Nieuws

Einde blauwalg in Borgerswold; zwemwater weer veilig



BORGERSWOLD - Het blauwalgprobleem in de badzone bij het Koetshuis in recreatiepark Borgerswold is opgelost. Daarmee is er een eind gekomen aan het zwemverbod en kan er weer veilig worden gezwommen. De inwoners kunnen zich weer naar hartelust in het water uitleven. In nauw overleg met het Waterschap Hunze en Aa's en de Provincie Groningen heeft de gemeente Veendam de Universiteit van Amsterdam en adviesbureau Arcadis gevraagd een oplossing te zoeken voor de blauwalgen, die sinds het najaar van 2007 o.a. het zwemwater bij het Koetshuis in Veendam onveilig maakten. En met succes; de blauwalgcellen zijn afgenomen van 680.000 naar 38.000 en het gifgehalte is van 21 naar 2 gezakt. Dat is ruim onder de norm voor het aantal toegestane blauwalgcellen van respectievelijk 100.000 en 10 en zelfs onder de nieuwe, strengere norm van 50.000 en 5.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) ontwikkelde samen met Arcadis een innovatieve oplossing voor het blauwalgprobleem, door het water te behandelen met een zeer lage en ongevaarlijke concentratie waterstofperoxide. Onderzoek heeft uitgewezen dat blauwalgen veel gevoeliger voor waterstofperoxide zijn dan andere (niet giftige) algen en de diverse waterorganismen. De stof wordt binnen enkele dagen afgebroken tot water en zuurstof en levert daarom geen gevaarlijke gevolgen op voor het milieu. Een vergelijkbare concentratie aan waterstofperoxide wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in aquaria. De badzone bij het Koetshuis werd vorige week dinsdag met de waterstofperoxideconcentratie behandeld. Op een speciaal geconstrueerde boot werd een stellage gebouwd. Via slangen en buizen op deze stellage werd de verdunde waterstofperoxide in het water gebracht.

Wethouder Henk Jan Schmaal is blij met het resultaat: "het is bijzonder vervelend voor burgers en ondernemers als onze recreatiegebieden niet optimaal benut kunnen worden. Het warme zomerweer nodigt uit tot watervertier en het is natuurlijk erg jammer als er dan niet gezwommen mag worden". De gemeente kampte al sinds het najaar van 2007 met de aanwezigheid van blauwalg; sinds die tijd geldt er dan ook een zwemverbod. Op initiatief van de gemeente zijn er in overleg met het Waterschap en de Provincie diverse maatregelen getroffen, waaronder het wegpompen van water en het wegvangen van vissen. Deze leverden echter niet het gewenste resultaat op. In maart 2009 brachten Koeman en Bijkerk een onderzoeksrapport uit met oorzaken en conclusies van de aanwezigheid van de blauwalg. Naar aanleiding van deze conclusies besloten de drie partijen de gedurfde stap te zetten, de blauwalg te bestrijden met een innovatieve methode van de UvA en Arcadis - uniek in Nederland en in Europa. Midden juni zijn er reeds proeven met het middel uitgevoerd, namelijk in zgn. 'enclosures', een soort kokers die in het water geplaatst waren waarin het middel toegediend werd. Deze proeven waren positief, zodat de gemeente in goede samenwerking met het waterschap eind juni de opdracht gaf de hele plas met waterstofperoxide te behandelen. Dat gebeurde vorige week dinsdag. Vandaag werden er monsters van het water genomen die zorgvuldig zijn geanalyseerd. Daaruit bleek dat zowel de blauwalg als de waterstofperoxide verdwenen zijn en dat er dus weer in het water gezwommen kan worden.

Het is de eerste keer dat deze methode toegepast is en Veendam heeft er als eerste baat bij. De onderzoekers en de gemeente hopen dat de blauwalgen de hele zomerperiode wegblijven. Hierop zal regelmatig gecontroleerd worden. Maar wethouder Schmaal geeft aan: "daarmee zijn we er nog niet. We zullen ook structurele maatregelen nemen om het ecologisch evenwicht in het water te herstellen: zo wordt de harde beschoeiing verwijderd, komt er meer beplanting in het water, worden riooloverstorten gesaneerd en komen er rietkragen.

De algemene verwachting is dat de waterstofperoxidemethode ook voor andere meren gebruikt kan worden. Wel dient daarbij opgemerkt te worden dat het om maatwerk gaat: iedere plas vereist een andere concentratie waterstofperoxide en moet daarom goed onderzocht worden voordat behandeling plaats kan vinden.


Reactie Plaatsen Of Bekijken....