Jaaroverzicht 2011

Jaaroverzicht 2011 - SeptemberDonderdag 1 september
Kappersechtpaar Dina en Abbo Gosseling sluiten na 40 jaar de deuren van kapsalon Gosseling in Wildervank. Het echtpaar heeft nu tijd om fietstochtjes te maken, te reizen en te genieten van de tuin. Fenneke, oud-medewerkster van kapsalon Gosseling in Wildervank heeft nu haar eigen salon aan de Apollolaan. Twee panden verder dan haar oude werkgever. Het pand van Gosseling is verkocht aan de COOP.

Vrijdag 2 september
Motorrijders hebben vandaag de laatste eer bewezen aan de 42-jarige Bert Buit uit Meeden. Buit was vice-president en medeoprichter van Motorploug N33 en verongelukte zaterdag 27 augustus bij een ongeval in Hoogersmilde. Buit werd met een zijspan naar het crematorium in Winschoten gebracht gevolgd door 200 motorvrienden.

Voetballer Angelo Cijntje is opgenomen in de nationale selectie van Curaçao. Zij spelen begin september twee kwalificatiewedstrijden met het oog op de Wereldkampioenschappen in Brazilië in 2012. Cijntje speelt vandaag uit tegen Antigua en 5 september thuis tegen Haïti.

Zaterdag 3 september
Golfclub De Compagnie houdt vandaag haar jaarlijkse open dag. De golfclub kwam deze zomer in het nieuws door de verkiezing tot beste golfclub van onze provincie. De golfclub biedt vandaag iedereen de mogelijkheid om kennis te maken met het spel golf. Dat kan door een clinic van de golfleraar, het leren putten op de oefengreen en het lopen van een aantal holes.

Maandag 5 september
Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal opent vandaag een polikliniek in Verpleeghuis Meander. Onder andere de specialismen longgeneeskunde, cardiologie, interne geneeskunde, neurologie, orthopedie houden vanaf vandaag spreekuur. Naast een spreekuur worden er ook cardiologische - en longfunctieonderzoeken gedaan.

Traditiegetrouw sluit het subtropisch zwemparadijs Tropiqua de eerste week na de zomervakantie een aantal dagen haar deuren voor onderhoud. Woensdag 7 september is iedereen weer welkom.

Dinsdag 6 september
De brandweer maakt overuren tijdens de eerste herfststorm. Op de N33 sneuvelen diverse bomen. Ook elders in onze gemeente sneuvelen bomen en raken daken beschadigd.

Woensdag 7 september
De Winkler Prins Harmonie en Harmonieorkest Voorwaarts starten een blazerklas voor kinderen van rond de 10 jaar. Verstand van muziek is helemaal niet nodig, de kinderen worden opgeleid vanaf punt nul. Leerlingen mogen vandaag in de muziekschool alvast kennismaken met de verschillende blaasinstrumenten.

Donderdag 6 september
De treinen die aankomen in Veendam en weer vertrekken naar Groningen moeten de motor uitzetten op het station als ze staan te wachten. Een klacht van een omwonende over geluidsoverlast was voor de gemeente Veendam, Prorail en Arriva aanleiding om te komen met deze maatregel.

Vrijdag 9 september
Leerlingen van groep 5 van de Westerschool zijn vanmiddag erg geschrokken van een man die op het bankje naast de school zat met het luchtbuks in zijn handen. Gewaarschuwde agenten gingen op de man af en de leerlingen zagen het allemaal gebeuren. De man was zich van geen kwaad bewust. Hij had een kapotte luchtbuks bij zich om aan een vriend te laten zien en was onderweg even gaan rusten. Het wapen is in beslag genomen.

Eindelijk een punt voor SC Veendam. In Deventer werd het 2-2 tegen Go Ahead Eagles. De ploeg kwam terug na een 2-0 achterstand bij rust.
Donderdagnacht hadden de supporter de toon al gezet door een spandoek op te hangen bij de voormalige coach Joop Gall, die nu trainer van Go Ahead is.

Zaterdag 10 september
In het centrum van Veendam treden de hele dag shantykoren op. De Scheepsjoagers vieren dit jaar hun 20-jarig jubileum met onder anderen dit festival waar ook wordt opgetreden door koren uit Duitsland en uit de omgeving van Veendam.

Ook is het vandaag Open Monumentendag. In Veendam en Wildervank worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo kunnen bezoekers naar een lezing of mee met de gidsen Wim Dussel, Ab Meijerman en Theo Mooijman voor een stadswandeling. Verder kan men enkele historische panden nu eens van binnen aanschouwen. Uitvalbasis is het Cultuurcentrum waar het Wijk en Buurtbeheer Centrum Veendam de diverse activiteiten coördineert. Thema dit jaar is: Nieuw gebruik - Oud gebouw.

Zondag 11 september
In het kader van de week van de mobiliteit kunnen wandelaars en fietsers deelnemen aan een tocht. Fietsers gebruiken het navigatiesysteem Abel en wandelaars gaan eerst met de trein naar Sappemeer en komen lopend terug naar Veendam. Deze voettocht is 10 kilometer.

In the World of Socialism van de Letse fotograaf Andris Kozlovskis is tijdens de fotomanifestatie Noorderlicht te zien in het Veenkoloniaal Musuem. Het museum heeft nauwe banden met Letland, vandaar deze expositie.

Volleybalverenging Flash organiseert vandaag een sportieve middag in de Parkstadhal. Het volleybalteam van Ablant Lycurgus komt voor een clinic naar Veendam. Ook speelt het team uit Groningen nog een oefenwedstrijd tegen Draisma Dynamo uit Apeldoorn.

Woensdag 14 september
10.500 abonnees van de SKV krijgen een informatiefolder in de brievenbus. Het doel van deze folder is de inwoners te informeren over het voornemen van de SKV om de gehele gemeente Veendam te gaan verglazen. Uniek in Veendam is dat de internetsnelheden die via glasvezel worden aangeboden ook al via de bestaande coaxkabel kunnen worden aangeboden. Een belangrijk kenmerk van deze internetsnelheden is dat de uploadsnelheid (versturen) even hoog is als de downloadsnelheid (ontvangen). De Stichting Kabelnet Veendam is hierin samen met CAI Harderwijk uniek in Nederland !

Donderdag 15 september
"Eem bie Bakker kieken" kan straks niet meer. De bekende meubelzaak aan de Van Stolbergweg in Veendam sluit binnenkort definitief de deuren. Het bedrijf start vandaag met de opheffingsuitverkoop.

Vandaag wordt het OV knooppunt Veendam officieel geopend door gedeputeerde Mark Boumans, burgemeester Ab Meijerman en wethouder Henk Jan Schmaal. Met de voltooiing van de Jonkerloods is het OV knooppunt in Veendam een feit. De Jonkerloods is van karakteristieke loods omgetoverd in een busstation met allure. Met dit OV-knooppunt vervult Veendam een belangrijke regiofunctie.
Het OV-Knooppunt en in het bijzonder de Jonkerloods, vormen de eerste fase van een essentieel onderdeel van het Masterplan Centrum Veendam: het Lloydsterras. Een voormalig industriegebied dat in de komende jaren verder vorm krijgt als nieuw centrumgebied aan de oostzijde van het station.

De maker van het beeld L'Incontro is de kunstenaar Wim Steins. Het is niet speciaal voor Veendam gemaakt, maar voor het Centraal Station van Utrecht, waar het in de stationshal heeft gestaan. Daar werd het in 2005 door prinses Annette samen met de burgemeester onthuld. Er was daar geen ruimte meer voor vanwege verbouwingen aan het Centraal Station.
Het beeld, L' Incontro (de ontmoeting) verbeeldt de emotie van naar elkaar uitkijkende mensen, wachtend op een ontmoeting. Ook op het OV Knooppunt in Veendam zal het beeld er symbool voor staan.

Vrijdag 16 september
De geelzwarte omroepwagen van de voetbalclub Veendam is vandaag bij het trainingsveld van FC Emmen met verf besmeurd door twee spelers van FC Emmen. De wagen wordt schoongemaakt en kan aanstaande zondag weer rondrijden in Veendam waar de wedstrijd tegen Emmenaren op het programma staat, die overigens gewonnen wordt met 3 - 0.

Cafe de Toeter wordt één keer per maand ‘Muziekcafe De Toeter' met live-optredens. Vanavond de aftrap met o.a. de Crazy Cows en de band Spritz, een Veendammer Herman Brood tribute band.

In de Wildervanckhal een sportieve avond met de sterspelers van de basketbalteam GasTerra Flame uit Groningen. De Flames spelen een oefenwedstrijd tegen de Phoenix Rangers uit de Duitse Bundesliga.

Zaterdag 17 september
Tijdens de competitiewedstrijd Wildervank (zat) - Potetos is bestuurslid Richard Dopper van de voetbalvereniging Wildervank onwel geworden en overleden. Het is de zoveelste klap voor de voetbalclub die sinds 2005 vier sterfgevallen kreeg te verwerken.

Het Veendammer winkelcentrum staat vandaag bol van de activiteiten. Het Raadhuisplein wordt opgetoverd tot een Kinderplein. Op het Prins Hendrikplein popmuziek en in de Kerkstraat en Promenade treden straatmuzikanten op. Veendam staat deze dag in het teken van kunst, muziek, dans en cultuur. Op het Museumplein wordt de jaarlijkse Pruiverij gehouden. Cultuurcentrum vanBeresteyn staat er met een kraam en presenteert het programma voor het komende seizoen tijdens de jaarlijkse Oetmaarkt.

In de Europese Week van de Mobiliteit worden vandaag Veendammers in de gelegenheid gesteld om nader kennis te maken met elektrische vervoermiddelen. Elektrisch rijden is de toekomst. Steeds meer mensen stappen over op hybride of volledig elektrische vervoermiddelen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Op het Museumplein worden elektrische mobielen gedemonstreerd.

Zondag 18 september
Rumoer is er na afloop van de voetbalwedstrijd Veendam - Emmen. Supporters van Veendam dringen de touringcar binnen van de spelers van Emmen en worden er rake klappen uitgedeeld. Twee supporters raken gewond en de politie verricht 1 aanhouding.

Museumspoorlijn STAR houdt dit weekend open dagen. Historische treinen rijden vanuit Stadskanaal naar Veendam en Musselkanaal. Het publiek kan ook een kijkje nemen achter de schermen en in de rijtuigenloods in Stadskanaal staan modelspoorbanen opgesteld.

In Borgerswold is dit weekend voor de 12e keer het Parkstad Concours. Aan de start paarden en pony's om te springen of voor dressuur.

Maandag 19 september
In het Hertenkamp worden diverse bokken met een verdovingsgeweer plat geschoten en afgevoerd. Dit gebeurt onder het toeziend oog van een dierenarts, maar het is wel even schrikken voor de omstanders. In het Hertenkamp zijn teveel bokken. Ook worden meteen de hoorns geknipt.

Gemeenten, onderwijs en Rijk hebben afgesproken dat het aantal nieuwe (voortijdige) schoolverlaters in 2010-2011 met 40% wordt gereduceerd. Wethouder Bert Wierenga belt vandaag de eerste jongeren bellen in het kader van de grote nazomeractie; de officiële aftrap van een grote belronde. Er zijn jongeren, die nog niet weten welke opleiding zij willen volgen, die niet geplaatst konden worden op de opleiding van hun keuze of die nog geen werkplek hebben gevonden, omdat zij werken en leren willen combineren. Deze jongeren worden gebeld door de gemeente met informatie over welke stappen zij nu het beste kunnen gaan nemen en wat de gemeente Veendam hierin voor de jongeren kan betekenen.

Dinsdag 20 september
Lady's Choice en Oxygum bestaan 15 jaar. De sportscholen van het echtpaar Jan Orsel en Petra Bijkesma doen het nog steeds goed en daarom durven beiden een uitbreiding aan. Orsel heeft een stuk grond gekocht van het voormalig tuincentrum voor een spinningruimte en meer parkeerplaatsen.

De vernieuwde Veendammer valt bij de inwoners op de mat. De krant heeft een flinke metamorfose ondergaan en is daardoor een stuk overzichtelijker geworden. Ook heeft de krant een nieuwe redactrice. Karin Weijs timmert al een aantal weken flink aan de weg met de weekkrant. De lezers worden getrakteerd op gratis koffie met gebak bij de Hema.

Zaterdag 24 september
De Vriendenkring Veendam komt in zalencentrum Boelens bijeen waar belangstellende kennis kunnen maken met de kring, bedoelt voor alleenstaande mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder om er samen op uit te gaan.

Scouting Veendam begint het nieuwe seizoen met het afleggen van proeven voor de jeugdleden om zo een plaatsje in een hogere groep te verdienen. Het zogenaamde overvliegen vindt plaats in Borgerswold.

Maandag 26 september
De noodlokalen van de techniekvleugel van de Winkler Prins in Veendam zijn afgebroken. Bij de locatie Raadsgildenlaan staat inmiddels een hypermodern Techniekhuis. Op het leeggekomen terrein aan de Pinksterstraat worden parkeerplaatsen aangelegd.

Parkeren in het centrum van Veendam blijft gratis. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering die akkoord gaat met het voorstel om het gratis parkeren in Veendam definitief in te voeren. D66 / GroenLinks en fractielid Loots van de PvdA stemmen tegen maar er bleef een meerderheid over. Wel is duidelijk dat er nog steeds veel parkeerplekken gebruikt worden door mensen die werken in het centrum. Er komt wel een onderzoek naar een blauwe zone maar daartegen zijn nu al bezwaren. Ambtenaren en winkelpersoneel moeten zoveel mogelijk parkeren buiten het centrum maar dat valt niet te voorkomen.

Woensdag 28 september
Veendam 1894 begint met een voetbalschool. Er wordt samengewerkt met SC Veendam. De 200 voetballertjes krijgen een extra training naast de reguliere training. De aftrap wordt gedaan door Gert Heerkes, trainer van SC Veendam.

De SC Veendam heeft 6 personen een stadionverbod opgelegd. Dit naar aanleiding van de ongeregeldheden na afloop van de wedstrijd SC Veendam - FC Emmen op zondag 18 september. De betrokkenen zijn per aangetekende brief op de hoogte gebracht.

Donderdag 28 september
Ook dit najaar weer Koopavondoptredens in de foyer van cultuurcentrum vanBeresteyn. Deze gratis toegankelijke optredens op donderdagavond worden altijd druk bezocht en dat zal dit najaar niet anders! Op het programma o.a. de operettevereniging Veendam Wildervank en popkoor Funism.

Vrijdag 30 september
2011 is het internationaal Jaar van de Vrijwilliger en daarom is er op het Museumplein een Vrijwilligersmarkt. Er is alle ruimte voor organisaties en verenigingen om het vrijwilligerswerk groots onder de aandacht te brengen aan een breed publiek omlijst met muziek.

AGOVV krijgt er flink van langs op de grasmat aan de Langeleegte. SportClub Veendam hakt de Apeldoorners met 4 - 0 in de pan.


Samengesteld door Bijka Scholtens.
Foto's van Willem van der Werf, Henk Drenth, Gesinus Hemmes, Lenze Tempel en Henk Gibcus.