Nieuws

Eerste Editie Van The Spotlight Veendam Van Start [UPDATE TEKST]THE SPOTLIGHT VEENDAM - Na heel veel voorbereidingen, op markten staan, instanties en artiesten benaderen is het bijna zover. Zaterdagavond wordt de eerste avond van The Spotlight Veendam gehouden. Spotlight is in een evenement voor mensen met een beperking. De organisatie is in samenwerking met het jongerenwerk van Compaen. Oorspronkelijk zou het in het nieuwe gebouw plaatsvinden. Het wijkcentrum Dukdalf is de uiteindelijke locatie geworden.

Het evenement is een initiatief van Jeroen Groenewold op basis van een eerder soortgelijk evenement van Stichting De Brug, dat gehouden werd in de voormalige discotheek Barcarolle in Wildervank.

De vrijwilligers zijn geworven op markten, zoals de Prokkeldag en tijdens de Vakantiemarkt. Er zijn heel leuke reacties op geweest. Voor de vrijwilligers was er wel een vereiste. Ze zijn op hun geschiktheid om met de doelgroep te kunnen werken geselecteerd.

Via stichting Compaen zijn er een soort sollicitatiegesprekken geweest. "Of beter gezegd klikgesprekken" aldus Jeroen. "Het moest van twee kanten klikken. Ook wordt er van de vrijwilligers hun inzet verwacht. En ze hebben een contract gekregen".

Er is heel veel reclame voor gemaakt en ook via het blad van Wedeka en van Alescon in Drenthe is de doelgroep benaderd. Ook bij de Trio Bedrijven in Sappemeer is er reclame gemaakt.

Er zijn verschillende instanties benaderd waaronder de NOVO, De Zijlen, de Vriendschapskringen 1 en 2 van Humanitas in Veendam, de Jade zorggroep, Promocean in Assen en Zorgcentrum Mea Groningen die ook in dit project participeert. Een bedrijf in Veendam leverde het drukwerk, zoals op het grote bord en het spandoek.

Er is gebeld, gemaild en er zijn persoonlijke bezoeken geweest. Jeroen Groenewold verteld, "een gezicht erbij geeft meer gevoel. En als het met passie wordt verteld vergeten mensen je ook niet meer. Er zijn deuren open gegaan".

Rond zo'n 35 kilometer om Veendam is er bereik gekomen, zodat in deze omtrek bekend is dat er in Veendam negen maanden lang een keer per maand een gezellig evenement is. Spotlight duurt van 19.30 uur tot 23.00 uur, zodat iedereen ook voor 23.30 uur weer thuis kan zijn.

In totaal worden er negen avonden gehouden en het zullen thema-avonden zijn. In december zal ook Sinterklaas op bezoek komen. Het kan een Halloween avond worden, een Aprés-ski, een Piratenavond of een Beach party. De artiesten zijn heel gevarieerd, het kan een regioartiest zijn, een bekende Nederlander zelfs of een amateur-artiest.

Op elke avond is er een artiest en zal er wat te beleven zijn. De muziek zal heel gevarieerd zijn, een mix van Nederlandstalig tot R&B, de Top 40 van nu, heel divers. Een Elvis imitator (Jimmy Wierenga) zal ook zijn opwachting maken (hij heeft er goede waarderingen mee).

Voor elke avond is DJ DJOWIE de vaste DJ. Het geluid zal worden verzorgd door de geluidsman Johan.

In juni volgend jaar zal het de laatste avond zijn in de serie van negen. Afhankelijk van de belangstelling wordt dan bezien of het volgend jaar in september weer opgepakt gaat worden. Voor in de toekomst zou Jeroen ook graag zien dat er een nieuw iemand komt die het stokje kan gaan overnemen.

Door Jeroen Boerstra en Wanda van de Kunstkot is een schildering aangebracht op een deur. Vanachter deze deur komt bij verassing een artiest tevoorschijn. Er zal een bepaalde tune gaan klinken ten teken dat er weer iemand aan de deur is. Het kan een artiest zijn, een goochelaar of wie dan ook. Maandelijks is er iets nieuws en verrassends. Jeroen raad de mensen aan om de website van The Spotlight Veendam in de gaten te houden.

De entree is met 2,50 euro per persoon laag gehouden. De consumpties zijn ook voor een laag bedrag. Het gaat dan ook niet om het geld maar voor het plezier en als er gelijk wordt gespeeld zijn Jeroen en de vrijwilligers al heel blij. De bedoeling is om mensen die bijvoorbeeld in een woongroep zitten een vrolijk avondje uit te bezorgen zodat ze onder vrienden en collega's kunnen ‘socializen'.

Zo kunnen andere mensen worden ontmoet dan alleen in de eigen beperktere kring. Behalve voor de gezelligheid is het voor de sociale ontwikkeling ook goed. De doelstelling is ook om mensen uit een isolement te halen, en om plezier te gaan maken net als iedereen. Voor deze mensen is er eigenlijk ook niet zo veel.

"De leeftijd is van 12 tot 100", aldus Jeroen. "Het is een familiegebeuren, daarom is het ook heel breed gemaakt". De opening zal plaatsvinden door een gemeenteraadslid.

The Spotlight Veendam
Aanvang 19.30 uur in Wijkcentrum Dukdalf,
De Reede 1 (bij het winkelcentrum) te Veendam

Kaartverkoop bij Okay Fashion & Jeans, Kerkstraat 24-26, 9641 AS Veendam