Nieuws

Superhelden centraal tijdens KinderboekenweekDe 57e Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 5 t/m zaterdag 15 oktober 2011. Heldenmoed staat centraal in de Kinderboekenweek 2011. Dit onder het motto: Superhelden! - Over dapper durven zijn. In het kader van de Kinderboekenweek hebben de bibliotheken van Menterwolde, Pekela en Veendam een Mijn Held verkiezing uitgeschreven onder de basisschoolgroepen 3 t/m 8. De feestelijke prijsuitreiking is woensdag 12 oktober van 14.00 - 16.00 uur.

Mijn Held verkiezing
Aan de kinderen van de groepen 3 t/m 8 wordt gevraagd wie hun held is en waarom. Het beschrijven daarvan gebeurt in een gedicht, verhaal of een leuke tekening. Uit elke categorie (groep 3&4, groep 5&6 en groep 7&8) worden 10 genomineerden geselecteerd. De 10 genomineerden worden op woensdag 12 oktober uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de prijsuitreiken. Een deskundig jury, bestaande uit de drie burgemeesters selecteert de prijswinnaars per categorie.

Kleine en grote kinderboekenhelden
De Kinderboekenweek 2011 wordt een eerbetoon aan alle kinderboekfiguren die dapper durven te zijn. Van Tiuri uit De brief voor de koning (Tonke Dragt) tot Iwan Olsen uit Pudding Tarzan (Olle Lund Kirkegaard). Een superheld hoeft niet iemand met bijzondere krachten te zijn. Denk aan de dieren in de verhalen van Toon Tellegen, die met kleine daden zichzelf onsterfelijk maken.
In de kinderliteratuur zijn veel grote en kleine helden te vinden. Naast bewerkingen van klassieke heldenverhalen over bijvoorbeeld Odysseus, worden ook nieuwe helden gecreëerd. Vaak zijn het helden tegen wil en dank, zoals Harry Potter. Overeenkomst tussen alle kinderboekhelden is dat hun naam niet verloren zal gaan.

Over de Kinderboekenweek
De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Het jaarlijks wisselende thema van de Kinderboekenweek dient als leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten.