Jaaroverzicht 2011

Jaaroverzicht 2011 - OktoberZaterdag 1 oktober
Wildervank schudt op zijn grondvesten. Boele Boelens van zalencentrum Boelens maakt bekend dat hij met ingang van vandaag de deuren sluit. Door dalende omzetten is het niet rendabel meer om door te gaan. Het familiebedrijf is 70 jaar actief geweest in Wildervank. Een icoon verdwijnt uit Wildervank en het zalencentrum gaat bij velen gemist worden.

In de Dukdalf wordt de eerste The Spotlight discoavond gehouden. Een gezellige avond voor mensen met een beperking. Ruim 100 bezoekers dansen op de beatklanken en buikdansen onder leiding van Tineke Rouw.

De vereniging Groei en Bloei bestaat 50 jaar en komt met een Bomenfietsroute. Deze tocht wordt vandaag voor het eerst gefietst en burgemeester Meijerman is één van de deelnemers. En geluk hebben de sportievelingen met de groene vingers, want het is een mooie nazomer dag.

Zondag 2 oktober
Albert Heijn in Autorama is weer op zondag open tot het einde van het jaar. De winkel is geopend van 9.00 tot 20.00 uur. En dat mensen daar blij mee zijn blijkt wel uit het gegeven dat het bij de Jumbo in de Kerkstraat erg rustig is.

Inloophuis Love*Eat*Pray opent haar deuren in de lunchroom van het ABC complex. Het inloophuis is vanaf nu iedere zondag open voor een kop koffie, een praatje en een warme maaltijd.
Het is een initiatief van de internationale organisatie Jeugd met een opdracht. www.biddenvoorveendam.nl

Maandag 3 oktober
Er is rumoer over het nieuwe onderkomen van Compaen. De raadsleden Bert Kraan van GemeenteBelangen en Frits Muurman van de Partij van de Arbeid horen verontruste verhalen van de verenigingen en clubs die gebruik maken van het Ouderenwerk. Het is te klein, het is er te warm en is er een slechte akoestiek. Verenigingen en clubs zijn inmiddels elders ondergebracht en dat kost de gemeenschap weer extra geld, terwijl het juist de bedoeling was om alle activiteiten van Compaen onder één dak brengen om zo kosten te besparen.

Dinsdag 4 oktober
In de Sorghvliethal gaan de voetjes van de vloer tijdens het dansspektakel Vandaag is ROOD!! tijdens Oktober Dansmaand, een dansfeest voor 55+. Dit spektakel komt eenmalig in de plaats van de Beebie Boom Beurs (vroegere Ouderendag) die door omstandigheden dit jaar niet gehouden kan worden.

Woensdag 5 oktober
Op het Museumplein begint vandaag de najaarskermis en duurt nog tot zondag.

De Veendammers Ivonne en Fred Hulsebos roepen op om in actie te komen voor Gambia. Met hun eigen stichting Kinderhulp Gambia voeren ze regelmatig acties voor de kinderen in het Afrikaanse land. Dit keer een actie om te voorkomen dat een medische post moet sluiten. Meer informatie op hun site www.kinderhulpgambia.nl

Vrijdag 7 oktober
De 19-jarige Jody Berghuis uit Veendam is na een spetterende blinde auditie door naar de finale rondes van het RTL programma The Voice of Holland. Ze had met het liedje ‘I was made for loving you' na 30 seconden de aandacht van alle juryleden. Jody koos uiteindelijk voor het duo Nick en Simon als coaches.

Maandag 10 oktober
De stichting Platform Tegenwind N33 houdt vanavond en woensdag een voorlichtingsavond voor de inwoners van Veendam en Wildervank over de gevolgen van een aan te leggen windpark langs de N33.

Dinsdag 11 oktober
Theoloog en dichter Huub Oosterhuis spreekt in de Grote Kerk in Veendam over het thema ‘Ik versta onder liefde', de nieuwste boek van Oosterhuis. De avond wordt omlijst met muziek en zang.

Woensdag 12 oktober
In MFC de Breehorn wordt tijdens de week van het Opvoeden een inloopmiddag gehouden. Er zijn allerlei activiteiten rond het thema opvoeden en opgroeien.

De Vogelshow in de Dukdalf is volgens de organisatie nog steeds de grootste. De komende dagen zijn 360 vogels te bewonderen.

Donderdag 13 oktober
Medewerkers van BAS, de BuurtAanpakService, halen een drenkeling uit het Oosterdiep. De man was onwel geworden en raakte te water. De heren bedachten zich geen moment en brachten hem op het droge. Hulde aan Jos Jager, Luppo Schrik en Mike Hesse.

Zaterdag 15 oktober
Bareveld heeft weer een buurthuis. Stichting Buurthuis Bareveld gaat het voormalig schoolgebouw aan de Bareveldstraat exploiteren. De stichting kocht het gebouw van de gemeente voor 1 euro en ziet voldoende mogelijkheden om het buurthuis nieuw leven in te blazen.

Zondag 16 oktober
Veendam stond dit weekend in het teken van de 35ste editie van het Internationale Bubble Toernooi. Zwemmers uit Nederland en Duitsland overnachten in de Sorghvliethal en zwemmen hun wedstrijden in Tropiqua. 's Avonds genieten de zwemmers van een nat discofeest.

Woensdag 19 oktober
De Veendammer sporter Frank Woltjes, kreeg zelf ook een donornier, doet mee aan campagne Nederland zegt Ja. Een oproep om zoveel mogelijk donoren te werven. Hij heeft aan den lijve ondervonden hoe belangrijk het is dat er donoren zijn en roept de Veendammers op zich als donor te laten registreren.

Woensdag 19 oktober
Bij Primera is een staatslot gekocht waar 100.000 euro op is gevallen. Hendrike van der Veen van de Staatsloterij overhandigde de symbolische cheque aan Jan Hiemstra van Primera. De winnaar heeft zich niet bekend gemaakt (wat bij Hiemstra overigens ook privé blijft).  

Donderdag 20 oktober
Ina Norder haar dagen als Veendammer van het Jaar 2010 zijn in zicht en op 1 januari draagt ze de titel over aan .....? De gemeente Veendam roept op om mensen voor te dragen voor de titel Veendammer van het Jaar 2011. De voordrachten worden de komende maanden beoordeeld, en tijdens de nieuwjaarsreceptie op 1 januari 2012 wordt de nieuwe Veendammer bekend gemaakt.

De politiek laat zich opnieuw horen over de nieuwe huisvesting van Compaen. De senioren willen terug naar het Jacob Bruggemacentrum en de Partij van de Arbeid en gemeenteBelangen vinden dat ze gelijk hebben. Er is met de nieuwbouw geen rekening gehouden met de wensen van de senioren die nu elders terecht moeten met hun activiteiten omdat de nieuwe ruimte in het Compaen gebouw niet voldoet aan de eisen en wensen van de ouderen.

Vrijdag 21 oktober
De Monopoly speurtocht van het Summerfunteam van Compaen is een groot succes. 60 deelnemers, ouders met hun kinderen, trotseren de kou en maken een flinke wandeling door Borgerswold, Sorghvliet en Langebosch, Ze moeten allerlei opdrachten uitvoeren waarmee geld is te verdienen. De familie Santing wint de tocht.

In stadion De Langeleegte geeft The Voice deelneemster Jody Berghuis een kort optreden in de pauze van de wedstrijd SC Veendam - FC Eindhoven.

Zondag 23 oktober
Er staat de Sintcentrale weer een enorme klus te wachten, Meerdere intochten in onze provincie en dan verzorgt de centrale ook nog huisbezoeken en bezoeken aan scholen en bedrijven.
Op zaterdag 12 november wordt Sinterklaas feestelijk onthaald in Veendam. De voorbereiding zijn in volle gang.

In vanBeresteyn wordt een cultuur- en filmfestival gehouden. Jongeren presenteren zich op het gebied van film, muziek, dans en design. De middag wordt o.a. georganiseerd door de filmwerkplaats van stichting MetMeerCultuur. www.metmeercultuur.nl

Maandag 24 oktober
Max van den Berg, commissaris van de Koningin, opent het nieuwe VMBO-huis van de Winkler Prins, locatie Raadsgilden. De oude technieklokalen bij de locatie van de WP aan de Pinksterstraat worden afgebroken en gaan ruimte maken voor meer parkeerplaatsen in het centrum.

Vrijdag 28 oktober
Tijdens de Vrijwilligers Bedankavond in vanBeresteyn zijn vanavond de lokale complimenten Helden om de Hoek 2011 uitgereikt. Omdat 2011 het internationaal Jaar van het Vrijwilligerswerk is treedt Burdy op. De jaarlijkse geldprijzen van de Rabobank voor in het oog springende en vernieuwende vrijwilligersprojecten gaan naar:
Hoofdprijs - Motorclub Veendam
Tweede prijs - Summerfun
Derde prijs - Familietrouw 1894
Aanmoedingsprijs -Veurmekander

In de Sorghvliethal gaan 2000 bezoekers uit hun dak tijdens het Indoor Music Festival met optredens van o.a. Wolter Kroes en het populaire duo Nick en Simon.

Het is bijna Halloween. In Tropiqua is de jeugd aan het griezelzwemmen.

In de kantine van de Winkler Prins aan de Pinksterstraat wordt aan leerlingen voorlichting gegeven over vervolgstudies en -opleidingen.

Zaterdag 29 oktober
In de Sorghvliethal een schlageravond met artiesten als Dennie Christiaan.

Zondag 30 oktober
Ommelanderwijk en Zuidwending organiseren vandaag voor de derde keer, de open bedrijvendag ‘Deur 't Lint'. Ondernemers uit beide dorpen doen mee en is ook het kerkgebouw en de voormalige steenfabriek open.

Maandag 31 oktober
Mirjam Sterk van het CDA brengt een bezoek aan welzijnsinstelling Compaen en aan de sociale werkvoorzieningschap Wedeka. Ze is hier op uitnodiging van het van het CDA afdeling Veendam-Wildervank. Ze gaat met de bedrijven in gesprek over de geplande bezuinigingen van de Rijksoverheid.


Samengesteld door Bijka Scholtens.
Foto's van Willem van der Werf, Henk Drenth, Gesinus Hemmes, Lenze Tempel en Henk Gibcus.