Nieuws

Promotoer Vrijwilligerswerk op het Museumplein.VRIJWILLIGERSWERK - Na vooral een natte en koude zomer is het vragen om moeilijkheden bij het organiseren van een buitenactiviteit op de laatste dag van september, zou je denken! De herfst is meteorologisch immers al begonnen en dat betekent meestal nog meer regen, wind en kou. Maar de Vrijwilligersmarkt en promotietoer van de VNG kon achteraf gezien niet op een beter tijdstip gehouden worden want de zon stond hoog aan de hemel op het Museumplein, midden in het winkelhart van Veendam.

Twintig organisaties presenteerden zichzelf op het plein. Er was alle ruimte om het vrijwilligerswerk groots onder de aandacht te brengen aan een breed publiek. Er waren, ondanks de vrijdagmiddag, veel mensen op de been die op deze mooie dag een ommetje maakten en zo langs de markt kwamen. Ze keken er rond, luisterden naar de muziek en lieten zich meteen informeren over de verschillende vacatures en het werk van de verschillende organisaties.

Wethouder Klaas Steenhuis verzorgde om 13 uur de officiële opening, daarna was er ruim aandacht voor het opvoeddebat die binnenkort gehouden wordt door o.a. de gemeente Veendam.

Salsaband Son Así zorgde voor de muzikale omlijsting en de zwoele zomerse klanken konden niet beter klinken over het Museumplein. Deze keer bestond de formatie uit een trio, soms is het een duo, andere keren een kwartet of een kwintet.

De leden komen bijna allen uit Amsterdam, behalve de zangeres, zij komt uit Voorschoten. Maar verklapt haar collega muzikant, oorspronkelijk komt ze uit Winschoten. Op haar 22ste is ze in Amsterdam gaan wonen, maar geboren en getogen in Winschoten. Ze waren voor het eerst in Veendam en ze vonden het een heerlijke middag op het Museumplein.

Son Así bestaat inmiddels 11 jaar. De muziek komt uit Cuba en verder uit Midden-Amerika. Het is vooral vrolijke muziek en ze vinden het heerlijk om te spelen. Het is met temperamentvolle ritme's, maar als het tempo wat zakt wordt het wat melancholiek. Gebroken liefdes kunnen dan ook voorbij komen.

De vrolijkheid overheerste en er ontstond nog een spontaan feestje onder de zomerse herfstzon. Het is ook dansmuziek bij uitstek (info hier).

Aan de kinderen was ook gedacht, zij vermaakten zich prima op een springkussen.

Draaiorgel Zwarte Dorus en dweilorkest Wilhelmina uit Delfzijl zorgden in het centrum van Veendam voor de nodige vertier.

Leerlingen van de opleiding Toerisme van het Noorderpoort deelden rozen uit en de BOV (Bewonersoverleg Veendam) bloeiende plantjes.

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Compaen en de gemeente Veendam organiseerden deze markt in het kader van het internationaal Jaar van het Vrijwilligerswerk en het team was dik tevreden over de inzet van de organisaties en de bezoekersopkomst, ondanks dat het op een vrijdagmiddag werd gehouden. 'Maar dat kon gewoon even niet anders. De promotoer van de VNG was alleen nog op deze dag beschikbaar', aldus Hans Strijbosch van het steunpunt.

De organisaties en de vrijwilligers kijken nu alweer uit naar de volgende activiteit, de Vrijwilligers Bedankavond op vrijdag 28 oktober in cultuurcentrum vanBeresteyn, met naast lokale talenten ook een optreden van Burdy.

De gratis toegangskaarten voor deze avond zijn vanaf maandag 3 oktober af te halen bij de balie van Compaen aan de Jan Salwaweg 3 in Veendam.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.