Kabelkrant Veendam


Kabelkrant Veendam
De kabelkrant kunt u ook bekijken bij de SKV op de TV kanaal 996 en op de analoog kanaal 66

App
Of download de gratis app voor de mobiele telefoon in de Play Store (Android).

play_prism_hlock_2x_resize.png


Advertentie
Nieuws

Nachtelijke bromtonen windmolens eindelijk voorbij?IMG_0844.jpg

Windpark N33 produceerde behalve ‘gewoon’ geluid, ook laagfrequent geluid. Het is de nachtmerrie van iedere omwonende. Een indringende lage bromtoon dat al maanden heeft geduurd. Het was de geluidsambtenaar van Veendam, Jan van Muijlwijk, die het had ontdekt.

Het bromtonengeluid in de slaapkamer en andere vertrekken was te omschrijven als bonkend, en schuivend. Ook kon het een soort van drukgevoel teweeg brengen dat synchroon meeliep.

IMG_1077_0.jpg

Verwachtingen niet uitgekomen
Het laagfrequent geluid was onverwacht opgetreden. De oorzaak is, of was, onduidelijk. De turbines van de Siemens Gamesa SWT DD-130 R19 zijn van het direct drive-type. De bladen zijn direct aan de generator gekoppeld. In klassieke turbines draaien ze via een tandwieloverbrenging. Normaal gesproken zou het direct-drive type juist weinig geluid maken, minder dan toegestaan.

Volgens het RIVM is er nog weinig onderzoek naar laagfrequent geluid gedaan. Maar dat laagfrequent geluid gezondheidseffecten kan hebben wordt al breed onderkend, al verschilt het van individu tot individu. De huidige turbines zijn inmiddels ook veel groter dan die van buitenlands onderzoek. Vandaar dat de roep om eigen onderzoek toeneemt. Eindelijk is het ministerie van Economische Zaken, samen met Binnenlandse Zaken, het RIVM en lokale overheden daarover in gesprek.

IMG_0012.jpg

Gemeenten onthand
De normen houden geen rekening met het feit dat het geluid van de windturbines veel verder reikt dan verondersteld wordt. Mensen die tot op 1 tot 2 kilometer afstand van een windpark wonen, hebben er wel degelijk last van. En worden geluidsnormen ook overschreden. Ondanks dat de overheid dit onderzoek zelf door de RIVM heeft laten uitvoeren is dit advies niet opgevolgd en is de norm op 47 dB Lden gezet.

Gemeenten kunnen bij overlast een windpark niet stilleggen. Wat handhaving betreft wordt de gemeentelijke overheid gehinderd door wetgeving. In de geluidsnormen wordt niet eens rekening gehouden met specifiek laagfrequent geluid, waardoor van een overschrijding van de norm geen sprake is. Het enige wat dan rest, is kijken naar de private juridische mogelijkheden, aangezien deze molens dit geluid niet horen te maken.

IMG_0367.jpg

Voorzorgsbeginsel
Deze benadering is ook gewoon niet oké. Ten aanzien van milieu en gezondheid geldt in Nederland het voorzorgsbeginsel. Het houdt in dat de overheid beschermende maatregelen kan nemen tegen mogelijk schadelijke milieueffecten van een situatie. Ook wanneer die effecten nog niet onomstotelijk zou zijn bewezen.

Het voorzorgsbeginsel zou ook moeten worden toegepast bij de bouw van windturbines in de bewoonde omgeving. Omdat er ook hier ruim voldoende aanwijzingen zijn voor gezondheidsschade bij omwonenden. Het zijn industriële reuzen dichtbij en midden tussenin bewoond gebied. Een kleine groep mensen opofferen is niet oké. Terwijl de beleidsmaker lekker kan gaan slapen. De gezondheid van de bewoners is hun belangrijkste grondrecht.

IMG_0380.jpg

De exploitanten RWE (windpark Eekerpolder) en Yard Energy (windpark Vermeer) onderkennen het probleem. “Het is een uitzonderlijk geluid dat normaal gesproken niet bij een windturbine in bedrijf past”, vertelt een zegsman van RWE.

“In de afgelopen maanden heeft onder meer onderzoeksbureau Arcadis in opdracht van RWE continumetingen uitgevoerd bij het windpark Eekerpolder. De turbines zijn van nieuwe software voorzien. RWE zal het gemeten geluid 24/7 vastleggen en zal dit samen met de meldingen uit de Geluidsverwachting-app terug geven aan de windturbineleverancier.”

Men hoopt dat op basis van deze recente instellingen het bijgeluid niet meer hoorbaar is, met het laagfrequent geluid dat omwonenden uit hun slaap houdt.

 

IMG_1178.jpg

Continumetingen
Bij de uitgevoerde metingen is het geluid continu gemeten en gemonitord in relatie tot windsnelheid, windrichting en vermogen. Daarnaast zijn alle windturbines tijdens de nachtelijke uren (22:00- 7:00 uur) in vermogen teruggezet naar een vermogensniveau waarbij de turbines niet het maximale windturbinegeluid konden produceren.

Blijf uw bevindingen melden, met tijdstip
“De uitgevoerde metingen van de afgelopen maanden hebben ons veel waardevolle data opgeleverd over de omstandigheden en de mogelijke oorzaken en gevolgen”, aldus de woordvoerder. “Dankzij die metingen en de app-meldingen is een groot aantal analyses uitgevoerd waardoor aanpassingen en nieuwe optimalisaties konden worden doorgevoerd om die vervolgens weer opnieuw te (kunnen) testen. Wij vragen u als omwonende nadrukkelijk om uw bevindingen te blijven melden.”

IMG_0795.jpg

Omwonenden van Windpark Vermeer kunnen hun bevindingen doorgeven via overlastwindparkn33@drcmeeden.nl of info@windparkn33.nl. YARD Energy kiest in de communicatie naar de omgeving voor een andere benadering dan de Geluidsapp. Dat houdt in dat omwonenden van Windpark Vermeer (het Westelijke deel van Meeden, Muntendam, Zuidbroek, Zuidwending, Veendam en Wildervank) geen gebruik van de app kunnen maken.

“Via deze website en via de geluidsapp houden we de omgeving op de hoogte wanneer er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen.”

Gerelateerd artikel: Informatiemarkt Windpark N33


 
Fotoalbum: 
Agenda

Grote Kerk Veendam zet de deuren openDatum: 
donderdag 29 juli 2021 13:30 tot 16:30

 

wimorgeljeugd-2.jpg
Wim van de Laar met jeugd vol belangstelling achter het orgel.

De stichting Vrienden van de Grote Kerk in Veendam 
zet de deuren van de kerk weer open.

Op donderdag 29 juli en donderdag 5 en 12 augustus staan de kerkdeuren van van de Grote Kerk in Veendam van 13.30 uur tot 16.30 uur open. (als de vlaggen voor de toren staan is de kerk voor bezichtiging open). 

In het centrum van Veendam staat de Grote Kerk. Zij staat er al vanaf 1662 en is het oudste nog in gebruik zijnde gebouw van Veendam. In de loop van de tijd is het een aantal keren verbouwd. De grootste verbouwing was 1776. Het schip werd toen verdubbeld.

Bijzonder in de kerk zijn o.a. de Herenbanken, de Ommelanderbank, de Schippersbank en de Vrouwenbank uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Bekijk ook eens het houtsnijwerk van de Preekstoel uit 1767 met daarop het wapen van het kerspel Veendam en vergelijk die met het wapen van de gemeente Veendam. De prachtige avondmaalstafel uit 1662 is pas gerestaureerd.

Het grote orgel is in 1824 gebouwd door Timpe. Dat orgel was in 1926 niet meer te restaureren en daarom bouwde de Duitse orgelbouwer Faber en Dienes in opdracht van musicus en organist van de kerk dr. Schmidt-Marlissa in 1927 een nieuw groot Duits concert orgel met drie klavieren en ongeveer 2500 pijpen achter de frontpijpen van Timpe.

U kunt de kerk van binnen bekijken. Terwijl u de kerk bekijkt wordt het orgel bespeeld door o.a. Wim van de Laar, organist, musicus en dirigent. Vooral de jeugd is welkom bij het orgel. Er zijn rondleiders die u alles kunnen vertellen over de geschiedenis van het kerkgebouw. Ook over de komende restauratie van het orgel zal verteld worden. Voor de liefhebbers bestaat de mogelijkheid om ook even orgel te spelen.

Dit alles met inachtneming van de RIVM regels.

Zie ook  www.grotekerkveendam.nl

Agenda

Romantische komedie Zwaar Verliefd! 2 in FilmhuisDatum: 
donderdag 29 juli 2021 20:15

 

29 juli Zwaar Verliefd 2 .jpg

Donderdagavond 29 juli draait Filmhuis vanBeresteyn de luchtige feelgoodfilm Zwaar Verliefd! 2. Het tweede deel van Zwaar Verliefd! zit vol liefde, vreemdgaan en…. Bossche Bollen. De kogel is door de kerk, Isa (Barbara Sloesen) en Ruben (Jim Bakkum) gaan samenwonen. De spanning en romantiek maken plaats voor liefde en intimiteit en ook voor de dagelijkse sleur en realiteit. Isa en Ruben zijn nog steeds dolverliefd, alleen blijven hun verschillende achtergronden en interesses de liefde op de proef stellen. Wat als dan uit het niets de perfecte man voor Isa, dierenarts Hugo (Frederik Brom), zich aandient en Ruben een wel heel aantrekkelijke timmerklus aangeboden krijgt? Krijgt de relatie van Ruben en Isa dan de eerste haarscheurtjes?

Datum: donderdag 29 juli 
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: € 8,00

Kaartjes verkrijgbaar via: www.vanberesteyn.nl,
0598-634566 of de theaterkassa.
Geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 – 16.00 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl

Nieuws

Vaccinatielocatie Veendam maandag gesloten_MG_5355.jpg

De vaccinatielocatie aan de Zwaaikom in Veendam is maandag 26 juli en zondag 1 augustus gesloten.

De tijdelijke sluiting heeft te maken met de logistieke operatie die het verspreiden van de vaccins zegt een woordvoerder van de GGD aan  RTV-Noord. 'We hebben liever enkele dagen vol, dan dat we met halfvolle dagen zitten. Want als de vaccins eenmaal daar zijn, moet het ook gebruikt worden. Als er niet genoeg mensen komen, kunnen de vaccins die dan niet gebruikt zijn niet bewaard worden.’

Voor de overige locaties die in onze provincie zijn gesloten zie de website van GGD Groningen

Nieuws, Bogdike

Geen Bog & Roll 2021 in Veendam DSC08461.jpg

Bijna was het rond, met enkele aanpassingen omtrent toegangstesten en andere voorzieningen zag Stichting Bogdike mogelijkheden om het evenement Bog & Roll op 21 augustus door te laten gaan.

Echter, door de aangescherpte maatregelen die duren tot in ieder geval 14 augustus, heeft Bogdike er een streep door moeten doen.

Heel erg jammer, wij hadden ons hier enorm op verheugd en we weten zeker velen met ons laat Bogdike weten op hun website

Fotoalbum

Sfeerfoto’s luchtballon Borgerswold VeendamP1430499.JPG

Dinsdagavond ging voor de tweede keer deze week de ballon van Parkstad Ballooning de lucht in vanaf Borgerswold. Vele mensen kwamen een kijkje nemen. Siena Koning en Arend Lichtenberg waren ook aanwezig en maakten de onderstaande sfeer reportage.


Gerelateerde artikel:

•    Parkstad Ballooning vaart met nieuwe aanwinst


Fotoalbum: 
ParkstadVeendam.nl zoekt vrijwilligers

20180329_213442A.jpg

Al meer dan 15 jaar probeert ParkstadVeendam.nl u het nieuws uit de regio te brengen op een laagdrempelige en begrijpelijke manier. Van moordzaak tot brandstichting, van aanrijding tot traumaheli, zomermarkten, koopavondconcerten, overlast in Borgerswold, wij waren er bij. Dit doen wij met een groep enthousiaste vrijwilligers die naast verslaggever vaak ook nog een betaalde baan hebben.

De laatste tijd is video verslaggeving ook een belangrijk onderdeel geworden van ons aanbod. We proberen hierbij ook zoveel mogelijk samen te werken met andere partijen in Veendam zoals RTV1 en SKV. Willen we echter regelmatig video verslagen uitbrengen dan hebben we daar een grotere groep vrijwilligers voor nodig.

Dus lijkt het je leuk om video te maken van wat er in de gemeente Veendam allemaal gebeurd? Heb je goede ideeën voor leuke programma's? Vind je dat een onderwerp in Veendam meer aandacht verdient? Of wil je wat meer doen met je videocamera dan alleen de (klein)kinderen in het zwembad filmen? Download onze folder en meld je aan.

Ervaring is niet vereist.

Klik hier voor onze folder.

Nieuws

Parkstad Ballooning vaart met nieuwe aanwinst_MG_5269.jpg

Enige maanden geleden kreeg Parkstad Ballooning het vervelende bericht dat de luchtballon  PH-SIB uit 2001  niet meer luchtwaardig was. Dat was voor de vereniging even slikken.

Toch is vereniging  gelukt  om een andere ballon aan te schaffen weliswaar heeft deze eerder gevaren onder een andere vlag maar voor de vereniging  niet minder nieuw.

Afgelopen maandag werd de eerste vlucht gemaakt vanaf Borgerswold.


Fotoalbum: 
Nieuws

Zicht op Aardgasbuffer Zuidwending
Onderhoudsstop, testen met waterstof en bodemdalingbodemdaling.jpg

Door: Rocco van Dijk | Plant Manager Underground Storages  

Schreef ik de vorige keer nog dat ik mijn ruiten stond te krabben, inmiddels hebben we een lange periode met volop zon en aangename temperaturen mogen beleven. Hopelijk is het een opmaat naar een mooie zomer.  Deze editie staat in het teken van de onderhoudsstop, het demonstratieproject en bodemdaling.

Onderhoudsstop
Contractueel is afgesproken dat we jaarlijks maximaal tien dagen uit bedrijf zijn voor het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud. Dit jaar was dat van 28 mei tot 6 juni. De werkzaamheden zijn voorspoedig verlopen. Vooral de  werkzaamheden die we vaker moeten doen tijdens zo’n stop (het vervangen van koelerbanken) zijn veel sneller uitgevoerd dan gepland. Het weer  werkte ook mee, we knappen tenslotte allemaal op van een beetje zonneschijn. Verder moesten we de nodige ICT aanpassingen doen die altijd een beetje spannend zijn. Ook dit ging heel vlot, dus hebben we daar ook tijd gewonnen. En niet te vergeten heeft de ploeg in het weekend doorgewerkt in een tweeploegendienst. Op 3 juni waren we al klaar. We kunnen terugkijken op een veilig en voorspoedig verlopen stop!

Voortgang demonstratieproject waterstofopslag
In april meldden we dat we medio mei wilden starten met het demonstratieproject waterstofopslag. Halverwege mei kwamen we tot de conclusie dat dit streven niet haalbaar was vanwege een verstopping in de boorpijp die eerst moet worden verwijderd. De werkzaamheden hiervoor zijn in de twee weken voor het verschijnen van dit Tonckeltje uitgevoerd.

Na de zomervakantie kan het demonstratieproject alsnog aanvangen. Uiteraard informeren we u hierover via de website. Omwonenden van de aardgasbuffer ontvangen voor aanvang van het demonstratieproject ook een brief op de deurmat.

Bodemdaling
De zoutcavernes zorgen voor een lichte bodemdaling. Dit komt door het gewicht van de aardlagen boven de cavernes en een hoge temperatuur op de diepte waar de cavernes zich bevinden. Hierdoor gedraagt het zout zich als een stroperige vloeistof. Dit effect heet ‘kruip’. Het gevolg van kruip is dat de caverne heel langzaam steeds iets kleiner wordt. In een winningsplan of opslagplan worden onder meer de bodembeweging en de effecten hiervan beschreven.

In september 2020 heeft Deep.KBB de verwachte bodemdaling bijgesteld op basis van de gemeten druk in de putmond, uitgevoerde metingen met sonarapparatuur en de pekelproductie. De update is vrijwel gelijk aan de vorige studie uit 2015. De gasopslag draagt naar verwachting jaarlijks 3,2 mm (ca 3 cm / 10 jaar) bij aan de bodemdaling. Dat is de daling die verwacht wordt direct boven het caverneveld. Hoe verder weg, hoe kleiner de daling.

Nieuws

Vaccinatie zonder afspraak ook mogeijk in VeendamCorona teststraat Veendam (3).jpg
Foto archief Peter Panneman

GGD Groningen prikt vanaf vandaag op zes vaccinatielocaties zonder afspraak meld Dagblad van het Noorden in hun krant.

Veel mensen hebben hun vaccinaties inmiddels gehad of hebben een afspraak gemaakt. Die afspraken blijven staan. In de planning voor de komende weken is echter ruimte ontstaan om ook mensen te vaccineren die zonder afspraak binnen komen lopen. Zij krijgen dan een vaccinatie met BioNTech/Pfizer.

Prikken zonder afspraak is alleen mogelijk voor een eerste vaccinatie en kan in Veendam, Appingedam, Scheemda, Hoogezand, Stadskanaal en Warffum. Het is wel belangrijk een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Nieuws

B en W Veendam willen soberder armoedebeleidGemeentehuis_IMG-20160622-WA0002.jpg

Er kan 266.500 euro bezuinigd worden op het armoedebeleid van Veendam. Dat stellen burgemeester en wethouders voor na het doorlichten van verschillende regelingen meld Dagblad van het Noorden in hun krant.

Onder meer de zwemregeling wordt versoberd. Nu kunnen inwoners met kinderen tot 150 procent van de bijstandsnorm nog gebruik maken van de regeling. Dat gebeurt alleen bijna niet. Daarom kan de regeling geschrapt worden, zegt het college. Dat scheelt 39.000 euro. De regeling tot 130 procent van de bijstandsnorm blijft wel bestaan.

Ook zou er minder geld gaan naar de stichting Leergeld, zij moeten het met 20.000 euro minder doen, minima zouden daar geen gevolgen van moeten ondervinden. Een aantal andere budgetten uit het armoedepact werd niet of nauwelijks aangevraagd, daarop kan 50.000 euro worden bespaard.

Tot slot gaat de collectieve zorgverzekering op de schop. Er wordt niet langer uitgegaan van het wettelijk minimumloon als maatstaf, maar de bijstandsnorm. Daardoor kan beter rekening gehouden worden met het soort huishouden en andere regelingen waar dat huishouden gebruik van maakt. Mensen met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm komen daarvoor in aanmerking. Volgens de gemeente is dat ook de meest gangbare wijze in de rest van Nederland. Zo kan 157.500 euro bespaard worden.

De voornemens worden opgenomen in de begroting voor 2022 en worden doorgevoerd als de gemeenteraad daarmee akkoord gaat.

Pagina's

Abonneren op parkstadveendam.nl RSS