Overslaan en naar de inhoud gaan

Een nieuwe site?

Door Gert Jan Kruizinga op woensdag, 22 mei, 2024 - 11:23

Beste lezers,

Hiervoor u ziet u de nieuwe site voor ParkstadVeendam.nl. Een helemaal nieuwe site? Nee, dat niet. U vind hier nog steeds dezelfde berichtgeving en diensten die we al bijna 20 jaar bieden.

20 jaar ParkstadVeendam.nl, 20 jaar berichtgeving over nieuws, sport, 112 gebeurtenissen, agenda aankondigheden en wat er verder nog meer gebeurt in, om en met betrekking tot onze mooie parkstad Veendam.

Op 16 september 2004 plaatste ParkstadVeendam het eerste bericht; "Veendam ziet geen brood in zaterdagmarkt". Oprichter Willem van der Werf zag dat er vraag was naar meer lokaal nieuws op het internet en begon deze site. Na 20 jaar kunnen we concluderen dat dit een goede zet was.

Er is heel wat gebeurd in de afgelopen 20 jaar in Veendam. Een kleine greep uit de historie waarvan deze site verhaal deed:

  • Brandstichtingen door een pyromaan
  • Het sinterklaasjournaal en de wolf in Borgerswold
  • Live video uitzendingen van evenementen in Veendam zoals de Bogdike optredens, het Grunnings laid, de intocht van de avondvierdaagse, verslaggeving van de 4 mei herdenking en nog vele andere.

En sinds de corona zet ParkstadVeendam.nl zich ook in voor de verslaggeving van evenementen op ander media dan het internet. Zo verzorgd de redactie, in samenwerking met SKV, de Winkler Prins Scholengemeenschap en vanBeresteyn onder andere:

  • De kabelkrant van Veendam (kanaal 996 SKV)
  • Uitzending van de koopavondconcerten zodat mensen die daar niet meer heen kunnen er toch van kunnen genieten
  • Live verslag van de diploma uitreikingen van de Winkler Prins Scholengemeenschap
  • MAS stageplaatsen voor leerlingen van de WP

ParkstadVeendam.nl probeert al 20 jaar om Veendam positief in het daglicht te zetten en dit wordt ook erkend, blijkens meerdere lokale prijzen die we gewonnen hebben.

De site heeft de laatste keer een grote verandering ondergaan in 2014. Toen zijn we overgestapt van een eigen geschreven systeem naar Drupal, een content management systeem wat ons meer mogelijkheden bood om u het nieuws te presenteren. Dit was toen een grote stap want een van de voorwaarden was dat er geen berichten verloren mochten gaan, een voorwaarde waaraan we hebben voldaan.

Een nadeel van software is dat het op een gegeven moment achterhaald wordt door de werkelijkheid, er komen nieuwe technieken waaraan we moeten voldoen en dit wordt met oude software naar verloop van tijd steeds moeilijker waardoor de kans dat er iets fout gaat alleen maar groter wordt. Daarom hebben we besloten om na 10 jaar met de oude site wederom een migratie te doen zodat we weer jaren vooruit kunnen met een veilige site die ook aan de nieuwste technieken voldoet zoals een goede weergave op mobile apparaten. Uiteraard nog steeds met de voorwaarde dat alle oude berichten bewaard moeten blijven.

Omdat de techniek niet stil heeft gestaan, ook op het gebied van websites, was dit niet gewoon een nieuwe versie installeren en verder gaan waar we gebleven waren. Was dat maar zo! Het migreren van ParkstadVeendam naar de nieuwe site die u nu voor u ziet is een project geweest van ruim een jaar waarin we de mogelijkheden van de nieuwe software verkent hebben en waarvan u nu het resultaat ziet. Dit behelsde onder andere het overzetten van de data, het maken van de nieuwe look en het migreren van de functionaliteit die u van onze oude site gewend bent naar de nieuwe site.

Het team wat dit project heeft uitgevoerd bestond uit Peter de Jonge, Willem van der Werf, Robin Dekens, Gert Jan Kruizinga en de onmisbare hulp van Maico de Jong van MDJ Webdiensten.

Dus een nieuwe site? Nee, we gaan gewoon door zoals u van ons gewend bent, maar dan in een nieuw jasje. En de site is nu ook geschikt voor mobiele telefoon en tablet.