Agenda

Bibliotheek en Museum organiseren activiteitenmiddagDatum: 
woensdag 30 oktober 2019 14:00 tot 16:30

 

Kindermiddag schepen bouwen.jpg

Bibliotheek Veendam en Veenkoloniaal Museum organiseren
activiteitenmiddag bij expositie Voortvarende vrouwen

Bibliotheek Veendam en het Veenkoloniaal Museum organiseren op woensdag 30 oktober een gezamenlijke middag rondom de expositie Voortvarende vrouwen.

In het Veenkoloniaal Museum is momenteel de expositie Voortvarende vrouwen te zien. De tentoonstelling, over de veenkoloniale zeevaart waarin ook de vrouw haar mannetje staat, is de aanleiding voor een gezamenlijke middag met Bibliotheek Veendam. Woensdag 30 oktober zijn er  tussen 14.00 uur en 16.30 uur activiteiten voor jong en oud.

Activiteitenmiddag
Voor de jongste doelgroep staat er een knutselmiddag op het programma. In de bibliotheek kunnen kinderen hun eigen schip bouwen van verschillende materialen.  In de waterbak kunnen de schepen worden getest, want zijn ze wel zeewaardig?

Voor de volwassenen staat er op hetzelfde moment een rondleiding gepland. Museumdirecteur Hendrik Hachmer neemt belangstellenden mee langs de expositie Voortvarende vrouwen. De rondleiding start vanuit de bibliotheek.

Expositie Voortvarende Vrouwen
In de 19de eeuw speelt de vrouw in de veenkoloniale zeevaart een belangrijke rol. Ze blijft niet alleen thuis wachten op de terugkomst van haar man en kinderen, maar vaart actief mee. De vloot bestaat hoofdzakelijk uit relatief kleine zeeschepen, variërend van 60 tot 150 ton. Op oude binnenvaartfoto’s zien we de vrouw vaak aan het roer staan. Bij de veenkoloniale zeevaart, die is ontstaan uit deze binnenvaart, staat de vrouw ook haar mannetje. Uit brieven en correspondentie, maar tevens uit publicaties van tijdgenoten zoals H.J. Top en Anthony Winkler Prins, blijkt dat het, behalve ondernemende, ook goedgeklede en geletterde vrouwen waren.

De expositie Voortvarende Vrouwen is tot en met 26 januari te bezichtigen in het Veenkoloniaal Museum in Veendam.