uit handen van burgemeester Meijerman de Gemeentepenning. Op zijn 80ste is Jan nog altijd zeer actief in diverse besturen zoals de ANBO, de schaakclub en de PvdA.

Maandag 21 november
Het Filmhuis vanBeresteyn draait vanavond de film Made in Dagenham, de 250e film sinds de oprichting in oktober 2004.

Dinsdag 22 november
Vanavond is er in het stadion van SC Veendam een Ladies Night. De dames worden geïnformeerd over schoenen, tassen, bewegen en je fit voelen. Er is o.a. een modeshow. Zanger Erwin de Vries geeft privéconcerten in het spelershome.

Donderdag 24 november
In juni 2012 staat Zuidwending in het middelpunt van de culturele belangstelling. In het weidse landschap wordt een gevarieerd cultureel programma gepresenteerd voor en door de bevolking. Er komen workshops, toneelvoorstellingen, muziek en lezingen. Centraal straat de toneelvoorstelling: Het Geluk van Tsjechov en het Veenkoloniaal Symfonie Orkest zorgt voor de muzikale omlijsting van het project. Alle culturele organisaties in Veendam en de provincie gaan in het project samenwerken. Op 21 juni 2012 is de première.

Vrijdag 25 november
De organisatie van het Bruisend Hart hoort graag de mening van de bewoners van de Zeestratenwijk over de buurt en de activiteiten die vanuit MFC De Breehorn worden georganiseerd. Ze staan daarom vanavond in het winkelcentrum Sorghvliet om met de bewoners in gesprek te gaan.

Zaterdag 26 november
De oudere jeugd verzamelt zich in Hotel Parkzicht voor de jaarlijkse disco-reunie. Een avond vol discomuziek uit de tijd van AVRO's Toppop.

Postduivenvereniging De Zwaluw uit Wildervank bestaat dit jaar 75 jaar. De verenging is opgericht op 23 november 1936 en het jubileum wordt vandaag gevierd met een receptie.

Woensdag 30 november
De politie rolt aan de Noorderweg in Veendam een hennepkwekerij op. Op de zolder van een schuur staan 400 planten, en in de kelder van de woning nog eens 100. Gas en elektra worden illegaal afgetapt. De bewoner van het pand is aangehouden. De politie neemt twee Mercedessen en een zitmaaier in beslag.


Samengesteld door Bijka Scholtens.
Foto's van Willem van der Werf, Henk Drenth, Gesinus Hemmes, Lenze Tempel en Henk Gibcus.