Agenda

Film 1917 in vanBeresteyn



Datum: 
maandag 2 maart 2020 20:00

 

maart 2 1917_st_1_jpg_sd-low_Copyright-2019-WW-Entertainment.jpg

1917 neemt je volledig mee in de wereld van twee Britse soldaten in statische eerste WO.

Met Golden Globes voor beste drama en beste regie nestelde Sam Mendes’ 1917 zich zondag 9 februari ferm in de kopgroep van Oscarfavorieten. Terecht, want deze ogenschijnlijk in één take en in ‘real time’ opgenomen excursie door het niemandsland van de Eerste Wereldoorlog is een zenuwslopende nagelbijter.

Het Belgische Passendale, 12 oktober 1917. Een Britse aanval op de Duitse stellingen mondt uit in een bloedbad. Als bijna de helft van zijn bataljon is afgeslacht, meldt de 19-jarige korporaal Alfred H. Mendes zich als vrijwilliger. Hij is bereid zijn leven te wagen om het opperbevel te rapporteren over de kansloze positie van zijn kameraden. Doodsbang sluipt hij door het modderige niemandsland, wegduikend voor geweervuur en granaatinslagen. Alfred Mendes overleeft de helletocht en schrijft erover in zijn autobiografie, zodat zijn kinderen en kleinkinderen kunnen lezen hoe verschrikkelijk de Eerste Wereldoorlog was.

Eén van die kleinkinderen is Sam Mendes die de verhalen van zijn opa verwerkte in de film 1917. De regisseur van American Beauty en de Bond-films Skyfall en Spectre verplaatst het strijdtoneel naar de Somme in Frankrijk. We volgen de korporaals Blake (Dean-Charles Chapman) en Schofield (George MacKay) die zich bij hun generaal moeten melden. Ze moeten een schriftelijk bevel tot terugtrekking afleveren bij een Brits bataljon dat in een Duitse val dreigt te lopen. Voor Blake is de missie extra urgent: zijn broer Joseph bevindt zich onder de 1600 soldaten die gevaar lopen. En daar gaan ze: de loopgraaf uit, bij het rottende paardenkarkas naar rechts en dan bij het hologige lijk van een gesneuvelde strijdmakker door het gat in het prikkeldraad...

  • Volkskrant ★★★★☆
  • NRC  ★★★★☆

Datum: Maandag 2 maart
Aanvang: 20.00 uur
Toegang:  € 8,00 [ niet leden ]

Reserveren via www.vanberesteyn.nl, 0598-634566  of bij de theaterkassa, geopend van  ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl