Nieuws, Regio

Nieuwe methode doorbreekt generatiearmoede



provincie_groningen.png

De Stichting Mens & Maatschappij heeft in Oost-Groningen een aanpak ontwikkeld om armoede, die vaak van generatie op generatie gaat, te doorbreken samen met de mensen om wie het gaat. Het doel is de komende drie jaar 40 ervaringsdeskundigen op te leiden en naar een betaalde baan te begeleiden. Op hun beurt kunnen zij zich weer inzetten om anderen uit de armoede te begeleiden. Partner in de aanpak zijn gemeenten, maatschappelijke organisaties en ondernemers. De totale kosten van het project zijn 220.554 euro, de provincie draagt hier 45.000 euro aan bij.

Aanpak
Een opgeleide ervaringsdeskundige weet wat armoede met iemand doet. Ze herkennen de ander in generatiearmoede en spreken de taal van de ander, verbaal en non-verbaal. Waar nu nog vaak een professional het armoedeprobleem als iets tijdelijks ziet en zich niet realiseert wat het echt met iemand doet, herkent de ervaringsdeskundige de ander in generatiearmoede. Hij of zij kan de professional anders leren kijken, zodat de begeleiding sneller aankomt en werkt. De ervaringsdeskundige neemt niet de plek van de professional in, maar staat ernaast, als een maatje die de weg wijst en coacht. Zo komen de professional en de ervaringsdeskundige eerder tot een goede aanpak. De winst: de klant en het gezin is beter en sneller geholpen, de organisatie bespaart op contacturen.

Gemeenten
Met de aanpak is gestart in Oost-Groningen, het streven is dat straks alle Groninger gemeenten meedoen. Iedere gemeente die participeert in dit traject heeft minimaal één opgeleide ervaringsdeskundige werkzaam binnen de welzijnsorganisatie of gemeentelijke organisatie. De ervaringsdeskundigen werken waar mogelijk in een sociaal team. Daarnaast zijn alle gemeenten en welzijnsorganisaties in de provincie Groningen op de hoogte van de methodiek.

Groningen eerste
Groningen is in 2015 als eerste in Nederland gestart om de eerste mensen op te leiden. In 2016 zijn en de gemeenten Amsterdam en Utrecht gestart.
Ondanks dat Nederland een van de rijkste landen ter wereld is groeit één op de vijf kinderen op in armoede. Deze armoede gaat vaak van generatie op generatie.