Nieuws

Oefenen in Veendam tijdens zwemclinic
voor Groningen Swim Challenge



IMG_0580.jpg

De stichting Groningen Swim Challenge organiseert elk jaar de zwemestafette van Zoutkamp door het Reitdiep naar hartje stad Groningen. Naast het aangaan van de sportieve uitdaging halen de deelnemende teams ieder jaar een flink bedrag op voor het UMCG Kanker Researchfonds.

Zaterdag 25 augustus gaat de vijfde editie plaatsvinden en wordt het eerste lustrum gevierd. Onder begeleiding van boten met vrijwilligers, coaches en schippers gaan 32 teams in estafettevorm de ruim 33 kilometer tot de Oosterhaven in Groningen zwemmend volbrengen. Praktisch gaat iedere zwemmer ongeveer acht kilometer afleggen. Onderweg aangemoedigd door veel mensen langs het water.

Noorderpoort Groningen gaat voor de derde keer meedoen met de Groningen Swim Challenge. Met als teamleden Diede de Haas, Wijbren de Jong, Anneke Bontes, Gerty Geling, Suzanne Prijs, Ellen Hovenkamp en Margriet Bieze. Margriet (18) uit Veendam was op haar vijfde bij de zwemvereniging Bubble begonnen. Nadat haar volgende zwemclub Pinguïn in Zuidbroek werd opgeheven na de sluiting van het zwembad werd ze lid van Trivia in Groningen. Thans is ze lid van Inktvis in Hoogezand vanwege het makkelijker kunnen combineren met school.

IMG_0671.JPG

“Het is voor een goed doel, en zwemmen ligt mij”, verteld Margriet die een opleiding tot verpleegkundige volgt. “Het zwemmen met studenten en leraren is samen, maar eigenlijk ben ik de enigste student in het team. We gaan elkaar elk half uur, of om het kwartier, afwisselen”.

Nico Altena, destijds voorzitter van Pinguïn, had Margriet aangeboden om bij de organisatie te helpen. Zoals het regelen van de vergunningen, het geven van bekendheid en het regelen van een zwemtrainer.

IMG_0617.jpg

De zwemtrainer was niemand minder dan zwemkampioen Alexander Hulleman. Op initiatief van Margriet heeft hij vrijdag in Borgerswold aan het team van Noorderpoort een zwemclinic voor open water gegeven. Hulleman is eigenaar van Sport Active Nederland die in binnen en buitenland allerlei trainingen verzorgt voor duursporters, waaronder zwemmers, hardlopers en wielrenners.

IMG_0700.jpg

“Margriet heeft me gevraagd of ik haar wilde helpen met de sportieve uitdaging voor het goede doel. Het openwater zwemmen is iets anders dan het zwembad zwemmen. Dat heeft qua manier van zwemmen wat specifiek andere techniek eigenschappen. Ze moeten met een wat hoger armtempo draaien, en je kunt iets minder lange slagen maken door tegenwind en stroming. Om in Groningen te komen moet er tegen de stroom in worden gezwommen. Dat maakt het extra zwaar”.

“Je moet ook navigeren, want er is geen zwarte lijn op de bodem. Je moet van A naar B zwemmen, en hoe zorg je dan dat je niet in het riet raakt”.

IMG_0676.jpg

Margriet zelf heeft tijdens de Pinquin 1-uursestafette in Hoogezand bijna 200 euro binnengekregen. Het totale team heeft met verschillende activiteiten en uit verscheidene donaties al 5579 euro opgehaald.

“Op de Noorderpoort Jaarprijs hebben we narcissen verkocht. De afgelopen winter vogelkransen, en we hadden een etentje georganiseerd. Bij een basketbalwedstrijd met Donar is een collecte gehouden. Ook zijn er persoonlijke bedragen van familie en kennissen binnengebracht”.

IMG_0542.JPG

Met dit alles staat het team van Noorderpoort momenteel als eerste in de top drie.

Met alle teams heeft de Swim Chalenge momenteel als tussenstand 36745 euro op de teller staan. In 2017 was na de afloop van de zwemestafette  een voorlopige recordopbrengst van 140.000 euro bekendgemaakt.

Een aantal deelnemers gaan zelfs in Lauwersoog vanuit de Waddenzee beginnen, met een totaal aan 50 kilometer. Bij de Westerhaven in de stad sluiten deelnemers aan de City Swim zich bij de zwemmers aan voor de laatste anderhalve kilometer tot aan de Oosterhaven. Er zullen honderden zwemmers door de Groningse grachten zwemmen. Als onderdeel van de City Swim vindt dit jaar voor de tweede maal ook de Kids Swim plaats, met een afstand van 1000 meter.

IMG_0633.jpg