Sport

Anastasiya Mulder het groeibriljantje vantennisclub Veendam.Door Jacob Kuipers

TENNIS - "Most dat wichje eem'n zain, wat ken zij goud tennis'n", dat is de algemene reactie van sommige leden van de tennisclub Veendam. Maar dat wichje heet Anastasiya Mulder en is lid van TennisClub Veendam. En ze woont in de gelijknamige plaats. Clubtrainster Bianca Wever had de primeur om Anastasiya als zesjarige de beginselen van de tennissport te leren. Een groeibriljantje is het. Niet alleen qua leeftijd maar zeker qua talent. De 13-jarige Anastasiya timmert momenteel hard aan de internationale ‘tennisweg'. Geboren in Naberezhnye Chelny, ongeveer 1200 kilometer van Moskou. "Tot mijn vijfde jaar heb ik in Rusland gewoond", opent Anastasiya het interview.

In Nederland heeft Anastasiya de kwalificaties van het internationale toernooi in Veld gehaald. Haar tennistrainer Edwin van der Hoeven was lyrisch over zijn pupil: "Dat was echt heel goed. In Velp was een categorie 1 toernooi voor de jeugd. De top van de wereld deed mee. Dan zit ze bij de beste 64 speelsters. Ze is eerstejaars 14 en ze speelt nu tot en met 14 jaar. Internationaal en nationaal." Alleen internationaal gaat ze door het leven als Anastasiya Mulder - Syrovatskaia.

Maar niet alleen in Nederland geeft Anastasiya acte the presents, ook bij de tennistoernooien van Tennis Europe is ze van de partij. Tennis Europe organiseert tennistoernooien in Europa. "Ik was in Polen, in Frankrijk en heb op alle internationale toernooien in Nederland gespeeld, waaronder Amsterdam, Velp en Meppel", somt de Veendamse op. "Maar Anastasiya speelt eigenlijk niet meer landelijk, ze speelt internationaal. Ze speelt voor de Europese jeugdranglijst. Ze speelt nu jeugd 1 toernooien, dat is heel hoog", vult Van der Hoeven aan.

iAnastasiya Mulder is een speelster die het aanvallend spel hoog in haar vaandel heeft staan. Edwin van der Hoeven: "Zij is een van de weinigen die aanvallend is ingesteld. Haar voetenwerk is het sterkste punt, alleen dat moet nog geperfectioneerd worden. Het voetenwerk op nationaal niveau is al goed,maar op internationaal niveau nog niet." Is het een meisje die mooi wil scoren? "Je moet wel recht op het doel af want anders overleef je het internationaal niet", zegt Van der Hoeven.

Om de absolute top te willen halen moet je een ‘over mijn lijk mentaliteit' hebben. "Ik heb dat wel maar het kan wel meer", komt het voorzichtig uit haar mond. Van der Hoeven: "Als ze 1 tegen 1 speelt moet dat wel. Maar ze kan het vaker toepassen. Anders verlies je veel wedstrijden. Er is geen gelijkspel, zoals bij het voetballen". Ze traint er voor om in de toekomst de nummer 1 te worden in Nederland en later misschien van de wereld. Omdat te bereiken moet er heel wat op zij gezet worden. Feestjes met vriendinnetjes bijvoorbeeld.

In haar leeftijdsklasse behoort Anastasiya tot de beste drie tennissters van Nederland. Ze heeft twee concurrenten voor zich en dat zijn Kimberley van Rijn en Phillis Vanenburg. Anastasiya is een aanstormend talent en het paradepaardje van de tennisclub. Maar weet de club dat ook? Anna: "ik weet het eigenlijk niet". Vervolgens anticipeert Edwin van der Hoeven op de woorden van zijn pupil. "Er is de laatste tijd niemand van de club geweest die is komen kijken naar haar, als ze competitie speelt."

Anastasiya Mulder speelt vanaf haar zesde jaar bij tennisclub Veendam. Volgend jaar gaat ze weg bij de tennisclub. "Ik ga alleen maar weg vanwege de competities. Ik blijf hier gewoon trainen". Ze gaat haar kunsten vertonen bij LTC in Meppel. " Om tegen betere spelers te spelen. Het niveau is hoger dan in Veendam". Naast een tennisleraar zijn de conditietrainers Jeroen Ritsema en Bjorn Weits actief om haar de fijne kneepjes van het lopen te leren. De sterke elementen bij Anastasiya is haar forhand. Vooral bij het aanvallende gedeelte. Van der Hoeven: "Met de forhand kun je meer winners slaan dan met de backhand. Maar meestal maakt dat niet zoveel uit. Bij Marco van der Wal (tennisclub Veendam, jk) is de backhand beter."

Het aanstormend talent is via haar school verslaaft geraakt aan de tennissport. En dat is ook haar enigste sport die ze beoefend. Van huis uit heeft ze het tennissen een klein beetje mee gekregen. Haar vader is ook lid van tennisclub Veendam en speelt daar ook competitie. En haar moeder heeft vroeger een klein beetje getennist. En dan heeft Anastasiya nog een broertje van 3 jaar. Anastasiya komt af en toe nog in haar geboortestreek. Ze kan daar geen tennis spelen omdat ze er geen tennisbanen hebben. Anastasiya Mulder wil graag prof-tennisster worden en als dat er niet in ze wil ze graag iets in de sport doen. "Journaliste", zegt ze lachend.

Tot slot vindt Edwin van der Hoeven dat het niveau in het buitenland veel hoger is. "Het gaat allemaal veel sneller. En er wordt agressiever en sneller gespeeld dan in Nederland." En dat wil Van der Hoeven op haar over brengen. "Het zal wel moeten, als ze de nummer 1 van de wereld wil worden".