Nieuws

Overvliegweekend Scouting VeendamDoor Martin Kors

BORGERSWOLD - Zaterdag 24 en zondag 25 september was er voor Scouting Veendam weer het jaarlijkse Overvliegweekend.

Dit jaarlijks terugkerende evenement is van groot belang voor de vereniging. Want niet alleen opent de voorzitter hier het nieuwe seizoen, ook gaan de jeugdleden 'overvliegen' naar hun nieuwe speltak.

Het woord speltak is een stukje scoutingjargon en betekent eigenlijk leeftijdsgroep. Scouting Veendam heeft op het moment negen speltakken.

De speltakken die Scouting Veendam rijk is zijn Bevers (jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar), drie Welpen-groepen (jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar), Scouts (jongens en meisjes van 11 tot 15), Verkenners (jongens van 11 tot 15 jaar), Rowans en Sherpa's (respectievelijk jongens en meisjes van 15 tot 18 jaar), Stam (18+) en OSGV (25+).

Daarmee is Scouting Veendam qua aantal jeugddeelnemers ruim de grootste van de regio. Ook landelijk gezien doet Veendam het goed, want Scouting Veendam staat hoog genoteerd in de top 100 van grootste scoutingverenigingen van Nederland.

Hoe gaat zo'n overvliegweekend dan te werk?

Dit jaar zijn alle speltakken weer gestart met een hike, een tocht die per voet (en door de oudere groepen ook per vlot en fiets) werd afgelegd naar het overnachtingterrein.

's Avonds was er op het speciaal ter plekke opgebouwde podium nog een spetterende show, uitgevoerd door leden van Scouting Veendam en zelfs van enkele scouts uit groepen in de regio.

De zondagochtend werd besteed voor de terugreis. De Bevers werden met auto's terug gebracht naar het Borgerswold. De Welpen legden de weg terug per fiets af. Scouts, Verkenners, Rowans en Sherpa's gingen ook met de fiets terug, maar moesten wel door middel van kaartlezen nog een tochtje afleggen en posten volbrengen onderweg.

Na de gezamenlijke lunch werden de groepsfoto's genomen. Daarna begon het spannendste gedeelte van het hele weekend: het overvliegen!

Het overvliegen is waar het hele weekend om draait. Het is een parcours (in elkaar geknoopt gedurende het hele weekend door vrijwilligers van Scouting Veendam), welke afgelegd wordt om zo 'over' te gaan naar de volgende speltak.

De 'oude' speltak zwaait de overvlieger uit, terwijl aan het einde van het parcours de nieuwe leiding klaar staat om de overvlieger een snelle doop te geven. De doop is in de grootste soeppan van de vereniging om vervolgens de overvlieger welkom te heten bij de nieuwe speltak.

Dit jaar was een succesvol jaar voor Scouting Veendam. Dit overvliegweekend was een super start om het nieuwe scoutingseizoen mee af te trappen.

Het zou dan ook niet medemogelijk zijn geweest zonder de hulp van alle vrijwilligers van Scouting Veendam, enkele zeer meedenkende en meewerkende ouders en alle andere betrokkenen die op wat voor manier dan ook hebben meegewerkt aan dit spektakel!

Graag zien wij u bij Scouting Veendam. Want daar is waar het gebeurd. Meer informatie is te vinden op de website van Scouting Veendam.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.