SC Veendam haalt uit tegen AGOVV [foto's update]

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - SportClub Veendam heeft in de thuiswedstrijd tegen AGOVV Apeldoorn goed van zich afgebeten. Met een nederlaag van 4-0 werden de Apeldoorners naar huis gestuurd. En als de Veendammers hun kansen beter hadden benut dan had er een score van 7-0 ingezeten. Vooral Anco Jansen had het vizier in de laatste kwart van de wedstrijd niet goed staan. AGOVV was natuurlijk naar de Langeleegte gekomen vol goede moed. En deze euforie was natuurlijk te danken aan de winst op Willem 2 van vorige week.

Maar toen de manschappen van trainer Hans van Arum de ‘Arena' van Veendam binnen kwamen stonden ze versteend op hun benen. Veendam dicteerde gelijk de wedstrijd. En na een kwartier was het al 1-0 voor de ‘discipelen' van oefenmeester Gert Heerkes. Dribbelkoning Jansen kreeg het leer van maatje Lars Lambooij en simpel kon hij doelman Andre Krul passeren.

Daarvoor was Veendam voordurend in balbezit. AGOVV smeed een cordon spelers in de achterste linies en het was voor de thuisclub een hele klus om de ‘muur' te laten vallen. Alleen de oud-speler van Veendam Michiel Hemmen stond eenzaam in de spits, wachtend op aanvoer. Hij kon wachten tot dat hij een ons weegde, maar de bal kwam niet in het gebied waar Hemmen bivakkerde.

Toch kwam Veendam in de 22ste minuut op een voorsprong van 2-0. Jansen mocht een vrije trap nemen en gaf een schitterende curve aan de bal die tenslotte tegen de touwen tot stilstand kwam. De Apeldoorners keken er naar en konden de Veendammers alleen maar achterna hollen. Acht minuten later was het voor Veendam weer prijs. Johnatan Opoku scoorde nummer 3, nadat hier een schitterende combinatie van de Langeleegte bewoners aan vooraf ging.

AGOVV leunde nog steeds achterover in de stoel. Spits Hemmen liep er lusteloos bij en hij kwam in het stuk niet voor. Hij wilde zich graag even weer etaleren bij zijn oude-werkgever, maar kwam van een ‘koude kermis' thuis. Als hij zich vrijspeelde middels een loopactie werd de bal door de lucht gespeeld, inplaats van over de grond. Aan de lichaamshouding van Hemmen kon je zien dat hij er iets van zei in woord en gebaar.

In de 66ste minuut was het bijna weer raak voor Veendam. Danny Menting vond Lambooij die op zijn beurt Jansen vond. De topscorer van de Veenkolonialen schoot voor open doel naast. AGOVV vond voor het eerst het strafschopgebied van Veendam om even kennis te maken met doelman Leonard Nienhuis. Maar dat was van korte duur. Het was vervolgens Angelo Cijntje, die als een ‘wervelwind' er van door ging en Opoku in staat stelde om koppend 4-0 aan te tekenen.

Ook de Braziliaanse linksback Vicente van Veendam mengde zich in de strijd, glipte langs zijn verbouwererende tegenstander en Danny Menting kopte zijn voorzet niet over. Zes minuten voor het eindsignaal van scheidsrechter Abbink volgde er weer een bliksemsnelle aanval. Dan Roman zette Jansen aan het werk en hij schoot voor open doel weer naast. AGOVV is er dus nog genadig van afgekomen en Veendam zit weer goed in hun vel.