Overslaan en naar de inhoud gaan

Avebe krijgt geld van de boeren

Door op dinsdag, 21 maart, 2006 - 14:27
VEENDAM - Er heerst onder de boeren grote onvrede over het besluit van de ledenraad van Avebe om de komende jaren 40 miljoen euro in het noodlijdende bedrijf te pompen.

De zestig leden van de ledenraad besloten gisteravond tot een verplichte bijdrage voor de boeren van vijftien miljoen euro en een vrijwillige financiele injectie van 25 miljoen. Dat geld moet er begin 2009 zijn.

Veel boeren lieten de afgelopen weken weten pas weer geld in het noodlijdende zetmeelconcern te willen steken, als Avebe orde op zaken zou hebben gesteld. Maar de ledenraad besloot gisteravond dat het geld er toch moet komen. LTO-voorman Jacob Bartelds vindt het besluit 'zeer teleurstellend'.

Gisteravond laat besloot op de ledenvergadering een meerderheid van 86 procent in te stemmen met het financieringplan voor Avebe. De 4000 leden steken de komende 3 jaar 40 miljoen in de cooperatie.

Daarmee wordt het tekort aan kasgeld opgevangen en kan het bedrijf weer voldoen aan haar verplichtingen. Avebe sloot vorig jaar zijn boekjaar af met 70 miljoen verlies.