Nieuws

Mooie Klanken Met Harrie NiehofIn Margaretha Hardenbergkerk



WILDERVANK - Zondagmiddag was Harrie Niehof in de Margaretha Hardenbergkerk voor een optreden in Wildervank. Het was zonder versterking, puur met de volume van zijn stemgeluid en met het akoestische geluid van zijn gitaren.

De stichting Wildervanck-Wildervank zet het voormalige kerkgebouw in voor het houden van uiteenlopende culturele en sociale evenementen. Haar doel is het gebouw ten dienste te stellen van en voor de plaatselijke en de regionale bevolking.

De muziek van Harrie Niehof klonk mooi in de ruimte van de kerk. Dat vond Niehof zelf ook. Hij was voor het eerst in de voormalige kerk. Het was wat meer werken, een beetje meer volume aan zijn stem geven. Hij leidde zijn nummers in op zijn humoristische wijze.

Al vanaf zijn 10e speelt Harrie Niehof gitaar en het was voor hem altijd al duidelijk dat hij muzikant wilde worden. Als vanzelf was voor de gitaar gekozen, dat was hip in de jaren 60. Piano was toen maar sloom.

Tot zijn 15e heeft Niehof in Middelstum gewoond. Heeft drie jaar in Steenwijk vertoeft en woont nu in een buitenwijk van Groningen. Maar hij is voornemens om weer naar het platteland te gaan, maar dan ook echt met wijds uitzicht over het platteland.

Harrie Niehof speelde Folk, blues, rhythm & blues, soul en americana in verschillende bands. Allerlei met de hand en met het hart gemaakte Engelstalige muziek. En toch was hij altijd op zoek naar die kernachtige tekst met veel zeggingskracht en weinig woorden. Niehof kon het uiteindelijk in het Gronings vinden, terwijl hij eigenlijk aan Groningen had willen ontsnappen.

In Spanje, waar hij een half jaar woonachtig was, had Harrie Niehof voor de grap een Groningstalig liedje geschreven. Misschien was er juist daar voldoende afstand om het op afstand te bezien. En wat eigenlijk altijd al voor de hand had gelegen werd hem daar duidelijk. Het eerste Groningstalig liedje werd ‘Mien poedie dat bistoe'. In 2002 is het geschreven.

Het was als grap geboren, maar het werd een succes. Niehof merkte dat hij zich meteen in het Gronings, zijn moedertaal, kon uitdrukken. Een vertaalslag was niet meer nodig en hij had de smaak te pakken gekregen. Zeven succesnummers zouden nog volgen en die werden ook ten gehore gebracht.

Een nieuw nummer is nog onderweg, met als titel ‘Nog eefkes'. Van het nieuwe nummer wordt ook een videoclip gemaakt. Het is nog 'eefkes' geduld hebben.